Ovo su užine iz vremena kada je moja starija kćer išla u 3. razred osnovne škole, mlađa kćer još uvek nije ni krenula u obdanište.
"Ona pojede sve što joj stavim, prethodno se dogovorimo šta ćemo spakovati, što znači da ja detetu ne nametam nikakvu ishranu. I ne, ovo nije mnogo hrane za jedno devetogodišnje dete koje je u školi od 8:15 do 14 h posle podne. To je mnogo sati provedenih u školi u kojoj inače imaju puno aktivnosti, zato smatram da je od velike važnosti da ima dovoljno energije da pregura tako naporan dan. I još nešto, moja kćer je sportistkinja, njeni treninzi su uglavnom odmah posle škole, otud tako "bogata" užina. Hvala.
"Ona pojede sve što joj stavim, prethodno se dogovorimo šta ćemo spakovati, što znači da ja detetu ne nametam nikakvu ishranu. I ne, ovo nije mnogo hrane za jedno devetogodišnje dete koje je u školi od 8:15 do 14 h posle podne. To je mnogo sati provedenih u školi u kojoj inače imaju puno aktivnosti, zato smatram da je od velike važnosti da ima dovoljno energije da pregura tako naporan dan. I još nešto, moja kćer je sportistkinja, njeni treninzi su uglavnom odmah posle škole, otud tako "bogata" užina. Hvala.
{sendvič sa puterom i ćurećom šunkicom u domaćem belom hlebu (pravim ga u mašini za hleb), slani keksić od šargarepe i kukuruznog brašna, nektarina, badem i slane perece}
{integralni mafini sa grožđicama i orasima (recept je na kraju posta), grožđe, badem i slane perece}
{sendvič od mog integralnog hleba sa krem sirom i
čajnom salamicom, pola banane, tri kriške jabuke, parče čokoladice i
nezaobilazne slane perece. Fotka je loša, jer nije bilo uopšte svetla
zbog kataklizmičnog, kišovitog i oblačnog jutra.}
~ Integralni mafini~
Ja sam uključila moje devojčice u pravljenje ovih mafina sa namerom da ih to inspiriše da probaju nešto novo. Mogu da kažem da smo baš uživale, a Eleni se sa ponosom hvalila kod drugarica u školi. S obzirom da ovi mafinsi nemaju šećera, svu slast dobijaju od meda ili voća, što znači da su veoma zdravi! Moram da naglasim da nisu preterano slatki, ali bez obzira na to mi ih svi u kući volimo i od sada ću ih spremati svake nedelje za školsku užinu:
- 1 1/2 šolja integralnog brašna
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/4 kašičice cimeta
- 1/8 kašičice muškatnog orašćica
- 2 jaja
- 2 kašike meda
- 1 kašičica ekstrakta od vanile
- 1/4 šolje ulja (ja sam upotrebila maslinovo)
- 3/4 šolje sveže ceđenog soka od pomorandže
- oko 1 šolja fila (suvo voće, orasi, lešnici, sveže voće - vidi detalje dole)
- papirne korpice za mafine i pleh za mafine
Postupak:Zagrejte rernu an 200 stepeni C. U velikoj činiji pomešajte suve sastojke (osim fila). Napravite "rupu" u sredini i dodajte jaja, sok od pomorandže, ulje i med koje ste prethodno u posebnoj posudi pomešali. Pomešajte suve sastojke sa mokrim, ali nemojte previše mešati smesu!Postavite papirne korpice u pleh i napunite 2\3 do 3\4 korpica smesom.U posebnoj činiji napravite vašu kombinaciju za fil tako da napunite jednu šolju, evo nekoliko primera:
- seckane jagode, kupine, borovnice (cele)
- oljuštene i seckane kruške
- skuvana i pasirana jabuka
- pasirana banana i seckani orasi ili lešnici
- grožđice i seckani orasi
- mešano suvo voće po želji
- džem
(prženice uvaljane u malo prah šećera, integralni krekeri i malo više od pola banane)
{kolačići sa šargarepom, ovsenim pahuljicama i đumbirom( recept dostupan na kraju posta), slani keksići sa susamom, grožđe i pola jabuke}
(sendvič od domaćeg integralnog hleba, pola banane, Caprice štapići sa pralinom, korpica sa orasima i suvim grožđem)
(Pdomaća pica od prethodne večeri, keksići od čokolade i cerealija, slani keksići sa susamom, pola jabuke i grožđe)
~ Kolačići od šargarepe, ovsenih pahuljica i đumbira~
1 šolja integralnog brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1 šolja ovsenih pahuljica
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1 šolja ovsenih pahuljica
2/3 šolje seckanih oraha
1 šolja rendane šargarepe
1/2 šolje meda ili javorovog sirupa
1/2 šolje margarina, maslaca (istopi i prohladi) ili ulja (ja sam upotrebila maslinovo ulje)
1/2 šolje margarina, maslaca (istopi i prohladi) ili ulja (ja sam upotrebila maslinovo ulje)
1 kašičica rendanog svežeg đumbira
Zagrej rernu na 200° C , obloži pleh papirom za pečenje. U činiji pomešaj brašno, prašak pecivo, so i ovsene pahuljice. Dodaj orahe i šargarepu. U drugoj posudi pomešaj dobro med, ulje (ili margarin/puter) i đumbir. Pomešajte sa suvim sastojcima. Kašiku po kašiku vadite testo i ređajte na pleh ostavljajući prostor između njih. Peći u gornjoj trećini rerne oko 10-12 minuta dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
(fotka i recept sa 101cookbooks)
{sendvič od domaćeg hleba, jabuka, pola napolitankice i jedan filovani keksić}
{slatki
hleb sa suvim grožđem napravljen u mašini za hleb, jeste da je
splasnuo, ali je baš ukusan, krekeri, pomorandža isečena na kriške (tako
se mnogo lakše jede, nema curenja soka niz ruke i bradu), gurnula sam i
jednu bananu u torbu "za svaki slučaj"}
{"sendvič" od đevreka sa krem-sirom, jabuka i pomorandža, domaća granola štanglica (recept možete pronaći ovde}
{pica od integralnog brašna (recept možete naći ovde), sendvičići sa Nutellom na belom hlebu, jabuka, korpica sa orasima i suvim grožđem}
{kesadilja sa kačkavaljem (quesadilla), kolač od jabuke, pomorandža na kriške i brokoli na pari u kesici}
{sendviči od integralnog hleba sa puterom i domaćim džemom, cookie, indijski orah (u kesici) i pola zelene jabuke}
( uvijena tortilja sa krem sirom i ćuretinom, sendviči sa Nutellom, kesica oraha i banana sečena na pola)
(užina za dug i naporan dan: prženice sa cimetom i medom, domaći
krekeri od integralnog brašna, rolovane tortilja sa bananom i Nutellom, pola jabuke i par oraha)
Dva dana nismo išli u školu zbog prehlade.
(posna užina: sendvič sa margarinom i džemom od integralnog domaćeg hleba, crna čokolada, pola jabuke i medenjak (melomakarona, recept možete pronaći ovde)
(sendviš od integralnog tost hleba sa čajnom salamicom, Caprice štapići, kesica krekera i banana)
(sendviči od domaćih zemički, čokoladica i mandarine)
{mafinsi (recept se nalazi na ovoj stranici), urme, banana i indijski orah (cashew nut)}
(sendvič, čokoladni mafin, zelena jabuka)
{Posna užina: Tanak hleb od maslinovog ulja sa krupnom morskom solju indijski orah, jabuke, ratluk i crna čokolada+banana u torbi}
{Posna užina: sendvič sa džemom od jagoda, krekeri, crna čokolada, banana(ne vidi se) i jagode}
Ovo je iz vremena kada je moja starija kćer je krenula u 4. razred i mlađa kćer krenula da ide u vrtić (ima 4 i po godine).
"Na ovoj stranici ću deliti sa vama užine, ideje i recepte u nadi da ćemo zajedno dati primer svim mamama da pakuju svojoj deci što zdraviju užinu. Ukoliko vam obdanište ili škola omogućuje doručak/ručak, možete ove ideje koristiti za užine i snack kojima ćete počastiti vašu dečicu kod kuće. Ono što sam primetila je da deca vole raznovrsnost i šarenilo. "
Srculenca-sendviči sa krem sirom, grožđe, kriškica breskve, kokice, šargarepica. Užina moje mlađe kćeri koja ide u obdanište.
Kolač od jabuke (recept pogledajte ovde), banana i krekeri
Hleb, dimljena ćuretina, krekeri, grožđe i pola šljive za dan u vrtiću.
Prženice, krekeri, dva parčeta breskve (moja deca vole tvrde breskve koje su teške za sečenje, a nikada ne pojedu celu u školi) i grožđe koje je sada u ovo vreme najslađe! Ovo je užina moje starije kćeri koja ide u 4. razred.
(tost, grožđe i banana bread, recept možete naći ovde)
(domaća pica, semenke nara i grožđe)
(tost sa šunkom i guda kačkavaljem, mandarina i suve šljive)
(sendiči-zvezde sa krem sirom i šunkicom, banana, mandarina, kupovni slani keks sa origanom i maslinovim uljem)
(tost, grožđe i banana bread, recept možete naći ovde)
(domaća pica, semenke nara i grožđe)
(tost sa šunkom i guda kačkavaljem, mandarina i suve šljive)
(sendvič sa puterom i šunkom, jabuka, mandarina, suve šljive i orasi)
Ovo je fantastično!
ReplyDeleteSve fotke sam kopirala,kako bih imala ideje.
sasvim slučajno sam naletela na ovaj blog,tražeći ideje za užinu za školu,kad ,na moje iznenadjenje,blog kao stvoren za mene.Pozdrav!
Hvala. Samo napred!
DeleteJoš da dodam,spremamo se u nabavku sutra,i na spisku nam je plastična kutija sa pregradama za užinu,moja ćerka(8.god)je oduševljena tvojim idejama.Pozdrav od Jasmine!
ReplyDeleteove ideje su odlične, sviđa mi se raznovrsnost, svaka čast!
ReplyDeletehvala ti na ovom detaljnom opisu, već godinama tražim ovakva uputstva i sad sam presrećna! :)
ReplyDeleteJa sam kao mala jela bananu za uzinu svaki dan i ponekad sendvic sa sirom. Ovo me fasciniralo! (Nije da je to bilo tesko u mom slucaju, ali stvarno svaka cast za ideje i trud i sve :) )
ReplyDeleteBaš lijepo da sam naišla na vas (preko linka u tekstu Majinog "Vitkog gurmana")
ReplyDeleteI ja sam mama koja želi da joj dijete jede što manje industrijalizirane hrane. Za sada mi to uspijeva jer je još mala, ali škola nam se bliži i čeka me spremanje užine.
Hvala za trud!
Nema ne čemu! Pozdravljam vaš pokušaj i želju! Srećno!
DeleteDora, poslala sam ti e-mail u vezi užina ali nisam dobila tvoj odgovor još uvek pa samo da proverim da li je ispravna e-mail adresa
ReplyDeletePozdrav!
Divne ideje! Moze li recept za slane keksice sa sargarepom, zvuci mi kao nesto sto bi se mojim klincima dopalo? :)
ReplyDeleteNažalost, slani keksići sa šargarepom su kupljeni u pekari.
Deletehvala u svakom slucaju :)
ReplyDeleteOci su mi pune suza gledajuci Vase postove. Svaka cast, divim Vam se sa koliko ljubavi i paznje vodite racuna o ishrani svog deteta! Detalji su fascinantni, koliko je samo svaka uzina originalna za sebe. Mnogo ste me motivisali, ne mogu da docekam da moji malci krenu u skolu.
ReplyDelete