Wednesday, 21 September 2011

'El su ti oni dani?(uputstvo za muškarce)


Neki kažu da bi bilo lepo kada bi ljudski odnosi išli uz uputstvo... ili barem neki uzajamni dogovor. Ovo drugo zvuči maaaaalo realnije. Mislim da partneri, prijatelji, svekrva i snaja, itd. treba unapred da odrede svoj sistem ponašanja, neki kodeks, zajedničko uputstvo koje će im pomoći da time postavljaju neke granice, da se jasno zna šta onaj drugi želi i očekuje, kako se treba ponašati u određenim situacijama. Evo primera: vaša drugarica zna da niste osoba koja voli telefone i samim tim očekujete od nje da ne zahteva svakodnevni raport, a takođe ni stalno zivkanje i obavezu da se čujete bukvalno svaki dan. Ako postoji taj dogovor, sigurni ste da se vaša prijateljica neće naljutiti nas vas ako se desi da se ne čujete 2 ili 3 dana. Bilo bi lepo kada bi se takođe uspostavio dogovor između svekrve i snaje po kome ona, iako na primer pomaže oko deteta, nema prava da vam se meša u odnos sa suprugom. Hm, možda u nekom idealnom svetu. U ovom našem realnom svetu punom sujete, ponosa i nerazumevanja u odnosima nema mesta takvim "upustvima", jer su jednostavno ljudska osećanja toliko komplikovana da se nikakva pravila ne mogu primeniti.
Međutim, postoji vreme u mesecu svake žene kada je jedno takvo uputstvo ne samo korisno, već i poželjno, naročito za one potencijalne "žrtve" privremeno neuravnotežene...dame.


- Slušaj, čisto da znaš, trenutno imam PMS, trudi se da mi podilaziš, ne svađaj se i koliko god da vičem, ne obraćaj pažnju na mene. OK?


Ovako otprilike zvuči moje upozorenje mužu, svakog meseca, 7 do 14 dana pred menstruaciju. Dobro je što poznajem sebe, dobro je to što znam koliko sam luda, neuračunjiva, čas depresivna, čas besna, plačljiva i malodušna dok hormoni divljaju u mom telu. Najbolje od svega je to što za ovo privremeno ludilo nismo krive mi same, već priroda, koja očigledno ima čudan smisao za humor s obzirom da je stvorila takav ubitačni sistem za reprodukciju.
PMS ili predmenstrualni sindrom je niz promena u radu hormona kod žena koji se manifestuje pojavom emocionalnih, psihičkih i fizičkih simptoma. Kod većine žena javljaju se emocionalni simptomi u vidu nervoze, depresije i uznemirenosti. (bebac.com)


Sa tim u vezi, sasvim slučajno, naiđoh na šaljivo, sasvim primenljivo "hormonsko upustvo" koje, sa dozvoljenom slobodom u prevodu, izgleda ovako:

VELIKO HORMONSKO UPUTSTVO
Žene ga razumeju, a muškarci treba da ga memorizuju! Svaka žena zna da postoje dani kada je dovoljno da muškarac otvori usta i time stavi život u svoje ruke. Ovaj praktični dokument treba da se postavi na vidljivom mestu za muževe, momke, kolege i druge, kako da bi imali brz pristup u slučaju nužde.

Vrlo opasno: "Šta ima za ručak?"
Manje je opasno: " Da ti pomognem oko ručka?"
Bezbedno: "Gde bi htela da te izvedem na ručak?"
Super- bezvedno: " Evo ti čaša vina, dušo."


Vrlo opasno: "To ćeš da obučeš?"
Manje opasno: " Baš ti lepo stoji braon boja."
Bezbedno: "Wow! Izgledaš super!"
Super- bezbedno: " Evo ti čaša vina, dušo."


Vrlo opasno: " Šta ti je, bre?"
Manje opasno: " Da možda malo ne preterujemo?"
Bezbedno: "Uzmi moju kreditnu karticu."
Super- bezbedno: "Evo ti čaša vina, dušo."


Vrlo opasno: "Da li si sigurna da treba to da jedeš?"
Manje opasno: "A, što ne pojedeš neku jabuku?"
Bezbedno: "Hoćeš malo čokolade?"
Super -bezbedno: "Evo ti čaša vina, dušo".


Vrlo opasno: "Šta si radila ceo dan?"
Manje opasno: "Nadam se da se nisi premorila danas?"
Bezbedno: " Tako si seksi u toj kecelji!"
Super-bezbedno: "Evo ti čaša vina, dušo".Po mogućstvu, napraviti tablični prikaz za bolje snalaženje (vreme je od ključnog značaja, u pitanju su sekunde) i uručiti nesrećniku.4 comments:

  1. Pa kako ovo nisi postavila maalo ranije :))) Odličan tekst, bravo Dorsy, po ko zna koji put! Hvala ti što postojiš jer sa tobom je život lepši! <3

    ReplyDelete
  2. Nisam stigla ranije da procitam tekst. Nesto sam neorganizovana u poslednje vreme(PMS... hahaha...). Moram da priznam da mi je ovo super-bezbedno stvarno jedino bezbedno u tim trenucima. Ja samo kazem: "Sklonite mi se s puta, ujedam!". A moji ukucani za moj PMS kazu: "Ma, pusti je, ustala na levu nogu." :-)))

    ReplyDelete
  3. Super je tekst! Dobro sam se nasmejala za ovu čašu vina... Odlično :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails