Friday, 9 March 2018

Da li si "pukla"?


Poslednjih par godina se divim samo jednoj vrsti žena. One su mudre, inteligentne i duboko su zašle u samospoznaju. One dobro znaju gde im je granica, brinu o sebi i slušaju svoje telo. Ne, ne mislim na žene koje se doteruju, sređuju i koje uvek izgledaju lepo. Lako je biti "boginja" kada se graciozno šetaš po gradu u svojim visokim štiklama, sa savšenom kosom i oblakom parfema koji ostavljaš za sobom.To je lako. A, šta je sa onim delom dana kada moraš ustati iz kreveta i otići do kuhinje, spremiti doručak, skuvati kafu, spremiti decu za školu? A, šta je sa onim delom svakodnevice u kome moraš skuvati ručak, pustiti mašinu, otići na posao, u banku, poštu, na roditeljski sastanak? Šta ćemo sa onim delom života kada moraš da se nosiš sa roditeljima, svekrvom, mužem, decom, kolegama?
 Pa, ništa. Upadamo u zamku "zauzetosti" i "zabrinutosti", jer to je danas merilo naše vrednosti. Što više obaveza imaš to si značajniji i tvoj život ima smisla. Što se više brineš to si odgovornija i efikasnija.  Zar ne? Nije nam samo društvo nametnulo to verovatnje, već smo i mi sami sebi stvorili ta očekivanja. I tako, drage moje, nikada nećemo biti "boginje" (jako je popularno nazivati danas žene ili mi se čini?), već iscrpljene, nervozne, našminkane i namirisane karikature. I što smo umornije, to više sebi namećemo obaveze koje će nas još više zamarati i opterećivati. 
I to je , drage moje, jedna jako loša navika. Toliko loša da vodi do takozvanog "pucanja". To je stanje koje se može izbeći.

 Nije fazon da sebe iscrpljujemo, fazon je znati kada da stanemo. Mudrost leži u tome da prepoznamo loše navike koje dovode do "pucanja", a kada ih prepoznamo onda možemo te loše navike zameniti dobrim. 

1. Kada vam je dosadno, okrećete se Fejsbuku. Skrolujete, klikćete, pratite isprazne sadržaje, gledate fotografije drugih ljudi, mrzite vaš život ili jednostano zurite u sve to bez razmišljanja.

2. Kasno ležete iako ste umorni. Uvek mislite da možete obaviti još par sitnica po kući ili odgledati još jednu epizodu serije.

3.Ceo dan čistite i sređujete vaš dom. Nikada nije dovoljno čisto, primećujete svaku sitnicu, opsesivno želite da sve bude na svom mestu. 

4. Brinete o stvarima koje ne možete promeniti, kao na primer, o ponašanju drugih ljudi za čije ponašanje niste vi odgovorni.

5. Ustajete iz kreveta u poslednjem trenutku. 

6. Vaša lista obaveza je previše dugačka.

7. Želite da uradite puno toga u jednom danu.

8. Radite više stvari odjednom.

9. Čim ustanete ujutru proveravate vaš telefon (Facebook, Instagram, e-mail).

10. Odlazite u krevet sa telefonom ("čekaj da proverim šta ima novo na fejsu").

11. Provodite većinu dana na kompjuteru.

12.  Više obraćate pažnju na telefon nego na svoju decu i voljene.

13. Zaboravljate na sebe i na ono što vas relaksira. Vreme za relaksaciju nije nešto što stavljate u vaš raspored.

14. Svuda žurite i sve obavljate na brzinu.

15. Ne pratite šta vam drugi pričaju. 

16. Ne želite nikome ništa odbijete. Svima govorite "da", osim sebi.

17. Bojite se da kažete "ne".

18.  Previše ili premalo jedete.

19. Iritiraju vas sitnice, puno vičete.

20. "Nemam vremena za to", vam je omiljeni izgovor.


Sada kada znamo koji su to znakovi pucanja i iscrpljenosti pitanje je šta možemo učiniti povodom toga? Više o tome u sledećem postu.

Zanima me, da li na ovoj listi prepoznajete neku od vaših loših navika? Da li imate nešto da dodate?

8 comments:

 1. Ohohohoho, posmatraš me? :) Nije smešno, ali šta drugo... Upravo, prepoznati dok smo ok da je vreme da nastavimo da nam bude ok, umesto da se izpreforsiramo. Ne znam kako, ali polako... :*

  ReplyDelete
 2. uči se to...samo polako...

  ReplyDelete
 3. Dok sam shvatila da sam se preforsirala ja sam već bila na operacionom stolu i rešavala se diskus hernije.Zašto uvek zakasniš sa objavama postova? Kad god objaviš novi tekst ,vratiš me par godina unazad.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Volela bih da imam više vremena. I inspiracije. Nažalost, poslednjih godinu dana (i više) život je poprimio neko drugo obličje:privremeno se žrtvuju neke stvari unutar naše porodice zarad finansijske situacije i to mi ostavlja malo ili nimalo vremena za blog. nadam se da će se to promeniti. pozdrav!

   Delete
 4. Dora molim te nastavi pisati, ujutro nakon maila otvaram tvoj blog i kada nema nista novo, citam stare postove po milioniti put :) Divna si :*

  ReplyDelete
 5. Ja strpljivo čekam sledeći post jer su sve ove tačke moje, ali to već znaš :) Zato piši, što pre <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. ženo, "razbio" me grip. mesec dana bolujem ,ne mogu da se povratim. nažalost, morala sam na kraju uzeti antibiotik i neeeeekako sam se "vratila iz mrtvih". pisaću itekako!!!mnooooogo ti hvala na vetru i podršci!

   Delete
 6. Dora, nadam se da ste dobro i da ćeš nas usrećiti jednim novim postom uskoro <3

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails