Saturday 2 October 2010

Nedelja kroz film, ples, parfeme i hranu


Svakoga od nas inspirišu različite stvari, zato i volim da kažem da naša raznolikost i različitost ukusa je prelepa. Od svakoga možeš po nešto da "ukradeš", ali nadasve da naučiš. Bio bi ovo jedan monoton i uniformni svet kada bi svi voleli iste stvari. Evo nekoliko sitnica i krupnica koje su mene, ove protekle nedelje, inspirisale na razne načine:

~ I sada, u svojoj 34. godini još uvek oblikujem svoj ukus i pronalazim stvari koje me oduševljavaju, bilo da je u pitanju muzika, film, književnost, kulinarstvo ili dizajn. Zahvaljujući jednoj divnoj, prelepoj i kreativnoj mami potražila sam film "Once" koji mi je ona toplo preporučila. To je stvarna, iskrena, nežna priča o srodnim dušama koje razmenjuju emocije kroz najlepši mogući način-muziku. Evo, i sada dok pišem, stoji mi knedla u grlu od lepote i istinitosti likova. Obećala sam sebi da ću više gledati nezavisne i evropske filmove.


~ Moram da priznam da nikada nisam volela orijentalni ples niti muziku sa takvim elementima. "To jednostavno nisam ja", govorila sam. U Grčkoj su veoma popularne tzv. bouzoukia (buzukja) večeri koje se održavaju po lokalima širom zemlje, gde ljudi odlaze da igraju, da se provode, piju, flertuju. Ono što mi je oduvek bilo strano je način igranja uz ritam muzike koju prezirem i koji uključuje u sebe vrtenje kukovima, uvijanje i po meni isuviše provokativne (vulgarne) pokrete koji su očigledno "izmišljeni" u svrhu privlačenja pažnje. Verovatno zbog toga sam imala određenu rezervu što se tiče orijentalnog plesa. Ipak, kada sam videla reklamni plakat za časove ovog plesa, reših da probam, da uradim nešto što inače ne bih, a najviše zbog toga što su mi svi ostali vidovi gimnastike užasno dosadni. Nakon prvog časa uvidela sam da je orijentalni ples prelepo ženstven, senzualan, sa savršeno osmišljenim pokretima koji nose određenu simboliku. U njemu nema ni trunke vulgarnosti, nema nepotrebnog uvijanja i vrtenja koji aludira na seksualni akt koji treba ostaviti tamo gde mu je mesto- u spavaćoj sobi...ili gde god vi želite....BTW, ovaj ples je magičan, inspiriše te da pustiš dugu kosu, da nosiš ženstvenu garderobu, da okviruješ oči tamnim ajlajnerom, da nosiš opojne i začinjene parfeme, da igraš bosa po kući. On slavi žensko telo u svim njenim oblicima, svaku oblinu, svako nesavršenstvo. Obična žena postaje boginja. Zaljubila sam se, potpuno i nepovratno u mistični svet orijentalnog plesa. Pogledajte ovde, ovo su obične žene kojima je on promenio život.


~ Inspirisana začinima, arapskim noćima, zvucima darbuke, odsečnim pokretima kukova hoću da mirišem....orijentalno....a jedini orijentalni parfem koji trenutno imam je Coco, a moram da probam Arabie, Serge Lutens i kažu (iz iskustva) da Black Cashmere od Donne Karan cveta i opija na koži u toku plesa.~ I hrana ove nedelje je bila inspirisana orijentom. Pileća krilca sam začinila sokom od limuna, kiminom, kurkumom, belim lukom i biberom. Komšika je pitala šta to toliko ukusno kuvam. Bila sam zadovoljna i detinjasto ponosna...Mmmmm, juče sam uživala u kus-kusu sa bademom, pinjolama (semenke od bora), trunkom cimeta i suvim grožđem.
~ Podelila bih i jedan citat koji mi se vrti u glavi već cele nedelje. Pročitala sam ga u oktobarskom broju časopisa "Easy Living":
"Never be afraid to try something new. Remember, amateurs built the ark. Professionals built the Titanic."
Najlepši vikend želim svima i ...be inspired!

2 comments:

  1. Draga moja, lepo si to rekla: "Svakoga od nas inspirišu različite stvari, zato i volim da kažem da naša raznolikost i različitost ukusa je prelepa." Ti i ja smo, recimo, toliko različite u mnogim stvarima a opet toliko bliske. I nekako se dopunjujemo. Volim ove tvoje tekstove jer me uvek nateraju na razmišljanje. Evo o čemu trenutno razmišljam:
    Mnogo bi volela da si mi bliže, da možemo češće da se viđamo, da pijemo kafu, da se igramo sa decom ...Ali, da nismo daleko mislim da nikad ne bi komunicirale na ovaj način, ne bi te toliko upoznala da nije ovog. Imam utisak da, iako mislim da te dobro znam, posle svakog teksta čujem nešto novo o tebi i time te sve više cenim i poštujem.

    ReplyDelete
  2. Eh, Biljče...ta blizina....moguće, ali vrlo je moguće da vrlo uskoro budemo nekih 500km bliže, ali otom-potom. Hvala ti na lepim rečima. Inače, ovaj blog je i meni pomogao da saznam nešto više o sebi i o tome kakva osoba želim da budem i čemu težim. Najveća mi je želja da pružim nekom drugom makar trunčicu inspiracije. Zbog ovog bloga sam se i ja mnogo promenila, a nadam se da će ta promena biti konstantan proces i za mene i za druge. LJub najveći!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails