Saturday 11 December 2010

Kako pojednostaviti život sa decom (i bez njih)


Kao majka, moram da pronađem način da olakšam sebi svoju svakodnevicu. Ne, to nije ni malo sebično. Materinstvo koliko god da je najlepša uloga na svetu, je svakako najzamorniji posao, koji iziskuje našu angažovanost 24 časa dnevno. Za mamu nema "slobodnog dana", nema odmora, to je posao koji traje, neprestano. Često se mama oseća kao da bukvalno zatrpana poslom, počev od onog kućnog, društvenog, pa domaći zadaci, vanškolske aktivnosti i ako je dovoljno dobro organizovana, može naći malo vremena "za svoju dušu", šta god to bilo. Nikada nisam imala pomoć sa decom, nikoga ko me može zameniti makar na par sati, taj luksuz nemam od trenutka kada sam postala majka. Bez obzira na to, zahvalna sam, jer je ta situacija načinila od mene dobrog organizatora i navela me da iskustvom ustanovim načine da pojednostavim život kako meni, tako i mojoj porodici. Neki od ovih koraka se mogu primeniti i na one koji nemaju decu.
Osećam dužnost da to podelim sa drugim mamama u nadi da će im to pomoći kao što su i meni ideje drugih pomogle:


~ Naučite decu da budu samostalna. Ako su deca dovoljno velika dozvolite im da sami rade neke stvari umesto vas: da sipaju sebi mleko i žitarice, da operu svoju jabuku, da se sami kupaju, oblače, peru zube, nameste svoj krevet, skupe igračke. Naravno, živci će vam "igrati" gledajući ih kako se "vuku" i prave greške, ali vremenom će im sve to preći u naviku. Nije loše nagraditi ih, time će ne samo imati motivaciju, već će naučiti da se u životu stiču nagrade i zarada putem rada. Ohrabrivanje i bodrenje je kao vetar ispod njihovih krila. Deca se veoma srećna kada im pokazujemo zahvalnost "za pomoć".


~Napravite svoj kalendar ili jednostavno uzmite papir i napišite na njemu po danima i datumima sve vaše i dečije aktivnost. Zakačite ga na frižider magnetom. Tako ne možete zaboraviti i dovesti sebe u situaciju da "jurite".

~ Stavite prazan, beli papir takođe zakačen magnetom na frižider. Kada se god setite nečega što morate da uradite, kupite, nekoga da pozovete, zapišite ISTOG trenutka kada se setite. S obzirom da se frižider otvara hiljadu puta dnevno, uvek ćete baciti pogled na list papira sa stvarima koje su važne.

~ Kante ili kutije za igračke su spasile moj život! Veoma su praktične. Nabavite više njih i ne budite previše strogi. Kada dođe vreme, sve se igračke "bace" unutra i kuća izgleda relativno sređena. Skupljajte igračke na kraju dana, kada deca prestaju da se igraju. Nema svrhe ludeti zbog loma, jer sa decom nije moguće da bude drugačije. Ako imate nekoga u poseti, imajte na umu da niko nije došao u inspekciju.

~Česta usisavanja, brisanje prašine, vetrenje i slično. Ako ostavljate sve za "veliko čišćenje" vrlo je verovatno da ćete biti toliko zatrpani poslom da nećete znati odakle da počnete. Često čišćenje, gotovo na svakodnevnoj bazi, će vam olakšati život. Naučite decu da sklanjaju za sobom.

~ Jutra mogu da budu prilično haotična, naročito ako se spremate za posao, pa deca za školu ili obdanište. Uveče, pre spavanja, pripremite vašu i njihovu gadrerobu, čak i čarape, pripremite užinu i stavite je u frižider, spakujte knjige, napravite plan šta ćete spremiti za doručak.

~ Rani odlazak na spavanje. Po meni, to je najvažnija stavka. Deca su toliko aktivna da su odmor i dobra, regularna ishrana veoma bitni za njihov razvitak. Budite beskompromisni što se toga tiče. Odredite da deca treba da budu u svojim krevetima pre deset sati uveče, da obuku svoje pidžame, operu zube, nema vrdanja, vi ste "gazda".

~ Smanjite konzumiranje šećera. Okrutno je i po meni, krajnje nepotrebno potpuno izbaciti slatkiše iz ishrane dece. Međutim, preterani unos istog dovodi do naglog porasta šećera u krvi, energija dostiže svoj pik, deca postaju hiperaktivna, nemirna, a onda energija naglo opada što za rezultat ima to da se deca najednom osećaju umorna, razdražljiva, pospana, troma i nervozna. Malo čokolade neće škoditi, ali velike količine komplikuju i vama i njima život. Ko želi razdražljivu i hiperaktivnu decu? Energija im treba, ali ona koja se troši polako, a ne ona koja od njih pravi besna, mala čudovišta: voće, žitarice, parče hleba sa domaćim džemom, orasi, lešnici, sve to će dati vašem detetu potrebnu i dobru energiju.

~ TV i kompjuteri, dokazano je, utiču na razdražljivost dece. Ponekad se čini da je to lako rešenje: stavite ih pored ekrana i makar su mirna i tiha. Međutim, primećujete da putem gledanja agresivnih crtanih filmova i igranja sličnih igrica deca postaju agresivna, gojazna, nervozna, zahtevaju da im kupite ovo ili ono (stalno bombardovanje reklamama), oponašaju ono što vide. Ograničite im gledanje TV-a ili makar strogo kontrolišite šta gledaju. Sat vremena crtanja sa vama, zajedničkog pravljenja kolača, šetnje ili igranja u parkiću će vam pružiti veće nagrade i zadovoljstvo. Ponekad se TV čini kao lako rešenje, ali razmislite, da li je zaista tako?

~ Pojednostavite dečiju garderobu. Znamo koliko su deca aljkava i nepažliva, naročito u školi. Ja pratkikujem da moju kćer oblačim u jednostavne stvari, garderobu bez šliceva i dugmića, oblačim joj jednostave trenerice ili pantalone sa lastižom, patike bez pertli ili čizmice koje se lako navlače i skidaju. "Slojevito" oblačenje je veoma praktično: bluza preko bluze ili džemperića, tako da se može lako skinuti ako je vruće ili obrnuto.

~ Gde god da idete uvek imajte pri sebi nešto za grickanje. Deca, s obzirom na to da veoma brzo troše energiju i da su mnogo aktivnija od nas, vrlo često ogladne. Verovatno ćete reći:"Ma, moje dete nikada nije gladno", ali kada primetite da dete postaje kenjkavo, nervozno ili mu opada koncentracija, to skoro uvek znači da je gladno, mada vam dete to skoro nikada neće reći. Imajte u tašni neku čokoladicu, voće, neke zdrave grickalice (orasi, lešnik, bonžita), sokić i obavezno flašicu vode- hidratacija je od osnovnog značaja za njihovo i naše zdravlje. Ja uvek pri sebi imam i malo pakovanje vlažnih maramica.

~ Sastavite celonedeljni plan menija i ishrane. Razmislite i napišite šta ćete kuvati preko nedelje, sve, od doručka do večere, za svaki dan u nedelji. Na osnovu toga napravite listu po kojoj će te kupovati namirnice, po mogućstvu jednom do dva puta nedeljno. Kuvajte jela koja se mogu podgrejati i čuvati u fružideru: supe, čorbe, paprikaši i slično.

~ Kupujte "na veliko", znači, ako je moguće, kupujte ekonomska pakovanja deterdženata, sapuna, brašna, šećera, ulja, pirinča, makarona, kuhinjskog i WC-papira, svega onoga što se najviše troši u kući. Ko ima vremena da sa decom, poslom i obavezama da svaki čas trči u prodavnicu za svakojake potrepštine? To isto važi i za školski materijal: nakupujte sveske, gumice, olovke, bojice, flomastere. Deca u školi gube svoje stvari, a vremena za jurnjavu do knjižare možda nećete imati. Ovako, pravljenjem "zaliha" olakšavate svoj život, zar ne? Dva puta nedeljno nakupujem voće i povrće koje se u našoj kući jako "troše". Nagomilavanje i kupovanje svežih namirnica "na veliko" umanjuje njihovu vrednost i gube na svežini.

~ Ne ostavljajte sve obaveze za vikend, naročito za nedelju: kupanje neka bude subotom umesto nedeljom uveče pred školu (u toku radne nedelje obavezna su tuširanja u zavisnoti od aktivnosti i godišnjeg doba), deo domaćeg zadatka za ponedeljak može se uraditi subotom, a ostalo već sledećeg dana. Svako nagomilavanje obaveza čini vas i vašu decu nervoznim.

~ Naučite da kažete "ne", da odbijete pozive na druženje ili da smanjite broj društvenih obaveza koje nisu od posebnog značaja. Ako ste umorni, sasvim je u redu da želite da provedete vreme odmarajući, niko vam neće zameriti ako biste radije proveli popodne ili veče sami sa porodicom ili radeći nešto što vas relaksira. Ako vam neko zaista zameri i ne razume, onda to nije vaš problem.

~ Radite nešto kreativno sa decom, slušajte muziku, pravite kolače, bilo šta, uložite vaše zajedničko vreme u kreiranje, a ne trošenje. Kako će to pojednostaviti vaš život? Deca će biti srećnija, zdravija i na ekonomičan način će te se zabavljati i biti bliži kao porodica.

~ Izbacite stvari koje vam ne trebaju, ne koriste i koje ne nosite. Papire, novine, plastiku i sve ono što se nakupilo i ne služi vam ničemu spakujte i bacite u kontejnere za reciklažu. Staru garderobu dajte ili ostavite negde gde ih neko može uzeti. Do sada mi se nije desilo da prođe sat vremena, a da garderoba još uvek stoji tamo gde sam je ostavila. Uvek postoji neko kome je preko potrebna, a vi ćete imati više mesta u kući, bićete manje nervozni i samim tim, vaš život će biti jednostavniji.

~ Opustite se. Niko nije savršen i niko to od vas ne očekuje. Ako nešto ne stignete da uradite, nije kraj sveta. Uostalom, cilj je pojednostaviti život, a uglavnom smo mi sami ti koji ga komplikujemo velikim očekivanjima i nerealnim prohtevima.

~ Grlite vašu decu, ljubite ih, mazite, lepo vaspitavajte. Kako to? Zašto? Eto tako, samo zato što je lepo!

5 comments:

  1. As the admin of this web page is working, no hesitation very
    soon it will be renowned, due to its quality contents.
    Also visit my webpage Hainan Airlines

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails