Za neke je vikend prilika da se odmore, a za mene je to još jedna šansa da ga provedem u kuhinji spremajući neko porodično, utešno i ukusno jelo. Volim da to bude nešto što me asocira na detinjstvo, porodicu i lepe uspomene. Moja majka je vikendom uglavnom pekla punjeno pile i uvek sam se radovala tom događaju: toplina, uteha, brižnost, ljubav. Subotom je tu i pijaca koju volim da obiđem kada god imam kome da "uvalim" decu; obilazim redove maslina, pomorandži, svežeg zelenila, riba i domaćih testenina. To je uvek veselo mesto, sa dosta nervozne, ali pozitivne energije, svakoga možete sresti i svašta možete pronaći. U slučaju kada ne mogu do pijace, moj piljar je moje omiljeno odredište. Uvek mi izabere najbolju dinju, najzreliji paradajz, sveža jaja. Mnoge žene su svedoci terapeutskog dejstva kupovine odeće i cipela, ali u mom slučaju potraga za savršenim piletom, najsočnijim limunom, domaćim jajima ili svežom ribom vredi više od bilo kakve posete psihijatru. To je pravi ritual, proces koji me opušta, ulepšava život i čini me srećnom.
Vikend-hrana ne sme biti komplikovana. Uglavnom kuvam nešto što vole deca, jelo koje ne zahteva mnogo seckanja i stajanja uz šporet: pečena riba ili još bolje (u mom slučaju) pečeno pile sa raznim povrćem koje se može jesti hladno i sledećeg dana, između dve kriške hleba premazane majonezom sa listom zelene salate.
Vikend-hrana ne sme biti komplikovana. Uglavnom kuvam nešto što vole deca, jelo koje ne zahteva mnogo seckanja i stajanja uz šporet: pečena riba ili još bolje (u mom slučaju) pečeno pile sa raznim povrćem koje se može jesti hladno i sledećeg dana, između dve kriške hleba premazane majonezom sa listom zelene salate.
Trebaće vam:
- 1 veliko pilence oko 1.5 kg teško
- 2 srednje glavice crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 štapa celera
- 1 glavica belog luka (može i manje ili bez ako vam smeta)
- maslinovo ulje
- so i biber
- 1 limun
- ruzmarin, origano, majčina dušica, peršun ili kombinacija ovih začina
Priprema:
- Pile izvadite jedno pola sata pre pečenja da dostigne sobnu temperaturu.
- Zagrejte pećnicu na 240 °C.
- Povrće oljuštite i isecite ovlaš na velike komade. (ono služi da bi dalo ukus i aromu mesu, nakon pečenja se uglavnom to povrće ne jede, sem možda šargarepe).
- Razdvojite glavicu luka u čenove. Ne mora te ih ljuštiti. Verujte mi na reč.
- Stavite povrće na gomilu i poprskajte ga sa malo maslinovog ulja.
- Rukama premažite meso maslinovim uljem i utrljajte so i biber. Posolite i unutrašnjost pileta.
- Limun izbodite svuda vrhom noža.
- Stavite limun unutar pileta zajedno sa začinskim biljem.
Pečenje:
- Stavite pile preko povrća i gurnite pleh u zagrejanu rernu.
- Odmah smanjite temperaturu rerne na 200°C i pecite pile 1 sat i 30 minuta.
- Ako želite da pečete krompir zajedno sa piletom, posle navršenoog 1 sata i 30 minuta, staviti sečen i posoljen krompir oko pileta i peći još jedno 45 minuta.
- Ako vam se učini da je krompir isuviše suv i da gori, dodajte slobodno malo vode u pleh.
- Izvaditi pile iz rerne i ostaviti da odstoji jedno 15 minuta. Ne seći odmah da ne bi iscureli sokovi i time meso izgubilo na sočnosti.
- Služiti sa svežeom, hrskavom zelenom salatom.
Grčki sutlijaš (rizogalo)
Kremast, zamirisan vanilom, limunovom korom i cimetom, sutlijaš je vrhunski "utešni" dezert po hladnom vremenu jednog subotnjeg popodneva. Čula sam takođe da pomaže u lečenju slomljenog srca...
Kremast, zamirisan vanilom, limunovom korom i cimetom, sutlijaš je vrhunski "utešni" dezert po hladnom vremenu jednog subotnjeg popodneva. Čula sam takođe da pomaže u lečenju slomljenog srca...
Potrebno (za oko 4 činijice):
- 1 šolja pirinča
- 4 šolja vode
- 4 šolja punomasnog mleka
- 1 šolja šećera
- vanilin šećer
- dve trake limunove kore od oko 5 cm svaka (ako vam se čini da će tako sutlijaš biti mnogo "limunast" slobodno stavite onoliko koliko vam je volja).
- cimet u prahu za posipanje
- U veliku šerpu staviti pirinač i vodu sa prstohvatom soli. Kuvati na tišoj vatri oko 10 minuta.
- Dodati mleko, šećer i koru od limuna. Kuvati na tihoj vatri, stalno mešajući i pazeći da ne zagori oko 10-15 minuta. Sutrlijaš je gotov onda kada postane kremast i gust.
- Izbacite koru od limuna.
- Sipati sutlijaš u činijice, posuti ga cimetom i pokriti providnom folijom da se ne uhvati skrama ukoliko ga nećete odmah služiti.
(recept adaptiran sa JamieOliver, photo from JamieOliver and Dessert)
Hvala za divne recepte. Upravo sam shvatila da još NIJEDNOM nisam spremala sutlijaš. Poslednji put sam ga jela pre desetak godina. To je jedna od poslastica koje sam izbacila sa menija dok mi je sin bio alergičan na mleko. Dok košava luduje napolju sutlijaš je sjajno rešenje za veče pored tv-a.
ReplyDeleteBisous