Tuesday 30 September 2014

Kolač od šargarepe

Ovaj kolač je redovno bio na repertoaru u našem domu dok sam odrastala. Moja majka ga je često pravila za naš popodnevni čaj. Ona je uživala u malim, slatkim ritualima koji su možda ličili na neke "stranske", ali  ona ih je stvarala kao svoje i oblikovala iz čiste želje da nas dve stvorimo uspomene i zajednički uživamo u stvarima koje smo obe volele. Nikada neću zaboraviti atmosferu tokom naših malih druženja. Nekako ih uvek povezujem sa kasnim, hladnim popodnevnim časovima, nebom prošaranim oblacima, sa kukavicom na zidu, heklanim stolnjakom i njenim lepim romantičnim šoljicama i tacnicama.
Moja mlađa kćer u tom pogledu dosta na mene. Baš mi je pre neki dan tražila da umesim neki kolač kako bi zajedno napravile čajanku. Starija kćer, sada već predpubertetlija, na sve to gleda sa krajnjom nezainteresovanošću.
Jednostavan, izdašan, mekan, zamirisan cimetom, ovaj kolač evocira uspomene na zimska popodneva, na uljuljkanost toplog roditeljskog doma, na bezbrižnost detinjstva, na mamu. Takve asocijacije želim da imaju moja deca...kada ih prođe pubertet.



KOLAČ OD ŠARGAREPE

Potrebno:

1 šolja biljnog ulja
1/2 šolje vode
2 šolje brašna
2 kašičice praška za pecivo
2 kašičice sode bikarbone
2 kašičice mlevenog cimeta (ja narendam i malo muškatnog oraščića)
3 šolje rendane šargarepe
1 šolja na krupno seckanih oraha
4 jaja
2 šolje šećera

Postupak:
Zagrejte rernu na 180 stepeni C.
Umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje i još malo mutite . U posebnoj posudi pomešajte brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom, začinima i dodajte u smesu sa jajima. Promešajte. Dodajte, vodu,  rendanu šargarepu i na kraju seckane orahe. Simajte smesu u podmazan okrugli pleh (prečnika oko 28 cm) ili u veći podmazani kalup za kuglof. Pecite oko 40-50 minuta.


  Prijatno!

3 comments:

  1. Takvom atmosferom odiše ovaj tvoj post. Divnoća! <3

    ReplyDelete
  2. Divan uvodni tekst... Kako mi je to nedostajalo, hocu reci, tvoji tekstovi, ali eto - tko ceka taj i doceka! :)
    Bas sam nedavno po prvi puta pravila kolac od mrkve, recept veoma slican kao i tvoj, samo bez jaja. I odozgo sam stavila preliv od kakaa. Odlican kolac!

    ReplyDelete
  3. Prekrasno! No dali vo ovoj kolac odi secer? pozz od Makedonija :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails