Monday 29 September 2014

Ponedeljak jedne domaćice 29/9/14

Dobar dan! Prošle nedelje mi je naišao napokon nalet energije, mučnine su se znatno smanjile, nema više jutanjeg povraćanja, redovno uzimam gvožđe, što je sve rezultiralo mojoj ponovnoj želji da se bavim domom, kuvanjem, igranjem i učenjem sa decom. Bila sam vredna i obavila veliko spremanje: svaki dan po jedan prozor, pranje i kačenje zavesa, čišćenje soba, bacanje papira, polomljenjih igračaka, sređivanje unutrašnjosti kuhinjskih elemenata. Uglavnom sam obavila sve ono što mi je bilo na grbači sve ovo vreme dok sam bila nesposobna i neefikasna. S obzirom da se sada zamaram mnogo više nego ranije, odredila sam plan kako bih sebi olakšala život. On iziskuje svakodnenvi, uglavnom jutarnji angažman koji se svodi na održavanje čistoće i vikend angažman koji se svodi na kuvanje i spremanje što više đakonija za frižider i zamrzivač kako bih bila manje opterećena preko nedelje.
Naime, u subotu sam skuvala "tonu" ćuftica u sosu u paradajza: jedan deo smo pojele ja i moje devojčice (tata je na putu), a ostatak je u frižideru za danas. Kupila sam pileće batake, marinirala ih u maslinovom ulju, origanu i limunu i strpala u zamrzivač. Mariniranje se nastavlja čak i dok je meso u zamrzivaču, jednostavno izvadim meso prethodne večeri, ispečem ga sledećeg dana na krompiru i dobijem divno, mekano i mirisno meso. Napravila sam brdo vafli (waffles); deo smo pojele za nedeljni doručak, a deo sam zamrzla toliko da deca imaju za tri doručka ili tri školske užine. 


Na pijaci sam kupila divno grožđe i nektarine da imaju deca preko nedelje za snack i školsku užinu. Nedelju smo provele napolju u parkiću, a zatim sam izvela moje ćerke na ručak. Toliko o vikendu!
Nažalost, foto-aparat je kod moga muža koji je i dalje odsutan, tako da vam ovaj post ne mogu danas dočarati mojim  fotografijama, ali obećavam da uskoro hoću.



Vreme:


Jutra su napokon sveža, ali vedra i sunčana. Volim ovakvo vreme: nema vrućine, sunce sija, ali ne peče, prijatno je i na suncu i u hladovini. Idealno je vreme za šetnje i provođenje vremena napolju. Trenutno ima 17 stepeni C, a očekuje se da dnevna temperatura dostigne 25. podeok. Uživancija!

Trenutno:


Pišem ovaj post, jedem kobler sa breskvama koji sam sinoć smutila, kafa mi već od početka trudnoće više ne pravi društvo. Slušam decu iz obližnje srednje škole, sve je nekako živahno i lepo. Napokon se osećam (relativno) normalno.

Razmišljam:


Nedostaje mi moj muž. On je trenutno na Svetoj Gori koju je mesecima unapred planirao da poseti. Jedva čekam da se vrati i ispriča mi svoje utiske. On je moj najbolji prijatelj. Kakva limunada...znam...


Čitam:


Sramota me je da priznam da ne poznajem dobro (ni malo) mitologiju, a naročito ne grčku.  Zato polako iščitavam "The Golden Age of Myth & Legends" od pisca Thomasa Bulfinch-a.


Na TV-u danas:


Ujutru u hodu odgledam na TLC-u "Jon & Kate plus 8", "What not to wear",  televiziju ponovo gledam tek uveče i to uglavnom epizodu serije "Castle" sa našom Stanom Katić, pre toga ide (nelagodno mi priznati, ali volim da opustim mozak u trashy reality) na TLC-u "Gypsy Sisters" i ako ne zaspim odgledaću neki film ukoliko vredi više od spavanja.


Nedeljni jelovnik:


Preko nedelje doručak je standardan i brzinski : mleko sa cerealijama, Nutella i hleb, tost, domaći voćni jogurt.
Preko vikenda spremam: belgijske vafle, američke palačinke, jaja, neku pitu.
Dezerti: grožđe, nektarine, kolač od šargarepe koji ću napraviti danas (imaće i za školsku užinu ove nedelje)
Večera: uvek lagana, uglavnom liči na doručak, desi se da jednom u dve nedelje odemo uveče na picu.

Ponedeljak: ćufte u sosu od paradajza sa testeninama po receptu Najdžele Loson iz knjige "Najdželini zalogaji".
Utorak: pečeni losos (smrznut kupljen u "Lidl" supermarketu), pire od graška (po Najdželinom receptu), salata od brokolija.
Sreda: posno jelo- grčki gigantski pasulj (napraviti dovoljno i za petak kada se takođe posti), pečene paprike, kiseli krastavčići.
Četvrtak: pečeni marinirani pileći bataci sa krompirom, salata od kupusa i šargarepe.
Petak: gigantski pasulj + salata.
Subota i Nedelja-mnogo kuvanja, spremanja, zamrzavanja, još uvek nisam rešila šta će sve to biti.

Kućni poslovi:


Deca odlaze u školu u 8:05, do 9:30 uradila sam brzinski sledeće poslove:
- provetrila sobe, namestila krevete, obrisala prašinu u sobama, ispod bračnog kreveta i dnevnom boravku, metlom očistila podove i obrisala pod u dnevnoj sobi i hodniku (samo početkom i krajem radne nedelje).

- obrisala radnu površinu, aparate i kuhinjske elemente, obrisala kuhinjski pod (to radim početkom i krajem nedelje), stavila sudove od doručka u mašinu za suđe.

- oprala na brzinu lavaboe u kupatilu i WC-u.

- pustila mašinu.

Do kraja dana moram: opeglati turu stvari koje su se danas osušile, srediti kuhinju posle ručka, napraviti kolač od šargerepe, baviti se decom (obe imaju trening, učenje, crtanje, crtaći).

Današnji savet:


Ne prezajte od toga da organizujete svoj život  onako kako bi  ste ga sebi olakšale, bilo da ste zaposlena ili nezaposlena majka. Ako imate od koga-tražite pomoć. Idite prečicom...u svakom smislu. Ne izigravajte heroje niti žrtve. Niko vam za to neće reći "hvala".

Fotka dana:


Jutarnja, sanjiva, zlatna svetlost, ova fotka me na nešto podseća. Da li je to nešto što sam negde videla ili je to vizija nečega što će tek uslediti? Volim prozore...



Želim vam lepu i uspešnu nedelju!!! Volite se i čuvajte!


9 comments:

  1. Čitam tebe i vidim sebe :) Prepoznajem se čak i u emisijama koje gledaš na TLC (posebno sam ih volela dok sam bila trudna sa trećom ćerkom ;)
    I kod nas je slično vreme, samo ti silno zavidim na vremenu koje imaš za svoju kuću i svoje devojčice, za kuvanje i pripremanje, za opuštanje...
    Uživaj!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! Stvarno ne znam kako izlaze na kraj zaposlene žene. I ja da sam zaposlena, sigurno bi moj život bio totalno drugačiji. Nažalost ili na sreću ko zna. za mene posla u Grčkoj nema, a i da ga ima, cela plata bi mi išla na plaćanje dadilja. Ovako, kada sam već domaćica i mama trudim se da budem najbolja što mogu. Tu sam ulogu shvatila kao svoj posao, bez plate,doduše. Hvala na komentaru!

      Delete
  2. Prvo, jako me raduje da si ok i da je sada stanje kao sto kazes (relativno) normalno:) Želim ti da tako ostane do kraja:) Budi jaka, pred tobom je još jedan divan trenutak za koji je potrebno mnogo snage:) Šaljem ti puno pozitivne energije i kažem ti da mi je ova slika donela smirenje, trenutak u kom sam prepoznala sve emocije koje mi puno znače a koje retko mogu da prepoznam u svom svakodnevnom životu. Bravo za organizaciju i posao koji si obavila. Drago mi je da si napisala koju reć. Šaljem ti puno toplih pozdrava:)

    ReplyDelete
  3. Ti si jedna divna osoba i upravo ono sto mi je danas trebalo. Hvala sto postojis. :) <3

    ReplyDelete
  4. Divno..... toplo i mirise na dom ...... <3!

    ReplyDelete
  5. Nemas pojma kooooliko mi je drago sto ponovo citam tvoje postove
    Super je sto ti se vratila ona tvoja kreativna energija, za sve za porodicu,kucu , za blog
    Samo da ti kazem da sam ja danas prvi put popila kafu posle 3,5 meseca ,i to nes , onaj grcki frape
    sto zelim i tebi uskoro jer znam koliko uzivas u jutarnjoj kafi
    Divna si draga !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, baš lepo zvuči ta kafa! Ja iskreno još uvek nisam osetila potrebu za kafom, ali mi se zato jako otvorio apetit. Hvala na lepim rečima i uživaj!

      Delete
  6. Recept za vafle ako moze :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails