Otkad sam na Instagramu tamo redovno delim svoju svakodnevicu i misli, ali moram da priznam da mi je moj blog i ono što mi on kreativno i duševno pruža, jako nedostaje. Sa kakvom se samo nostalgijom sećam vremena kada je blog bio jedini (pored fejsbuka) način da podelim sa vama moj život, njegove boje, ukuse i mirise. Zato reših ponovo krenem sa "tradicijom" deljenja moje svakodnevice u vidu "ponedeljka jedne domaćice", "srećnog četvrtka", "nedelje u ukusima, mirisima...", itd.
Pa, da krenemo:
~ Bez obzira na vreme, moj umor ili stanje u kući, nikada ne propuštam subotnji odlazak na pijacu. Nažalost, pijacu nemamo svakoga dana, tako da je subota za mene pravi praznik. U poslednje vreme sam prilično opuštena što se tiče planiranja jelovnika.Jednostavno, na pijaci kupim ono što mi najviše privuče čula i na osnovu sastojaka koje pronađem (ili već imam u ostavi, zamrzivaču) isplaniram obroke, umesto da to činim pre kupovine. Vodim se instinktom, trenutnom inspiracijom, dozvoljavam sebi neku slobodu u kuvanju.
~ Šta sam kuvala ove nedelje?
Slatko-ljuta pileća krilca i pirinač sa povrćem, omiljeno jelo moje srednje kćeri.
Bolonjeze sos i špagete (bio je u planu pasticio, ali nisam imala dovoljno vremena).
Pekle su se paprike, kuvali grašak i cvekla, bilo je palačinki, girosa, pogačica sa sirom, divnog kolača od jabuka i pražnjenja frižidera i zamrzivača u vidu pečenog krompira sa raznim komadima mesa, tzatziki salatom od jadnog krastavca koji se motao po frižideru, zelenom salatom i pečenim paprikama,
a divni filet mignon je bio pravi pravcati luksuz kojim sebe, uz dobro vino, častim makar jednom godišnje. Naravno, njegovo spremanje prepustim profesionalciima. Na jelovniku su bile i punjene pečurke, pečene dunje sa sirom i salata sa čipsom od parmezana i narom. Raaaajski!
A, pošto vas jako volim i zato što znam da volite brzinske, a ukusne recepte za vas i vašu porodicu, evo dva recepta za vas:
Pa, da krenemo:
~ Bez obzira na vreme, moj umor ili stanje u kući, nikada ne propuštam subotnji odlazak na pijacu. Nažalost, pijacu nemamo svakoga dana, tako da je subota za mene pravi praznik. U poslednje vreme sam prilično opuštena što se tiče planiranja jelovnika.Jednostavno, na pijaci kupim ono što mi najviše privuče čula i na osnovu sastojaka koje pronađem (ili već imam u ostavi, zamrzivaču) isplaniram obroke, umesto da to činim pre kupovine. Vodim se instinktom, trenutnom inspiracijom, dozvoljavam sebi neku slobodu u kuvanju.
~ Šta sam kuvala ove nedelje?
Slatko-ljuta pileća krilca i pirinač sa povrćem, omiljeno jelo moje srednje kćeri.
Bolonjeze sos i špagete (bio je u planu pasticio, ali nisam imala dovoljno vremena).
Pekle su se paprike, kuvali grašak i cvekla, bilo je palačinki, girosa, pogačica sa sirom, divnog kolača od jabuka i pražnjenja frižidera i zamrzivača u vidu pečenog krompira sa raznim komadima mesa, tzatziki salatom od jadnog krastavca koji se motao po frižideru, zelenom salatom i pečenim paprikama,
a divni filet mignon je bio pravi pravcati luksuz kojim sebe, uz dobro vino, častim makar jednom godišnje. Naravno, njegovo spremanje prepustim profesionalciima. Na jelovniku su bile i punjene pečurke, pečene dunje sa sirom i salata sa čipsom od parmezana i narom. Raaaajski!
A, pošto vas jako volim i zato što znam da volite brzinske, a ukusne recepte za vas i vašu porodicu, evo dva recepta za vas:
BRZE POGAČICE SA SIROM
Potrebno:
za meru koristiti čašu od kisele pavlake
400 grama brašna u koje ste umešali oko 4 pune kašičice praška za pecivo i malo soli
1 čaša kisele pavlake
1 čaša ulja
1 čaša feta sira (ili nekog tvrđeg belog sira)
1 čaša rendanog kačkavalja
3 jaja
1 čaša kisele pavlake
1 čaša ulja
1 čaša feta sira (ili nekog tvrđeg belog sira)
1 čaša rendanog kačkavalja
3 jaja
Postupak:
pomešati rukom sve sastojke. praviti pogačice željenog oblika: okrugle, ovalne. peći na 180 stepeni oko 25 minuta
možete ih premazati žumancetom i posuti susamom pre pečenja.
pomešati rukom sve sastojke. praviti pogačice željenog oblika: okrugle, ovalne. peći na 180 stepeni oko 25 minuta
možete ih premazati žumancetom i posuti susamom pre pečenja.
FRANCUSKI KOLAČ OD JABUKA
Potrebne:
2 rendane oljuštene jabuke
160 grama maslaca (ostaviti da omekša)
160 grama šećera
160 grama brašna
3 jaja
1 prašak za pecivo
kašičica cimeta
zagrejte rernu na 180 stepeni.
pomešati brašno sa praškom za pecivo umutiti maslac i šećer, dodati jedno po jedno jaje, umešati brašno; rendane jabuke i cimet.
u podmazani manji pleh izručiti smesu i peći oko 25-30 minuta.
160 grama maslaca (ostaviti da omekša)
160 grama šećera
160 grama brašna
3 jaja
1 prašak za pecivo
kašičica cimeta
zagrejte rernu na 180 stepeni.
pomešati brašno sa praškom za pecivo umutiti maslac i šećer, dodati jedno po jedno jaje, umešati brašno; rendane jabuke i cimet.
u podmazani manji pleh izručiti smesu i peći oko 25-30 minuta.
~ Naše kupatilo i WC su napokon gotovi. Bilo je baš naporno preskakati majstore, pločice, udisati prašinu (od malog rušenja u stanu), pokušavati da ostanem pribrana u takvom lomu i gromu sa troje dece. Ako mi verujete, još uvek nije sve onako kako želim da bude: ostava je postala WC, a stvari iz ostave se još uvek motaju oko naših nogu, čekajući da obavimo još nekoliko sitnijih poslova kako bi sve našlo svoje mesto. Napokon.
~ Većina od vas znate koliko volim parfeme i sve ono što lepo miriše. Ovih dana uživam (ma, kupam se) u L' Imperatrice D&G koji sam ovog leta dobila na poklon. Nije previše jak, voćkast je i veoma prijatan. Na mojoj koži, prilično senzualan zbog mosuša u njemu. Verovatno ću na hladnijem vremenu biti okrenuta jačim parfemima. Ovaj je nekako savršen za proleće i leto.
~ Ako do sada niste krenuli da je pratite i ako imate načina da to učinite, moram najtoplije da vam preporučim britansku seriju "Outlander". Ako volite istoriju, dobru ljubavnu priču, a da ne govorim o predivnim škotskim predelima, akcentima, kostitima, zgodnim Hajlanderima i muzici, morate početi da je gledate. Suvišno je reći da smo ja i moj muž apsolutno opčinjeni serijom. Plačemo, smejemo se, imitiramo škotski akcenat i sanjamo da jednog dana posetimo tu zemlju.
Nadam se da ćete uspeti ovog vikenda da odmorite, a ako sam vas barem nekako inspirisala putem ukusa, mirisa i slika da sebi ulepšate dane, onda sam više nego srećna!
Pogacice smo isprobali, odlicne su!Ne sumnjam da je i kolac super, bice ga na meniju kod nas sledece nedelje!Bas me obradovao danasnji mail od tebe! :-D
ReplyDeleteDrago mi je što su vam se dopale!
DeleteDoro,baš si me obradovala. Nemam instagram, ponekad preletim preko nekih zanimljivih profila ali nemam dovoljno vremena da se ozbiljnije pozabavim svim tim "novotarijama". Tvoj blog volim i često mu se vraćam.
ReplyDeleteDivno je to čuti! Hvala!
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete