Friday 13 October 2017

Nedelja u ukusima, mirisima, rečima i slikama

Otkad sam na Instagramu tamo redovno delim svoju svakodnevicu i misli, ali moram da priznam da mi je moj blog i  ono što mi on kreativno i duševno pruža, jako nedostaje. Sa kakvom se samo nostalgijom sećam vremena kada je blog bio jedini (pored fejsbuka) način da podelim sa vama moj život, njegove boje, ukuse i mirise. Zato reših ponovo krenem sa "tradicijom" deljenja moje svakodnevice u vidu "ponedeljka jedne domaćice", "srećnog četvrtka", "nedelje u ukusima, mirisima...", itd.
Pa, da krenemo:

~ Bez obzira na vreme, moj umor ili stanje u kući, nikada ne propuštam subotnji odlazak na pijacu. Nažalost, pijacu nemamo svakoga dana, tako da je subota za mene pravi praznik. U poslednje vreme sam prilično opuštena što se tiče planiranja jelovnika.Jednostavno, na pijaci kupim ono što mi najviše privuče čula i na osnovu sastojaka koje pronađem (ili već imam u ostavi, zamrzivaču) isplaniram obroke, umesto da to činim pre kupovine. Vodim se instinktom, trenutnom inspiracijom, dozvoljavam sebi neku slobodu u kuvanju.


~ Šta sam kuvala ove nedelje?
Slatko-ljuta pileća krilca i pirinač sa povrćem, omiljeno jelo moje srednje kćeri.



Bolonjeze sos i špagete (bio je u planu pasticio, ali nisam imala dovoljno vremena).
Pekle su se paprike, kuvali grašak i cvekla, bilo je palačinki, girosa, pogačica sa sirom, divnog kolača od jabuka  i pražnjenja frižidera i zamrzivača u vidu pečenog krompira sa raznim komadima mesa, tzatziki salatom od jadnog krastavca koji se motao po frižideru, zelenom  salatom i pečenim paprikama,

 a divni filet mignon je bio pravi pravcati luksuz kojim sebe, uz dobro vino,  častim makar jednom godišnje. Naravno, njegovo spremanje prepustim profesionalciima. Na jelovniku su bile i punjene pečurke, pečene dunje sa sirom i salata sa čipsom od parmezana i narom.  Raaaajski!


A, pošto vas jako volim i zato što znam da volite brzinske, a ukusne recepte za vas i vašu porodicu, evo dva recepta za vas:




BRZE POGAČICE SA SIROM 


Potrebno: 
za meru koristiti čašu od kisele pavlake

400 grama brašna u koje ste umešali oko 4 pune kašičice praška za pecivo i malo soli

1 čaša kisele pavlake
1 čaša ulja
1 čaša feta sira (ili nekog tvrđeg belog sira)
1 čaša rendanog kačkavalja
3 jaja
Postupak:
pomešati rukom sve sastojke. praviti pogačice željenog oblika: okrugle, ovalne. peći na 180 stepeni oko 25 minuta
možete ih premazati žumancetom i posuti susamom pre pečenja.



FRANCUSKI KOLAČ OD JABUKA

Potrebne: 
2 rendane oljuštene jabuke
160 grama maslaca (ostaviti da omekša)
160 grama šećera
160 grama brašna
3 jaja
1 prašak za pecivo
kašičica cimeta
zagrejte rernu na 180 stepeni.
pomešati brašno sa praškom za pecivo umutiti maslac i šećer, dodati jedno po jedno jaje, umešati brašno; rendane jabuke i cimet.
u podmazani manji pleh izručiti smesu i peći oko 25-30 minuta.

~ Naše kupatilo i WC su napokon gotovi. Bilo je baš naporno preskakati majstore, pločice, udisati prašinu (od malog rušenja u stanu), pokušavati da ostanem pribrana u takvom lomu i gromu sa troje dece. Ako mi verujete, još uvek nije sve onako kako želim da bude: ostava je postala WC, a stvari iz ostave se još uvek motaju oko naših nogu, čekajući da obavimo još nekoliko sitnijih poslova kako bi sve našlo svoje mesto. Napokon. 


~ Većina od vas znate koliko volim parfeme i sve ono što lepo miriše. Ovih dana uživam (ma, kupam se) u L' Imperatrice D&G koji sam ovog leta dobila na poklon. Nije previše jak, voćkast je i veoma prijatan. Na mojoj koži, prilično senzualan zbog mosuša u njemu. Verovatno ću na hladnijem vremenu biti okrenuta jačim parfemima. Ovaj je nekako savršen za proleće i leto.


~ Ako do sada niste krenuli da je pratite i ako imate načina da to učinite, moram najtoplije da vam preporučim britansku seriju "Outlander". Ako volite istoriju, dobru ljubavnu priču, a da ne govorim o predivnim škotskim predelima, akcentima, kostitima,  zgodnim Hajlanderima i muzici, morate početi da je gledate. Suvišno je reći da smo ja i moj muž apsolutno opčinjeni serijom. Plačemo, smejemo se, imitiramo škotski akcenat i sanjamo da jednog dana posetimo tu zemlju.




Nadam se da ćete uspeti ovog vikenda da odmorite, a ako sam vas barem nekako inspirisala putem ukusa, mirisa i slika da sebi ulepšate dane, onda sam više nego srećna!

6 comments:

  1. Pogacice smo isprobali, odlicne su!Ne sumnjam da je i kolac super, bice ga na meniju kod nas sledece nedelje!Bas me obradovao danasnji mail od tebe! :-D

    ReplyDelete
  2. Doro,baš si me obradovala. Nemam instagram, ponekad preletim preko nekih zanimljivih profila ali nemam dovoljno vremena da se ozbiljnije pozabavim svim tim "novotarijama". Tvoj blog volim i često mu se vraćam.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails