Friday, 18 May 2018

Jelovnik za ovaj vikend, sledeću nedelju i recept

Mnoge od vas ste mi poslale poruke tipa: "Kada ćeš postovati novi jelonik?, "Daj inspiriši nas malo". I baš mi je drago što vas moji jelovnici makar malo inspirišu ili pomažu u tome da odlučite šta ćete kuvati. Plus, delim sa vama jedan brz i lak recept. To je jelo koje moja deca jako vole, brzo se sprema i ukusan je.


Testenina sa slaninom i paradajzom



Potrebno:
175 grama slanine, dimljene šunke ili suvog vrata seckano na kockice
2 kašike maslinovog ulja
1 manji crni luk
2 sitno seckana čena belog luka
prstohvat ljute tucane suve paprike (po želji)
2 konzerve paradajz pirea ili pulpe (oko 800 grama)
500 grama testenine po želji (najbolje idu linguini, špageti, taljatele)
so, biber
pola šolje rendanog parmezana

Postupak: Na maslinovom ulju propržite slaninu nekih 5 do 8 minuta, dodajte luk, pržite još dodatnih 5 minuta. Dodajte seckani beli luk, pržite oko 30 sekundi. Dodajte pire od paradajza i kuvajte na srednoj vatri bez poklopca nekih 15- ak minuta dok sos ne postane gust.
Dodajte so i biber po ukusu.

Skuvajte testeninu prateći uputstva sa pakovanja. Pre ceđenja testenina, sačuvajte jednu šolju vode u kome se testenina kuvala.
Skuvanu testeninu sipati u šerpu sa sosom i promešati dodajući polako vodu u kojoj se testenina kuvala. Ne morate dodatu svu vodu, već tek toliko da testenina bude vlažna i obložena sosom. Dodajte rendani parmezan i sve promešajte. Služiti toplo.
(adaptirano po receptu Giada de Laurentis)

PRIJATNO!

A, sada je na redu jelovnik za sledeću nedelju na osnovu onoga što planiram sutra da kupim na pijaci (povrće, voće i jaja) i onoga što imam u zamrzivaču. Sada smo u fazi pražnjenja istog, pa se jelovnik uglavnom "vrti" oko onoga čega ima u njemu.


Subota: 
ručak: pečena riba sa povrćem, voće za dezert
večera: pica, zelena salata
Nedelja: 
ručak: krmenadle, krompir i salata, voće
lagana večera: grčka salata sa feta sirom, ječmeni dvopek sa Krita, maslinovo ulje
Ponedeljak: 
ručak: tikvice sa jajima, feta i anthotiro sir, paradajz 
večera: testenina sa sosom od paradajza ili bazmati pirinač, ćufte od pilećeg mlevenog mesa (kupujem gotovo, mešano sa začinima i predobro je)

Utorak: 
ručak: ostaci od večere od prethodnog dana
večera: grčka strpacada ili jaja sa paprikom, paradajzom (nešto kao srpska prženija)
Sreda (posno)
ručak: hobotnica sa kratkom testeninom, salata
večera: ostaci od ručka, salata,
Četvrtak
ručak: pečena jagnjetina (najstarija kćer ne voli jagnjetinu, pa ćemo ću za nju spremiti domaće grčke hamburgere, biftekja)
večera: salata,ostaci od ručka
Petak (posno): 
ručak: čorba od sočiva, dinstana šargarepa
večera: humus  i taramosalata namaz i sirovo povrće
Subota: 
ručak: pečena riba, povrće, sveže voće
večera: pica i zelena salata
Nedelja: 
ručak: bolonjeze sos sa špagetima, salata, sladoled
večera: losos sa tikvicama i bazmati pirinač

Srećan vikend i prijatno planiranje i kuvanje!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails