Pasta tj. testenina se često jede u našem domu, u svim oblicama, sa svakakvim sosevima. To je nešto što deca nikada ne odbijaju i čemu se uvek raduju. Pored bolonjeze sosa i klasičnog sosa od svežeg paradajza i bosiljka, moja deca su luda za testeninom sa sosom od plavog patlidžana. Svi koji su ga probali tražili su mi recept, a verujte mi, nema jednostavnijeg i bržeg jela, što je veoma dobrodošlo kada krenu vrućine. Sos je veoma "zahvalan": ako napravim puno, sledećeg jutra mu dodam jaja za doručak ili ga stavim na gotovo testo za picu i eto lepog obroka.
Testenina sa paradajzom, plavim patlidžanom i bosiljkom
Za 4 osobe:
pola kilograma plavog patlidžana
ekstra devičansko maslinovo ulje
2 čena belog luka iseckanog na sitno
1 crni luk, sitno iseckan
pola kilograma oljuštenog i seckanog svežeg paradajza
1 supena kašika balsamiko sirćeta
so, biber
po izboru:1-2 seckane čili papričice ili bilo koje druge vrste ljute papričice
6 do 8 lista svežeg bosiljka
4 kašike slatke pavlake
jedno pakovanje rigatoni ili penne paste
pola šolje rendanog parmezana (umesto njega ja često koristim fetu sir u tom slučaju umesto bosiljka koristim puno seckanog svežeg peršuna)
Odstranice vrhove plavog patlidžana i isecite ga na kockice. Ukoliko postoji bojazan da je patlidžan gorak, posolite ga, stavite u cediljku da odstoji oko pola sata. Nakon isteklog vremena isprite ga vodom i tako ćete ukloniti gorčinu.
U šerpi zagrejte maslinovo ulje (4 do 5 supenih kašika), dodajte plavi patlidžan i dinstajte ga mešajući, oko 8 minuta na osrednjoj vatri dok ne omekša. Dodajte luk i beli luk. Čim malo dobiju boju, dodajte paradajz i sirće balsamiko. Posolite i pobiberite. Ukoliko volite ljuto dodajte seckanu papričicu. Kuvajte oko 15 minuta na tihoj vatri. Dodajte slatku pavlaku i kuvajte još malo dok se ne skuva testenina. U međuvremenu skuvajte testeninu, ali zadržite malo vode u kojoj se ona kuvala i ocedite je. Vratite testeninu u šerpu, dodajte malo vode i kašiku maslinovog ulja, prodrmajte šerpu ili nežno promešajte. Dodajte sos od plavog paradajza, posolite i pobiberite.
Neposredno pre služenja dodajte bosiljak (ili peršun ukoliko koristite fetu sir) i narendani parmezan.
Zvuci odlicno, jedva cekam da se pojavi omiljeni plavi na pijaci (valjda kasni zbog ovih kisa), pa cu da napravim.:)) pozzz
ReplyDeleteJavljam uskoro kako je ispalo,dolaze mi gosti u subotu, a tvoji recepti su mi uvek "kec u rukavu". Nego, šta misliš da dodam malo dimljene pečenice ili suvog vrata?
ReplyDeleteSrećo, dodaj šta god želiš! To je samo "kostur recept", varijacije su mnogobrojne!
Delete