Poslednjih par nedelja nam vreme nije naklonjeno,a da stvari budu još gore, kruže neki grozni virusi. Ispraznile se škole i obdaništa. Naravno, ko će drugi lečiti male bolesnike nego mama, zatvorena prinudno u kući. Kiša danima ne prestaje, taman izađeš na vrata, a ono kao za inat baš u tom trenutku krene najviše da lije. Juče eto ostadoh bez hleba, sve mislim "ma, prestaće kiša, otrčaću do pekare", ali ona nikako da stane, a mali bolesnik kašlje, šmrkće, kuka "mama, nemoj da ideš". Klasika. Doduše, ideja da umesim neki brzinski hleb je zvučala utešno, ne moram izlaziti iz kuće po najvećoj kiši i vetru, ugrejaću se pored rerne, a kuća će mirisati na nešto mnogo lepše i ukusnije od hleba iz pekare. Oh, kako sam samo bila u pravu! Priprema hleba mi je oduzela 5 minuta, sve ostalo su pivo i vruća rerna radili umesto mene. Ispekao se izdašan hleb, spolja hrskav, a iznutra mekan kao jastuk, pomalo sladak, idealan za doručak uz čaj. Mi smo ga jeli uz ručak, očigledno nikome nije smetao njegov slatkasti ukus. Moj muž je bio oduševljen, nije prestajao da ga gricka čas sa maslinama, čas uz alvu, a najviše ga je jeo eto tako, bez ičega.
Brzinski hleb od piva
Za jedan manji hleb pečen u dubokom duguljastom četvrtastom kalupu dimenzija 23x12 cm vam je potrebno:
3 šolja brašna
4 i po kašičica praška za pecivo
1/4 šolje žutog šećera (može i manje)
oko 350 ml piva
pola kašičice soli
Postupak:
1. Podmažite kalup uljem. Zagrejte rernu na 190 stepeni C.
2. Pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer. Sipajte u brašno pivo i mešajte kašikom samo koliko da se sastojci povežu. Nemojte preterano mešati testo, ne želimo da ono bude glatko, već gromuljasto, ovlaš zamešeno.
3. Sipajte smesu kašikom u pripremljen kalup i pecite 45-50 minuta dok korica hleba ne dobije zlatno-braonkastu boju.
4. Ostavite hleb nekoliko minuta u kalupu. Izvadite ga i stavite na mrežicu da se ne bi dno oznojilo. Hleb se teško seče dok je vruć, tako da ćete morati da se strpite.
Prijatno!
E bas mislim da bi ovaj jednostavan hleb mogao biti prvi koji sam napravila :) Ja bih ga manje slatkog, pa cu probati tako.
ReplyDeleteMolim Vas,ako moze recept za hleb iz prethodnog posta! Divan Vam je blog,redovno svracam po dozu inspiracije za zivot!:)
ReplyDeleteRecept možete naći u odeljku "recepti" (gore iznad naslova teksta) pod "Hleb, peciva, pite, pice". Izvinite što ste čekali i hvala na lepim rečima!
DeleteHvala puno!
DeleteAh, hvala Dora! :) Kako li ću samo da ga napravim čim pre! :))) Jeeeej!
ReplyDeleteZvuči savršeno! Jedva čekam da ga umesim!
ReplyDeleteHvala na diivno lakom receptu. :) Ene ga u rerni... Žeeeljno ga iščekujem... ;)
ReplyDelete