Juče je bio tzv. Čisti Ponedeljak kojim počinje Veliki časni post. U Grčkoj je taj dan državni praznik. Tog se dana tradicionalno sprema posna trpeza i porodice provode dan u prirodi, na selu, pored mora ili na planini puštajući zmaja. Ja zaista ne znam odakle potiče taj običaj, stičem utisak da se puštanjem zmaja simbolično predstavlja ispraćaj zime stavljanjem tačke na karnevalsko ludovanje. U tu svrhu mesi se tanki hleb sa susamom koji se naziva lagana (akcenat na drugo "a"), spremaju se posne đakonije i uživa se sa porodicom i prijateljima.
Nama nažalost vreme nije dozvolilo puštanje zmaja, pa smo Čisti Ponedeljak proveli u kući naših prijatelja uz domaćinsku hranu. Ja sam umesila laganes (tanki hleb) sa susamom i lanenim semenom
Moja drugarica Sula, izvanredna domaćica, spremila je lignje na dva načina: pržene i u sosu od paradajza sa moračom, tu su bile i ćufte od povrća, turšija, salata, domaće masline.
Grci ne bi bili Grci kada se ne bi malo preteralo u vinu i hrani. Toliko smo se prejeli, da nam je jedino kafa na kraju ručka falila!
Nama nažalost vreme nije dozvolilo puštanje zmaja, pa smo Čisti Ponedeljak proveli u kući naših prijatelja uz domaćinsku hranu. Ja sam umesila laganes (tanki hleb) sa susamom i lanenim semenom
i napravila voćnu salatu u sirupu od mente.
Rakove u paradajz sosu i taramosalatu nam je pripremila Sulina mama, gospođa Niki. Muški su odmah navalili na mezetluke i vino, a mi žene smo uglavnom oblitale oko njih i dece naročito raspoložene da im ugađamo.
Grci ne bi bili Grci kada se ne bi malo preteralo u vinu i hrani. Toliko smo se prejeli, da nam je jedino kafa na kraju ručka falila!
"Sula, kuvaj kafu!"
Okružena lepotom,
zelenilom, brdima,čistim vazduhom,
drvećem maslina koje se pruža u nedogled,
još jednom govorim sebi
da se ne žalim i ne kukam,
i da nikako, nikada ne smem da zaboravim
koliko sam
blagoslovena.
moze li se dobiti recept za ovaj tanki hleb?
ReplyDeleteMože. Uskoro će ga biti, možda već danas.
DeleteJoš jedan razlog zbog kog volim tvoj blog! Slavljenje kao bajagi malih stvari, porodice i prijateljstva. Svako dobro, draga moja!
ReplyDeleteHvala, draguljice!
DeleteJa sam pravila tvoj cokoladni posni kolac za jucerasnju trpezu, odlican je. I mi smo bili unutra, posto je napolju lila kisa, ali nije nam puni smetalo :) Kali sarakosti!
ReplyDeleteKali sarakosti! Drago mi je da vam se dopao kolač!
DeleteVeoma lijepo napisan post i prenesen emocije riječju i slikom kada je dan jedne ŽENEispunjen zadovoljstvom ! Hvala ti Dora što nas koji pratimo tvoj blog stalno vraćaš u kolosijek :-)
ReplyDeleteHvala tebi, mnogo mi znače ove reči...
DeleteDraga Dora, nedostaješ mi na FB, mada razumem. Uživam u tvom blogu, kao i uvek. Ovaj tekst je sjajan, i ja baš uživam u druženju sa prijateljima. Nema ih mnogo, ali su pravi. Veliki pozdrav!
ReplyDeleteHej, Lido, hvala ti što si se javila. Mene uvek možeš naći ovde i bez Facebook-a. LJubim!
DeleteAaaaa, hocu ja kod vaaaas!Ove slike prosto misrisu!I da ti kazem, ja da sam tamo bila,sve ono bi vam pojela,to je sve ono sto volim :)
ReplyDeleteAjme, koje divne fotke!
ReplyDeleteDivno, kao i obicno!
ReplyDeleteNema te na FB?
Pozdrav od Ivane
Draga Ivana, obrisala sam svoj profil na fejsu. Ovako mi je mnogo bolje. Hvala i pozdrav i tebi!
DeleteKakav diiivna predeo! Da li i ti živiš na takvom mestu ili samo tvoji prijatelji imaju tu privilegiju? :)
ReplyDeleteOni žive samo par kilometra od nas, tako da mogu reći da čak i mi, kraćim hodom možemo da se nađemo u takvom okruženju. Srećom, živimo u jako malom mestu koje je inače okruženo maslinjacima i drvećem pomorandži kojih ima čak i unutar grada. Blagosloveni smo prelepom prirodom i morem, moram se pohvaliti. Uskoro ću krenuti da pišem jednu seriju tekstova o našem okrugu i njegovim lepotama. Mislim da će to biti jako zanimljivo onima koji vole Grčku, a koji možda nisu upoznati sa njenim najlepšim i istorijski možda najbogatijim delom.
DeleteMmm što bih gricnula taj lebac i onu tvoju salatu :) Miss you Dorsy :*
ReplyDelete