Monday 5 May 2014

Ponedeljak jedne domaćice 5/5/14

Hej, draguljice! Kako ste proveli vikend? Čini mi se da postaje pravilo činjenica da je vikendom gotovo uvek vreme krajnje šugavo, a čim osvane radni ponedeljak ono se najednom popravi. Kakav bedak! Maj smo dočekali sa suncem,a onda su već sledeće dana krenule kiše, vlaga koja ti je prodire u kosti i užasna dosada i nemir zbog vikenda provedenog unutra, u kući, uz TV sa decom koja ne znaju šta će sa sobom.
Spremala sa utešna karbonara da ugreje naša neutešna srca (kako volim da dramatizujem), losos u foliji, u trenutcima neviđene lenjosti naručeni su suvlaki iz komšijske pečenjare, lupala se pavlaka za jagode u šećeru i balsamiko sirćetu, pravile su se galete (vafle) sa testom od kvasca za užinu i doručak, gledali su se filmovi ("Pisma Juliji" po ko zna koji put),  serije i Sarah la Fontaine. Ah,kako smo se samo smejale gledajući "Dinastiju" i grickajući vruće galete! 




Kao što rekoh, osvanulo je sunčano jutro,savršeno je vreme za završavanje poslova po bankama i za čekanje u redu  kako bih platila račune. Radije bih blejala u nekom kafiću, na suncu, sa prijateljicom, da pokažem moju sveže (sada ne tako "sveže") isfeniranu kosu.  Entuzijastično sam se nadala da ću ovog vikenda imati priliku da se njome šepurim i ispijam kafu na plaži sa društvom dok bi se deca igrala na suncu. Mućak.  Kosa je usled vlage i užasa počela tvrdoglavo da  vraća svoju prirodnu formu i glatki, ravni pramenovi polako se uvijaju i vraćaju u prvobitno stanje. Oh, well...
Evo današnje užine moje mlađe kćeri: galete, krekeri sa malo kačkavalja, jagodice i banana. U poslednje vreme je deci malo opao apetit, pa se trudim da im  "ulepšam" hranu i inspirišem ih da...jedu. Verujem da su i deci dosadile kiše i šugavo vreme, treba im sunce, trčanje u parku, plaža, prilika da se  istrče, oznoje i umore kako bi i jele.



Ako nisi za sebe, nisi ni za druge, barem tako kažu. I u pravu su. Volim da ugađam sebi, isto onako kao što volim da ugađam drugima. Mirisni,zdravi i sveži doručak, "Last man standing" serija uz koju se sama, kao ludača smejem, i vruća kafa. Taj mali ritual mi je potreban pred početak jurnjave u vidu: nameštanja kreveta, pranje šerpi (uvek ih ostavim za sledeći dan), puštanje mašine,blogovanje,  peglanje onoga što se preko vikenda osušilo, usisavanje, izlazak u kupovinu, računi, banka, odlazak do obdaništa kako bih pokupila malenu, ručak, sađenje bosiljka koji sam kupila na pijaci, a to su samo poslovi koje moram obaviti u toku prepodneva. Ne žalim se, samo kažem.


Drvo limuna u dvorištu uporno daje plodove, ne prestajem da se čudim i divim zelenilu i drveću kojim sa okružena. Kada smo se pre više od 5 godina doselili na Peloponez nisam krila svoje oduševljenje pomorandžama i limunima koji su viseli sa drveća, a evo, i dan danas ne prestajem da se radujem i čudim, da sve to doživljavam kao  neku čistu "egzotiku", kao ostvarenje sna.



Želim vam lepu i uspešnu radnu nedelju. Nadam se da će nam ona svima nama doneti malo više sunca, više razloga za radovanje, izlaženje u prirodu i druženje.

12 comments:

  1. Ana Anuska Stevanovic5 May 2014 at 14:15

    E ovo si ti!Ma ne da si me ogrejala u ove kisne dane nego si ga potrefila!A ovo za serpe ti je vrh,ja bi tu dodala i plehove, koji si postoje i malo duze :)Hvala ti!Ljubim te!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana Anuska Stevanovic5 May 2014 at 14:18

      I da, pravila sam tvoj Francuski kolac sa limunom...moram opet veceras jer je misteriozno nestao preko noci, ko je kako prosao pored pleha sekao je po parce :)

      Delete
    2. Jeeeeej! Ja ću ga praviti za vikend. Drago mi je da vam se dopao!

      Delete
  2. Pa ti si se vratila! E bas mi je drago. Poljubac iz osuncanog Novog Sada :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, i meni je drago što ti je drago. ;-)

      Delete
  3. Умало не падох са столице кад видех да си писала. :)(С времена на време кликнем на линк твог блога, а пре неки дан је био недоступан за мене, тј. био је доступан само за позване кориснике и пошто нисам у контакту с тобом баш сам се растужила.)

    А кад сам сконтала да је доступан и да имам још пуно непрочитаног штива...која радост.

    Хвала ти, жено!
    Свако добро теби и твојој породици!
    Једна Дијана!

    ReplyDelete
  4. Jednostavno beautiful :)
    Hvala ti za inspiraciju i osmijeh na licu koji si mi podarila ovim člankom.

    ReplyDelete
  5. Znala sam da ćeš osetiti koliko ne možemo bez tebe i da ćeš se sažaliti na našu tugu što nemamo šta da čitamo i da ćeš ponovo pisati i pisati i ulepšavati nam dan :) :) :)
    Sad ozbiljno, presrećna sam što si ponovo tu. Sad je sve na svom mestu, ponovo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tako se i ja osećam. Hvala ti puno. :-)

      Delete
  6. Da, stvarno je obiman spisak stvari koje jedna žena ima da obavi samo u toku jednog dana, i sve to onako usput, lančano, rekla bih...Ali sve je dobro dok možemo i dok imamo motivaciju zbog koga i čega...Verujem da se slažeš ;)
    I meni je pogled na drvo limuna, onako, baš očaravajući prizor...divota..Nastavi da uvek pomalo ugađaš sebi. To je nešto što zaslužuješ. Ja sam se dugo osećala nelagodno ako mi je neki trenutak baš onako "ugađajući"...kao da sam kriva... Nikad opuštena...Ali, od kad je moja ćerka stasala to se zahvaljujući njoj promenilo, mladi danas razmišljaju drugačije, onako kako treba. Ćerke su dar. Uvek ljubav uzvrate ljubavlju...drugi to ne umeju ili nemaju vremena...ili ih mrzi..:*

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails