Danas imam sa vama da podelim nešto fenomenalno. To "nešto" je jednim delom recept, a drugim delom magija. Već duže vreme se na netu srećem sa izrazima "artisan bakery" ili "artisan bread", što bi u prevodu grubo značilo "zanatske pekare"i "zanatski hleb". To se uglavnom odnosi na one male, porodične pekare u kojima se hleb i peciva prave ručno, dugo, uz mnogo truda i sa vrhunskim sastojcima. Za njih su potrebni veština koja se stiče dugogodišnjim iskustvom i znanje koje se uglavnom prenosi sa kolena na koleno. Tako nekako. Kvalitet se meri vremenom koje je uloženo u spravljenje hleba, načinom na koji se mesi, koji se sastojci koriste, koliko se truda ulaže u ceo proces, načinom na koji se peče. Meni to zvuči...divno, ali baš nekako mukotrpno.
Slažem se da je rezultat fenomenalan, ali šta ako vam kažem da sve to možete postići i vi, kod kuće, za samo 5 minuta? Sigurno mislite da lažem. Pa, dobro. Donekle vas lažem, jer vam je za mešenje hleba (ako se to može nazvati mešenjem) potrebno uložiti manje od 5 minuta, a ostali deo posla će umesto vas obaviti kvasac i vruća rerna, samo im morate dati dovoljno vremena.Nažalost, morate duuuuuuugo čekati da hleb nadođe, negde između 8-24 sati. Tu leži ona moja mala, slatka "laž", ali verujte mi, ovaj hleb je vredan čekanja. Na vama je da odlučite koliko dugo želite da ostavite testo da odmara, najmanje će mu trebati 8 sati. Minimum truda, a puno strpljenja-to je sve. Mislim da vi to možete. A, šta dobijate? Ukusan hleb sa hrskavom, rumenom korom koji moli da onako vruć bude namazan maslacem i medom. Oh, verujte mi na reč! Dopašće vam se sigurno.
Ovim receptom dobijate jedan manji, zanatski hleb, ali možete slobodno duplirati količinu sastojaka. Ono što će vam biti neophodno za ovaj recept je posuda sa poklopcem koja ide u rernu. Ja imam jedan veliki pekač u koji mogu ispeći veći hleb (sa dupliranom količinom sastojaka).
Ovim receptom dobijate jedan manji, zanatski hleb, ali možete slobodno duplirati količinu sastojaka. Ono što će vam biti neophodno za ovaj recept je posuda sa poklopcem koja ide u rernu. Ja imam jedan veliki pekač u koji mogu ispeći veći hleb (sa dupliranom količinom sastojaka).
Zanatski hleb bez mešenja
(za jednu manju veknu kao na slici)
Potrebni sastojci:
3 pune šolje brašna
1 i po šolja mlake vode
pola kašičice suvog kvasca
2 kašičice soli
kašičica šećera
i posuda sa poklopcem za rernu
Postupak:
U velikoj posudi pomešajte brašno, kvasac, so i šećer. Dodajte polako mlaku vodu mešajući drvenom kašikom koliko da se sastojci pomešaju i da dobijete jedno lepljivo, ali homogeno testo. Ne možete pogrešiti. Ne mesite previše, samo onako ovlaš kutlačom. I to je to! Bukvalno!
Prekrijte sud providnom membranom ili krpom i ostavite testo da odstoji 8-24 sata. Evo, kako izgleda testo posle 8 sati stajanja. Ovo je dupla količina gornjeg recepta.
Testo će biti jako lepljivo. Kada ono nadođe zagrejte rernu na oko 220 stepeni C. Ja moju posudu uglavnom malo podmažem uljem, ali vi je možete obložiti papirom za pečenje. Stavite posudu da se zagreje u rerni, ali bez poklopca. Za to vam neće biti potrebno više od 5 minuta.
Na pobrašnjenu radnu površinu izvadite testo. Dobro pobrašnite vaše ruke, jer je gotovo iritantno koliko je testo lepljivo i mekano. Napravite ovlaš loptu od testa, izvadite vruću posudu, stavite u nju testo, poklopite posudu i stavite hleb da se peče oko 30 minuta. Posle pola sata, skinite poklopac ,smanjite vatru (na oko 200 stepeni C) i pecite ga još jedno 7-15 minuta dok ne dobije finu, rumenu boju. Vreme dodatnog pečenja zavisi od rerne. Povremeno bacajte pogled na hleb dok ne dobijete željenu boju. I to je to!
Maslac, neki mekani sir, možda maslinovo ulje sa parčetom paradajza preko...mmmm, mogućnosti su neograničene. Uživajte!
Na pobrašnjenu radnu površinu izvadite testo. Dobro pobrašnite vaše ruke, jer je gotovo iritantno koliko je testo lepljivo i mekano. Napravite ovlaš loptu od testa, izvadite vruću posudu, stavite u nju testo, poklopite posudu i stavite hleb da se peče oko 30 minuta. Posle pola sata, skinite poklopac ,smanjite vatru (na oko 200 stepeni C) i pecite ga još jedno 7-15 minuta dok ne dobije finu, rumenu boju. Vreme dodatnog pečenja zavisi od rerne. Povremeno bacajte pogled na hleb dok ne dobijete željenu boju. I to je to!
Maslac, neki mekani sir, možda maslinovo ulje sa parčetom paradajza preko...mmmm, mogućnosti su neograničene. Uživajte!
Uuu, jedva čekam ovo da probam! Divno izgleda. :3
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteFantastican `lebac....hvala Dora sto si podelila recept sa nama. Probam ga sigurno....
DeleteNaletela sam i ja na ovaj recept pre du\e vremena.Iako sam bila skepticna u pocetku,vise nisam.Kao [to i ovaj tvpj post potvrdjuje hleb je izvrstan
ReplyDeleteTaman kad sam se odvikla od hleba :\ Probacu ga jednog dana, zbog ove tvoje fotke!
ReplyDeleteamelie
Sinoc zamesila testo, prepodne pekla, divan je, bas kao na tvojoj slici. Toliko je brzo nestao da nisam stigla da fotografisem.Hvala, konacno sam napravila hleb kakav zelim !
ReplyDeleteevo ja sad idem, u 2h u noći, pripremiti tijesto; hvala ti, draga Dora,
ReplyDeleteKristina
Baš planiram praviti vlastiti kruh, sad si moram zapisati ovaj recept! Samo nemam posudu s poklopcem, to mi je na To Buy listi :)
ReplyDeleteZvuci jako zanimljivo i vjerujem da je i ukusan ali me zabrinjava ovo stojanje od 8 sati, zanima me promijeni li miris? postane li kiselkast?
ReplyDeleteDa li moze umesto poklopca da se stavi alu folija? I koji tip brasna ste koristili? Hvala
ReplyDeleteJa mislim da može, ustvari negde sam čitala da slobodno može da se koristi aluminijumska folija kojom ćete obložiti preko šerpu i njome je zatvoriti. Što ste tiče brašna, koristila sam obično belo brašno, ne znam konkretno kog tipa.
DeleteHvala!
Delete