Wednesday, 14 October 2015

Obrnuto planiranje obroka

Napokon mogu da se vratim svojoj rutini. Hm, barem se nadam...Posle selidbe, jurnjave oko krštenja koja mi je "uništila" leđa (od napora imam bolove, ali valjda će proći) i gostiju, osećam veliku potrebu da se vratim svojoj svakodnevici, organizaciji, brizi o mojim najbližima. Osim toga, načisto smo bankrotirali. Dobro, ne baš, ali skoro. Naime, već duže vreme nisam detaljno planirala obroke i kupovinu. Kada sam to radila uspevali smo da uštedimo dosta novca. U poslednje vreme, zbog selidbe i krštenja kupovali smo nekako impulsivno ili po potrebi. Imendan, krštenje, gosti koji su dolazili i odlazili, zbog svega tako imala sam malo kontrole nad onim što se kupuje. Buuuuuu za mene!  Često se dešavalo da kupim nešto čega već ima u frižideru ili zamrzivaču. Baš zbog finansijske situacije smo rešili da za krštenje kuvam ja kako bi uštedeli novac. Obično se gosti vode u restoran, međutim  time bi mi jako ugrozili naš kućni budžet. Sa potrebama troje dece i jednim zaposlenim u porodici moramo voditi računa.
Sinoć kada su deca otišla na spavanje i dok je muž bio na dežurtstvu, malo sam pročačkala zamrzivač i ormane u kuhinji da bih videla čime raspolažem. Namera mi je da od onoga što imam spremam obroke kako bih izbegla kupovinu i posete supermarketu.
Kada kažem zamrzivač, mislim na kombinovani frižider sa zamrzivačem koji ima svega tri fijoke. Iskreno, meni je to sasvim dovoljno i uporno insistiram na tome da nam više od toga ne treba. Želim da izbegnem pretrpavanje po svaku cenu. Čak i sa samo tri fijoke zaboravljam čega ima u njima, a zamislite šta bi bilo sa jednim ogromantnim zamrzivačem.
Pa, da krenemo. Ovoga puta, da bi se istrošilo ono što već imamo, koristim obrnuto planiranje obroka, umesto uobičajenog načina planiranja.




Evo čega ima u mom "zamrzivaču", frižideru i ormarićima u kuhinnji:

U zamrzivaču:

1. pileća džigerica

2. ćufte koje sam zamrzla pre prženja (ima ih vrlo malo, tek toliko za decu)

3. dve deblja parčeta slanine

4. 4 kobasice

5. pileće grudi

6. boranija

7. 3 pakovanja kora za pitu

8. 4 trouglića sa feta sirom (pitice)

9. pola pakovanja peciva sa sirom

10. jedna kesica pečenih paprika

11. hleb

12. tri porcije junetine za bebu

U frižideru:

1. Čedar kačkavalj, mešavina sira za picu, feta sir, kritski kačkavalj (male količine)

2. par jaja (za palačinke)

3. celer, šargarepa, malo kupusa, peršun, malo praziluka (to uglavnom koristim za bebu)

4. 5 paradajza

5. masline

6. kruške

7. 6 hot-dog viršli

8. Razni sosevi, kečap, majonez, senf...

9. puter, slatka pavlaka, kisela pavlaka, jogurtići za bebu, margarin, džem

10. kesten za pečenje ili kuvanje

Ormani u kuhinji:


1. 3 x 160 grama tunjevine u ulju

2. pirinač

3. jedno pakovanje makarona i pola pakovanja špageti makarona

4. 1 pakovanje hleba za tost

5. 8 kifla za sendviče i hot-dog

6. kukuruz za kokice

7. pralina za mazanje ili Merenda

8. petit-beurre keks

9. jedan tetrapak sosa od paradajza

10. dve kutije žitarica

11. pasulj

12. 1 kg jufki

13. 1 kg tri-colore jufki

I tako sam pokušala da sastavim plan obroka na osnovu svega onoga što imam na raspolaganju.


Doručak: tost sa puterom\margarinom + džem    Večera:  poput doručka ili ostaci od ručka
                          Merenda, hleb  + banana
                          žitarica + mleko
                          tost sa šunkom i kačkavaljem
                          pecivo sa sirom
Vikend:    prženice od hleba koji imam u zamrzivaču   Snack i dezerti: palačinke,                                                                                                            kokice, pavlaka + med, keks, voće,                                                                                                            sirevi      
Ručak:

Sreda (danas):  posna boranija + pečene paprike + masline
                        dezert: krofnice sa medom i cimetom

Četvrtak:   pileća džigerica za nas, ćufte i pitice sa sirom za decu + voće
             

Petak:  ratatouille sa makaronama



Subota:   hot-dog i čokoladno mleko (muž je na dežurstvu)

Nedelja:  piletina sa pirinčem (ukoliko ne odemo kod svekrve na ručak)

Ponedeljak:  nešto od tunjevine (pljeskavice ili sos za makarone) ili piletina sa pirinčem ukoliko u nedelju ručamo kod svekrve

Utorak:  kobasice , krompir pire (iskoristiti slatku pavlaku i puter) + salata

Sreda:   posni pasulj + salata

Četvrtak:   čorba sa krompirom i slaninom + salata

Petak:  podgrejani pasulj + salata

U međuvremenu: napraviti neku pitu koja će se jesti što za doručak ili školsku užinu.


Toliko od mene za danas! Prijatno!




4 comments:

  1. I ja to cesto radim. U pravu si svaki put kada planiramo nesto, obicno prvo moramo u trgovinu, a na ovaj nacin je kupovina svedena na minimum dok imamo namirnica u kuci.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ah, ovo "kuhinjske priče", čim pročitah osetih nešto magično, iako je naziv sasvim jednostavan, nagoveštava neku čarobnost...šetam kroz tvoj blog, nisam se prevarila. divan je...

      Delete
  2. Super ideja! Ja sam detaljista, uvek sa nekoliko spiskova (za shoping, podsetnici i sl) u torbi, ali mi ovako nešto nije palo na pamet. Hvala...

    ReplyDelete
  3. Odlično isplaniramo! Ja stalno govorim da moram isplanirati tako, barem tjedan dana, da ne moramo stalno trčati u trgovinu jer sad fali ovo, sad fali ono.. Najgore kad odemo u shopping gladni pa pokupujemo hrpu gluposti koje nam ne trebaju a ono što nam treba zaboravimo.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails