Vikend je bio divan. Slatki, zlatni jutarnji vazduh koji nas je izmamio napolje.Neobično topli i sunčani
dani, vedro nebo, vedri ljudi. Tako su retki ti momenti apsolutne savršenosti, a kako su tek dragoceni
dani
provedeni u savršenoj slatkoći i lakoći. Toliko mi je bilo lepo da sam u jednom dahu rečima zabeležila dan
i prenela ga vama, na mojoj facebook stranici:
U receptu za ovaj kolač ne stoji kako se pravi prhko testo, pa sam stoga pozvala u pomoć moju ljubljenu
Najdželu i otvorila
dani, vedro nebo, vedri ljudi. Tako su retki ti momenti apsolutne savršenosti, a kako su tek dragoceni
dani
provedeni u savršenoj slatkoći i lakoći. Toliko mi je bilo lepo da sam u jednom dahu rečima zabeležila dan
i prenela ga vama, na mojoj facebook stranici:
provela sam savršeni dan, devojčice kod babe i dede, a nas troje sami...tišina...zlatno sunce, miris trulog
grožđa i lišća,pijačni dan, cvekla, drečavo pomorandžasta šargarepa, sočne kruške i mirišljave jabuke (za
bebine kremice i kolač)...ručak kod svekrve...deca vesela kod bake...veliko dvorište...mace...kuca...njima je
tamo lepo...baka i deka...razmažena deca...divna, pržena sveža riba...tek doneta sa pijace...zahvalna na
ručku...pravimo svi zajedno spisak gostiju za krštenje...kuvamo planove šta ćemo da kuvamo za
goste...mmm....velike tepsije pasticio...moja svekrva je majstor...vraćamo se u naš stan...nas troje...beba
tiho spava...ja odmaram...popodne je...ljušteći jabuke...meditiram... mešam jaja, kiselu pavlaku, recept sa
bloga Posie Gets Cozy (najlepši blog na svetu) tu je puter, cimet, šećer, pravim prhko testo, prelivam ga
smesom sa jajima i jabukama, preko se ređam topping od putera, šećera i cimeta ...kolač se peče...tako ja
odmaram, tako zaokružim sebi dan... da li da vam pričam o mirisu? ne moram...cimetno-puterasto-
jabučasti miris... htela sam da bude gotov baš na vreme za čaj...pogledah na sat...kad ono...19h...kasno je
za čaj, nema veze...malopre smo ga toplog jeli posle večere... nazvao ga je "božanstvenim", topi se,
prevazilazi sva moja očekivanja...a večera? oh, kakva je to večera bila! on je pravio stejk sa Béarnaise
sosom za nas dvoje...odavno mi nije kuvao...najlepše, najmekše meso na svetu...uspeo je posle prvog
pokušaja da pogodi "medium"...osrednje pečeno...ružičasto u sredini...ooooh, ne mrštite se...divno je,
predivno, mekano kao oblak...savršen dan...malo je takvih i ovaj moram da sačuvam od zaborava...za
neke druge ne tako savršene dane...njih je mnogo više...
A, sada recept. Božansko božanstveni kolač od jabuka, koji ustvari nije kolač već nešto nalik
američkoj piti.
Ovo je jedna lepša, mekša, topljiva verzija te pite.
Ovaj kolač ću praviti dok sam živa, jer je verovatno nešto najlepše što sam u poslednje vreme probala.
Ovo je jedna lepša, mekša, topljiva verzija te pite.
Ovaj kolač ću praviti dok sam živa, jer je verovatno nešto najlepše što sam u poslednje vreme probala.
U receptu za ovaj kolač ne stoji kako se pravi prhko testo, pa sam stoga pozvala u pomoć moju ljubljenu
Najdželu i otvorila
kulinarsku Bibliju, njenu knjigu "How to Eat". Žena je genijalna.
Kolač od jabuka sa kiselom pavlakom i prhkim testom
Za prhko testo:
120 grama brašna
60 g ohlađenog putera sečenog na kockice
1 žumance
1 kašičica kisele pavlake (može i kašičica kiselog mleka ili jogurta, soka od pomorandže ili limuna,mora
da bude nešto što ima kiselinu u sebi)
Izmeriti brašno, dodati mu puter i staviti u zamrzivač na 10 minuta. U međuvremenu izmutiti žumanac sa
prstohvatom soli, dodati u to kiselo mleko (ili pavlaku, jogurt, sok od pomorandže ili limuna) i staviti u
frižider. Imajte pri ruci i vrlo malo vode iz frižidera.
Mikserom, blenderom ili rukama izmešajte brašno i puter dok smesa ne bude ličila na prezle. Ako
to činite rukama, trljajte prstima puter u brašno. Dodajte u smesu mućeni žumanac. Ponovo izmešajte.
Ukoliko je smesa isuviše suva, dodajte kašičicu do dve ledene vode. Potrebno je mesiti tek toliko da se
smesa sjedini. Nemojte previše mesiti, jer će testo tako posle pečenja izgubiti prhkost. Napraviti loptu od
testa, pritisnuti testo u disk. Uviti testo u providni celofan i staviti u frižider najmanje 20 minuta.
Dobije se testo kojim se može obložiti dublja posuda za pečenje prečnika 20 cm (za američku pitu) ili pleh
sa flan i tart prečnika 23 cm. Možete koristiti i običan pleh.
Topping:
3 kašike omekšalog putera
1\4 šolje (50 g) + 2 kašike šećera
1 kašičica cimeta
2 kašike brašna
Sve dobro promešati i staviti u frižider.
Za fil:
1 puna šolja + 1\3 šolje kisele pavlake
2\3 šolje šećera
prstohvat soli
vanila
2 velika jaja
3 kašike brašna
4 do 5 velike Granny Smith jabuke oljuštene i isečene na tanke kriške
Postupak:
Zagrejte rernu na 180 stepeni C.
Ohlađeno testo razvući oklagijom i njime obložiti dno i zidove pleha. Možete pleh podmazati i posuti
brašnom.
Pomešajte sastojke za fil, dodajte u njega jabuke i kašikom nanesite smesu u kalup od testa. Pospite sve to
toppingom i pecite u rerni oko sat, sat i po vremena.
Obložite pre pečenja dno rerne aluminijskom foljom. Dešava se da se topping tokom pečenja pomalo
iscuri van pleha. Takođe, tokom poslednjih 15 minuta pečenja (može
i ranije) pokrijte pitu aluminijumskom folijom kako bi sprečili da pita odozgo pocrni.
Uživajte u najlepšem kolaču od jabuka na svetu.
Extra je pita, danas sam je pravila i skoro se cela pojela!Preporucujem!!!
ReplyDeletePita je savršena. Uradila sam sve kako si napisala. Neverovatno dobro miriše!!! Hvala na super receptu! :)
ReplyDelete