Ne morate biti Najdžela Loson niti food blogerka da biste skuvali sebi i svojoj porodici pristojan obrok. Kuvanje je nešto u čemu mnogo žene ne uživaju, štaviše, rekla bih da se toga užasavaju. Neke od njih su toliko srećne da imaju muževe koji su vešti u kuhinji, a neke pribegavaju brzoj hrani ili jednostavno šalju muža kod svekrve.
Za vas imam jednu dobru i jednu lošu vest. Dobra vest je ta da vam za sledeće recepte nije potrebna nikakva posebna veština niti znanje vezano za kuvanje. Ako znate da uključite šporet, umete da koristite nož ili sipate vodu u šerpu, što se mene tiče, ništa vas ne može zaustaviti na putu ka osvajanju titule "moja mama je najbolja kuvarica". Loša vest je ta što ćete ipak morati da odete u prodavnicu za namirnice i da uložite nešto maaaalo vremena u spremanje ovih jela.
Evo nekoliko recepta koje možete probati, ma koliko neiskusne bile u kuhinji. Recepte sam isprobala jedno hiljadu puta, naročito onda kada me mrzi da se posebno angažujem u kuhinji. To se inače dešava vrlo često. Recepti su prilično laki, savršeni za ručak ili brzinsku večeru. Na primer, recept "tortilje sa mlevenim mesom i kačkavaljem" ne samo da deca obožavaju, nego je odličan i za onda kada imate goste.
Kako vam se čine recepti? Da li su previše teški? Koji od njih ste poželeli da probate?
Za vas imam jednu dobru i jednu lošu vest. Dobra vest je ta da vam za sledeće recepte nije potrebna nikakva posebna veština niti znanje vezano za kuvanje. Ako znate da uključite šporet, umete da koristite nož ili sipate vodu u šerpu, što se mene tiče, ništa vas ne može zaustaviti na putu ka osvajanju titule "moja mama je najbolja kuvarica". Loša vest je ta što ćete ipak morati da odete u prodavnicu za namirnice i da uložite nešto maaaalo vremena u spremanje ovih jela.
Evo nekoliko recepta koje možete probati, ma koliko neiskusne bile u kuhinji. Recepte sam isprobala jedno hiljadu puta, naročito onda kada me mrzi da se posebno angažujem u kuhinji. To se inače dešava vrlo često. Recepti su prilično laki, savršeni za ručak ili brzinsku večeru. Na primer, recept "tortilje sa mlevenim mesom i kačkavaljem" ne samo da deca obožavaju, nego je odličan i za onda kada imate goste.
Jaja sa paradajzom i paprikom
za dve osobe
Potrebno:
2 kašike biljnog ulja
1 paradajz, oljušten i iseckan na kockice
1 mladi seckani luk
1 manja seckana zelena paprika
4 jaja
so, biber po želji
malo sira po želji
Postupak: U većem tiganju zagrejte ulje. Propržite mladi luk, dodajte papriku i paradajz. Pržite minut dva. U posebnoj činiji viljuškom ovlaš umutite jaja i posolite ih. Drvenom kašikom mešajte jaja minut- dva dok ne budu gotova. Dodajte sir, promešajte. To je to.
Makarone sa sirom
(izvor)
za 4 osobe
Potrebno:
250 grama makarona po želji
250 grama rendanog tvrđeg i slanijeg kačkavalja
250 ml slatke, tečne pavlake za kuvanje
2 jaja umućena viljuškom
prstohvat muškatnog oraščića
so i biber
Postupak: Zagrejte rernu na 220 stepeni C. Skuvajte makarone prateći uputstva na pakovanju. (puno vode u šerpi, kada voda krene da vrije, dodajte so, ubacite makarone i kuvajte ih onoliko koliko je označeno vreme na pakovanju.) Ocedite makarone i vratite ih u šerpu.
U posebnoj posudi pomešajte pavlaku, sir, jaja, muškatni oraščić, so i biber. Pomešajte ovu smesu sa makaronama. Sipajte sve to u pleh (najbolje je da bude što veći i plitak), rasporedite smesu i pecite oko 10-15 minuta u vreloj rerni.
Tortilje sa mlevenim mesom i kačkavaljem
za 4 osobe i 4 velike tortilje
Potrebno:
450 grama mlevenog mesa (može juneće ili mešavina junećeg i svinjskog)
1 crni luk sitno seckan
maslinovo ulje (oko 60ml)
150 grama rendanog polutvrdog kačkavalja
paradajz seckan na kockice
paprika seckana na kockice
zelena salata oprana, osušena i iseckana
4 velike tortilje
krema od balsamico sirćeta
kašičica začina za tacco (ako nemate, onda koristite pola kašičice mlevenog cimeta, pola kašičice mlevenog kima i malo čilija u prahu, ako volite ljuto)
Postupak:
Zagrejte ulje, popržite luk dok ne postane svetlucav i providan. Dodajte mleveno meso i pržite oko 5 do deset minuta dok ne dobije braon boju. Dodajte so i začine. Sklonite sa vatre i stavite meso u cediljku da se iscedi višak tečnosti. Meso mora da se ohladi. Na 4 tortilje rasporedite mleveno meso, preko njega stavite malo seckanog paradajza, zelenu salatu, papriku i rendani kačkavalj. Stavite u pleh i zapecite u rerni na grilu ili na 220 stepeni C svega 3 minuta. Prelijte sa malo kreme od balsamico sirćeta.
Laka tortelini supa
(izvor)
(za 4 osobe)
Potrebno:
4 šolje vode + pileće kocke (pogledati uputstvo na pakovanju, čini mi se da na jednu šolju ide jedna kockica, ali nisam sigurna)
250 grama tortelini testenina sa sirom
2 kašike seckanog svežeg peršina
biber
slani krekeri
Postupak: U šerpu sipati vodu, kada provri staviti pileće kocke, mešati dok se ne rastvore u vodi. Dodajte tortelini i kuvajte ih oko 7 minuta. Dodajte seckani peršun i biber. Sipati u činije i poslužiti sa slanim krekerima.
Kuvana piletina sa povrćem
(za 4 osobe)
Potrebno:
1 celo pile sečeno na komade (potražite od mesara)
6 šolje vode
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike maslinovog ulja
1 luk, oljušten i isečen na četvrtine
4 manje šargarepe, oljuštene i sečene na komade veličine od 5 cm
8 malih mladih krompita ili dva srednja sečena na četvrtine
4 praziluka (samo beli i svetlo zeleni deo), oprani i sečeni na komade veličine od 5 cm
1 list lovora
so i biber
peršun
Postupak:
Stavite vodu u veliku šerpu, dodajte piletinu i 2 kašike maslinovog ulja. Od trenutka kada krene da vrije voda, kuvajte meso oko 20 minuta. Dodajte luk, šargarepu, krompir, praziluk, kašičicu soli, lovorov list, delimično poklopite šerpu i kuvajte oko 30 minuta. Dodatno začinite tj.dodajte so i biber po želji. Ravnomerno rasporedite meso i povrće u 4 tanjira, pospite jelo seckanim, svežim peršunom i poslužite.
1 list lovora
so i biber
peršun
Postupak:
Stavite vodu u veliku šerpu, dodajte piletinu i 2 kašike maslinovog ulja. Od trenutka kada krene da vrije voda, kuvajte meso oko 20 minuta. Dodajte luk, šargarepu, krompir, praziluk, kašičicu soli, lovorov list, delimično poklopite šerpu i kuvajte oko 30 minuta. Dodatno začinite tj.dodajte so i biber po želji. Ravnomerno rasporedite meso i povrće u 4 tanjira, pospite jelo seckanim, svežim peršunom i poslužite.
Topla krompir salata sa slaninom
(za 4 osobe)
Potrebno:
1 kg mladog oljuštenog krompita
4 mlada luka sitno seckana
1 kašika maslinovog ulja
8 tankih režnjeva slanine
1 kašika senfa
1-2 kašike belog sirćeta
Postupak: Oljušteni krompir staviti u šerpu sa kipućom vodom koju ste prethodno dobro posolili i kuvajte oko 20 minuta. Iscedite kuvani krompir i isecite ga na pola.
Stavite krompir u veliku činiju i dodajte seckani mladi luk. Zagrejte ulje u šerpi u kojoj ste kuvali krompir i ispržite slaninu dok ne postane hrskava. Stavite slaninu u tanjir, a u praznu šerpu koju ste sklonili sa vatre dodajte sirće i senf, promešajte. Stavite krompir u šerpu i nežno promešajte. Pre služenja posuti krompir hrskavom slaninom.
No comments:
Post a Comment