Sunday 7 August 2016

Kako da spremim sočivo?

Ne znam ni sama koliko puta ste me pitale. Iskreno, čini mi se da sam ovaj recept smatrala previše običnim i dosadnim, ali napokon sam shvatila da on zaslužuje svoje mesto na blogu  s obzirom na to koliko često ga spremam i koliko ga vole moja deca.

Recept je preuzet iz knjige "Manastirska kuhinja i poslastičarstvo". Moram napomenuti da su recepti u knjizi adaptirani velikom broju ljudi za koje se u manastirima inače kuva.  U njemu stoji da je za ovaj recept  potreban kilogram sočiva, što je  jako mnogo ako kuvate samo za vašu porodicu. Ja na primer, za nas petoro skuvam jedva 300 grama sočiva, međutim, najbolje je da se oslanjate previše na to. Pola kilograma  je sasvim dovoljno, naročito ukoliko uz ovo jelo dodate na primer pržene kobasice, koje idu fenomenalno uz sočivo. Ja ovo jelo spremam uglavnom u dane posta,  sredom ili petkom kada ne jedemo meso i mlečne proizvode. Ide uz sve vrste salate ili sir. Sočivo je zdravo, zasitno i ekonomično jelo, idealno i hranljivo jelo za decu i trudnice.



Sočivo


(izvor fotografije)


1 kilogram sočiva
3 srednja crna luka
1 cela glava belog luka (ne čen, već cela glava)
150 ml maslinovog ulja
2 kašike sirćeta
so
biber
origano
3-4 lista lovora
sos od paradajza (onog u tetrapaku)

Operite sočivo, prelijte ga vodom u velikoj šerpi, pustite da provri, prospite vodu, iscedite sočivo, ponovo dodajte u sočivo hladnu vodu (vode treba biti tri puta više od količine sočiva), dodajte seckani luk, cele, oljuštene čenove belog luka, so, biber, lovor (možete po želji dodati seckanu šargarepu). Kuvajte na tihoj vatri dok sočivo potpuno ne omekša (ja u ekspres loncu kuvam oko 20-25 minuta, doduše, sve zavisi od sočiva, zbog toga budite oprezni da ne zagori ili da se ne prekuva jelo). Kada se sočivo skuva, dodajte sos od paradajza ( količina po želji, ja obično dodam koliko da čorba dobije crvenkastu boju), maslinovo ulje, origano, sirće i kuvajte još nekoliko minuta. Neko voli ovo jelo čorbastije, a mi porodično volimo da je malo gušće, takođe, uvek svako od nas doda još malo sirća u tanjir koji daje fenomenalan ukus ovom jelu.

Servirajte toplo. Ukoliko spremate ovo jelo sa kobasicama: isržite kobasice, dodajte ih u kuvano sočivo i zapecite u rerni na kratko (nije obavezno).
 Nažalost, sočivo treba pojesti istog dana, jer se ne podgreva niti zamrzava baš najbolje.

Eto, to je to. Probajte i javite mi kako je ispalo!


3 comments:

  1. Koristimo sočivo vrlo često, a ovaj recept je svakakko jako dobar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, ja uglavnom samo tako spremam sočivo. Bitno je da se mojima sviđa. Hehehehe...

      Delete
  2. Sjajnoooo...pravim za koji dan. :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails