Cureki se tradicionalno pravi u Grčkoj za Uskrs. Pravi se od mleka, jaja, putera i brašna, a zamirisan je božansvenim začinima, kao što su mahlep, kardamom, mastiha i vanila. Rendana korica pomorandže je neizostavna. Cureki se može naću u grčkim pekarama preko cele godine, bilo kao velike i male pletenice ili venčići. Jedna su od omiljenih užina dece u Grčkoj.
Za pravljanje curekija potrebno je dosta vremena i truda, naročito ako koristite sveži kvasac i ukoliko poštujete sve etape njegovog "stvaranja". Međutim,ja ne bih bila ja kada ne bih pronašla neku prečicu, način da ih pravim i imam na stolu, u kutiji za užinu, uz kafu ili mleko u rekordno vreme. Ne očekujte čuda, opet ćete morati da čekate dva puta po sat vremena da testo nadođe, ali ipak, korišćenje instant suvog kvasca čini mi se, da umnogome ubrzava proces. Ja najpre tečne sastojke ubacim u mini-pekaru (umutim jaja, puter, mleko, pomorandžinu koricu, vanilu i šećer), a zatim suve sastojke (brašno, prstohvat sol, začine i suvi kvasac) i pustim program za mešenje i nadolaženje testa, bez pečenja. Testo oblikujem sama i pečem u rerni šporeta. Međutim, recept dole je namenjen za ručno mešenje.
Mnoge od vas su me pitale kakve su to šolje kojima merim sastojke? Ja imam one merice koje odgovaraju jednoj , pola, četvrtini i trećini šolje koje možete naći u Ikei. Ja sama moje kupila u Tiger prodavnici. Mislim da je najpribližnija mera jedna šolja za duplu tursku kafu, ona tipa Grand šolje. Inače, jedna šolja odgovara količini tečnosti od oko 250 ml. 1\3 šolje putera je 76 grama putera, a 2\3 šolje šećera je 134 grama šećera.
Ukoliko nemate na raspolaganju začine koji se koriste za recept, neka vas to ne obeshrabruje. Možda nećete dobiti 100 % autentičan cureki, ali vanila i korica od pomorandže su sasvim dovoljni da zamirišu vašim domom. Takođe, po ovom receptu se dobija testo koje nije previše slatko, tako da slobodno možete dodati još malo šećera (do dve supene kašike) ukoliko tako želite.
Neka vas ne zbuni ako primetite da će cureki sledećeg dana biti tvrđi. Niste ni u čemu pogrešile, tako treba da bude.
Idealan je za doručak uz toplo čokoladno mleko. Možete kriške curekija zagrejati u tosteru i premazati ga Nutellom, a popara napravljena od ostataka je takođe bajna.
Za pravljanje curekija potrebno je dosta vremena i truda, naročito ako koristite sveži kvasac i ukoliko poštujete sve etape njegovog "stvaranja". Međutim,ja ne bih bila ja kada ne bih pronašla neku prečicu, način da ih pravim i imam na stolu, u kutiji za užinu, uz kafu ili mleko u rekordno vreme. Ne očekujte čuda, opet ćete morati da čekate dva puta po sat vremena da testo nadođe, ali ipak, korišćenje instant suvog kvasca čini mi se, da umnogome ubrzava proces. Ja najpre tečne sastojke ubacim u mini-pekaru (umutim jaja, puter, mleko, pomorandžinu koricu, vanilu i šećer), a zatim suve sastojke (brašno, prstohvat sol, začine i suvi kvasac) i pustim program za mešenje i nadolaženje testa, bez pečenja. Testo oblikujem sama i pečem u rerni šporeta. Međutim, recept dole je namenjen za ručno mešenje.
Mnoge od vas su me pitale kakve su to šolje kojima merim sastojke? Ja imam one merice koje odgovaraju jednoj , pola, četvrtini i trećini šolje koje možete naći u Ikei. Ja sama moje kupila u Tiger prodavnici. Mislim da je najpribližnija mera jedna šolja za duplu tursku kafu, ona tipa Grand šolje. Inače, jedna šolja odgovara količini tečnosti od oko 250 ml. 1\3 šolje putera je 76 grama putera, a 2\3 šolje šećera je 134 grama šećera.
Ukoliko nemate na raspolaganju začine koji se koriste za recept, neka vas to ne obeshrabruje. Možda nećete dobiti 100 % autentičan cureki, ali vanila i korica od pomorandže su sasvim dovoljni da zamirišu vašim domom. Takođe, po ovom receptu se dobija testo koje nije previše slatko, tako da slobodno možete dodati još malo šećera (do dve supene kašike) ukoliko tako želite.
Neka vas ne zbuni ako primetite da će cureki sledećeg dana biti tvrđi. Niste ni u čemu pogrešile, tako treba da bude.
Idealan je za doručak uz toplo čokoladno mleko. Možete kriške curekija zagrejati u tosteru i premazati ga Nutellom, a popara napravljena od ostataka je takođe bajna.
Cureki
(6 male pletenice)
oko 4 šolje brašna (zatrebaće vam malo više)
1 kesica instant suvog kvasca od 7 grama
1 i po šolja mlakog mleka
2 jaja + 1 žumanac za premazivanje
1\3 šolje istopljenog putera (ne sme biti vruć kada ga mešate sa jajima)
2\3 šolje šećera (dodati još 2 supene kašike po želji)
prstohvat soli
pola kašičice mahlepa
pola kašičice mastihe ili kardamoma
vanila
rendana korica od pomorandže
susam za posipanje
Postupak: U velikoj činiji pomešajte jaja, šećer, puter, vanilu, rendanu koricu od pomorandže, toplo mleko (ne vruće, neka bude mlako) i suvi kvasac. Mutite mikserom oko minut do dva. Dodajte pola količine brašno u koje ste prethodno stavili začine i so. Mesite dodavajući preostalo brašno (i još brašna ukoliko je potrebno) dok ne dobijete mekano, ali glatko testo. Testo ne sme biti tvrdo. Pokrijte testo krpom i ostavite ga da nadođe oko sat vremena. Premesite testo i podelite ga na 12 jednakih loptica. Od loptica pravite "kanape", a od po dva kanapa pravite pletenice. Tako ćete dobiti 6 malih pletenica. Smestite pletenice u tepsije koje ste obložili papirom za pečenje, pokrijte ih i ostavite da nadođu, oko sat vremena.
Zagrejte rernu na 180 stepeni C. Pred pečenje, premažite pletenice žumancetom koje ste pomešali sa malo mleka, pospite ih susamom i pecite oko 20-25 minuta.
Napomena: Na otprlike pola pečenja, posle nekih desetak minuta, kada cureki dobije boju, pokrijte ih papirom za pečenje kako ne bi izgoreli na površini.
UŽIVAJTE!
Njaaam! Probacu recept, svidja mi se! Mi pravimo ,takodje za Uskrs, miliprot, pletenice. Suvo grozdje I dosta vanilinog secera, postupak skoro isti. Veliki pozdrav iz Nisa, Raki
ReplyDeleteMiriše do mene: Kardamom obožavam
ReplyDelete