Sunday 1 April 2012

Nedelja u ukusima, mirisima, rečima i slikama

Sunce, sunce i sunce! Ta reč najbolje opisuje kako sam doživela prethodnu nedelju. Koristili smo svaku priliku da ga upijemo što više, jer je čak i nama iako živimo na primorju, veoma, veoma nedostajalo. Deca su jela svoj prvi sladoled, mnogo se šetalo i mnogo radilo. Volim kada uveče osetim nesnosni umor znajući da mi je dan bio ispunjen, znajući da je i deci bilo lepo.

~ U slobodno vreme sam se malo igrala...to je omiljena ženska zabava: isprobavanje šminke, novih frizura i stilova. Međutim, ova igra je virtuelna i veoma, veoma zabavna. Malo sam se smejala (uglavnom), ali u suštini sam dobila inspiraciju za novu frizuru i novu boju kose. Polako, polako se približavam mom cilju da postanem crvenokosa. S obzirom da sam osoba koja mrzi nagle promene, idem korak po korak u pronalaženju savršene nijanse. Igrajte se malo i vi, garantujem puno smeha, a možda se čak i probudi želja u vama da potpuno promenite svoj izgled. Virtual Makeover je sajt čiji morate postati član ukoliko želite da ga koristite. Procedura je brza, tako da nije nikakav problem. Uživajte!~

~ Nije tajna da obožavam kulinarske emisije. Pre jedno godinu i više dana sam "otkrila" Rachel Khoo i njen divni sajt koji je krasila fotkama jela koje kuva. Naime, u svom malom stanu u Parizu, ova šarmantna Britanka je otvorila najmanji restoran na svetu sa jednim stolom za dvoje. Kuhinja u kojoj sprema klasična francuska jela na moderan način je minijaturna i za mene je prava inspiracija s obzirom da je i moja kuhinjica takođe sićušna. Činjenica je da se mogu stvoriti mala kulinarska čuda čak i kada su uslovi za to ograničeni. Bitne su želja i ljubav. Inače, prateći njen rad bila sam ubeđena da će na kraju imati svoju kulinarsku emisiju što se i ostvarilo! Imam dobar njuh za te stvari. Ustvari, cela ta njena priča mi je bila toliko šarmantna i bajkovita da sam se začudila kako to da ova preslatka, kreativna devojka još uvek nije postala zvezda? ...A, onda su počele da se emitiju epizode emisije "The little Paris kitchen" na BBC Two kanalu koje su snimljene upravo u njenoj maloj kuhinjici, a tu je i kuvar za kojim žudim beskrajno. Iako znam da će uskoro biti moguće pronaći skoro sve recepte na netu, moram da priznam da su i same korice knjige toliko privlačne i "francuske" da jednostavno ne znam kako ću odoleti!?

Neki dobri ljudi, verovatno znajući da postoje osobe koje žude da prigvire u njenu malu parisku kuhinjicu (kao npr. ja) su upload-ovali prve dve epizode na youtube-u! Ipak, moram da priznam, da niko, ama baš niko ne može da zameni moju miljenicu Najdželu Loson.

Ipak, Rachel Khoo me oduševljava svojim haljinicama na tufne, crvenim karminom i neodoljivim šarmom.


~ Uvek imam pečurke u frižideru i to uglavnom šampinjone. Spremam ih u crvenom sosu od paradajza i crnog vina, u belom vinu, belom luku i limunu ili jednostavno... pržene. Ovo je jako ukusan snack, ide savršeno uz pivo i jednostavnu salatu. Sprema se jako brzo i lako.

Prženi šampinjoni

pola kilograma šampinjona
pola šolje brašna
pola kašičice soli (po ukusu, ko voli slanije neka doda više soli), malo bibera
dosta ulja za prženje

Nikada, nikada, nikada nemojte prati pečurke! One same po sebi imaju mnogo vode u sebi, tako da ne želite da im dodajete još. Obrisati papirnim ubrusom pečurke, očistiti od zemlje i druge prljavštine. Ako su šampinjoni mali nemojte ih seći na komade, ako su veći isecite ih na četvrtine. Evo vam i jednog "fazona" koji će vam uštedeti vreme: u čistu kesu bez rupa (naravno)
stavite brašno zajedno sa solju i biberom, dodajte unutra pečurke, i protresite kesu tako da se pečurke pokriju brašnom. Zagrejte dosta ulja, vadite šampinjone i protresite ne bi li se oslobodile viška brašna (shake, shake it, baby) i pržite pečurke dok ne porumene. Vadite ih iz ulja na činiju koju ste obložili kuhinjskim papirom, on će upiti suvišnu masnoću. U Grčkoj se jedu sa naceđenim limunom preko, ali ja ih volim bez. Obavezno ih jesti vruće.



~ Zamislite ovo: vi, Pariz, La Meurice hotel, čaj, slatkiši, kolači, engleske pogačice "scones" i lansiranje muškog parfema Spicebomb (Viktor & Rolf). Divota! A, tek kada vidite slike, ostaćete bez daha. Pozajmila sam ih sa bloga WishWishWish koji redovno posećujem. Naravno, ne mogu a da se posle gledanja ovih predivnih fotki ne osećam down zbog mog dosadnog života u malom mestu,ali tešim se time što me ponekad tuđi život nadahne, nagledam se lepote i poželim da malo više te iste lepote i radosti življenja unesem u moj "dosadan život".



Sa zakašnjenjem vam želim lep vikend! Još se nije završio, zar ne?

(fotke sa pinterest, El Greco i WishWishWish)

2 comments:

  1. Doro, imas ti itekako bogat zivot, jer znas da uzivas u svakom danu, i svakim sitnicama i krupnicama (kako ti kazes :))... znam po sebi, jednostavno, takvi smo tipovi da znamo da uzivamo, pa bilo to u stvarnosti, ili gledajuci lijepe fotke, ili zamisljajuci lijepe dogadjaje... nema veze... bitno je uzivati. I to ja zovem bogatstvom.
    Btw, sta to vidim da si se osisala, bas ti je lijepo, podsjetila si me na Rachel Mcadams u The Nootebook-u...:)

    ReplyDelete
  2. Ah, Ankice, hvala ti od srca...joj, pa ja obožavam Rachel McAdams, prelepa mi je, tako da mi beskrajno prija svako upoređivanje sa njom. Ja se maaaaalo šalim kada kažem da mi je život dosadan, u suštini ono što želim reći je da je rutina, svakodnevnica, jurnjava od jutra do sutra ono što ga čini "dosadnim". POnekad žudim za nekim lepim putovanjem, nekim blještavim dešavanjem, za više vremena za druženje...ali, ne treba preterivati. Svaki dan je dragocen i trudim se da uživam i volim život, kakav god da je. Hvala ti još jednom, Ankice, veliki ljubac i zagrljaj od mene!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails