Monday 18 March 2013

Čokoladni molten (lava) kolač

Do 5. maja recepti koje ću deleti sa vama ovde na blogu će biti isključivo posni.Neka vas to ne obeshrabruje i ne odbija, jer obećavam da neće biti ništa manje ukusni i laki kao oni recepti koji se pripremaju od mesa, jaja, putera. Međutim, danas sa vama delim recept za čokoladni molten (lava) kolač koji je nešto najukusnije i najlepše što sam u poslednje vreme probala ili napravila.  Zaboravite na trenutak na kalorije ako možete i častite sebe i druge ovom fantazijom od čokolade.
Biće vam potrebne male činijice za sufle. Ukoliko ih nemate, moraću da insistiram na tome da ih kupite. Trebaće vam, jer kada probate ovaj slatkiš nećete prestati da ga pravite i njime oduševljavate sve prisutne.

 Brzo je i lako, obećavam vam. Jedino o čemu morate da vodite računa je vreme pečenja. U ovom slučaju, bolje je peći ih kraće, znači tačno 12 minuta ukoliko želite da dobijete "lavu" tj. tečnu čokoladu u sredini. Takođe, bitno je da koristite kvalitetnu čokoladu koja nije previše gorka. Verujte mi, isplati se. Uživanje u ovom kolaču je neprocenljivo.

Čokoladni molten (lava) kolač



225 grama kvalitetne  crne čokolade (polu-slatke)
113 grama ili 8 punih kašika putera (nikako nemojte koristiti margarin!)
plus još malo putera za podmazivanje malih činija za sufle
3 jaja
1/2 šolje šećera
1/2 šolje brašna
1 kašičica ekstrakta od vanile

Zagrejte rernu na 200 stepeni C.
Obilno podmažite puterom činijice za sufle. Smestite činijice u pleh i ostavite na stranu. Istopite puter i čokoladu na vodenom kupatilu. U posebnoj činiji mutite jaja i šećer sve dok jaja ne pobele, oko 2-3 minuta, dodajte vanilu. Umešajte umućena jaja u čokoladu i lagano promešajte da se čokolada sjedini sa jajima, a zatim dodajte brašno i ponovo promešajte. Rasporedite smesu ravnomerno u pripremljene činije i pecite 12-15 minuta u rerni. Vodite računa da ne prepečete. Izručite kolač odmah u tanjir (a možete ga jesti direktno iz činije) i služite ga  uz sladoled, šlag, maline, jagode, šta god vam se sviđa. Meni je još lepši kada se potpuno ohladi, međutim tako unutrašnjost neće biti tečna, jer će se kolač dodatno "ispeći" usled samog hlađenja u činiji.

Prijatno!!!!!

11 comments:

  1. Doro, hvala ti na receptu za ovaj kolac, moram priznati da se jos za sad ne usudim praviti ovaj kolac, premda mi prefino izgleda...
    Nego, opet bih te zamolila (oprosti meni dosadnoj, neznam jesi li procitala moj vapaj na prijasnjem blogu, pa te zato opet prosim)... ako mozes da nam stavis recept za onaj kolac od prije nekidan, onaj sa sargarepom. Naime, na netu sam nasla nekoliko recepata, ali niti jedan mi se ne cini onakav kakvi ja zelim, tj, samo mi je ona torta na slici sto si objavila slicila na to sto sam ja jela... nesto predivno ukusno i posebno. Ako mozes staviti recept bas za tu tortu za koju si stavila sliku, bila bih ti jako zahvalna. Puno pozdrava tebi i tvojoj porodici!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Ankice, onaj kolač od šagarepe na slici je raw znači presan, nema jaja, brašna, i ne peče se. pravi se samo od oraha, šargarepe i urmi. Međutim, ukoliko želiš (a pretpostavljam da je tako) normalan kolač sa šargarepom koji se peče i koji je filovan krem sirom, imam sjajan recept!!!! Ako možeš biti maaaalo strpljiva staviću ga sutra, ukoliko znaš engleski evo ti linka do stranice na kome napisan ovaj recept. To je NAJBOLJI kolač od šargarepe koji sam ikada napravila.http://foodjunkie.eu/2010/01/19/rose-bakery-carrot-cake/

      Delete
  2. Doro, tako je, taj presni sam i ja jela :)
    Ovaj recept sto si stavila link sam si pospremila, probat cu u svakom slucaju da ga slozim, premda onaj presni ako ces praviti, podjeli i taj recept sa nama (kad ces imati vremena, nema uopce problema da mora odmah, ne treba, samo bitno mi je da netko zna o cemu pricam, jer do sad nisam naletila na taj "pravi" recept).
    Puno ti hvala na brzoj reakciji. Zelim ti laku noc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Praviću presni kolač od šargarepe za ćerkin 4. rođendan, 25. marta. Čim ga budem napravila i probala staviću recept!!!! Hvala i tebi!

      Delete
  3. Nadam se da se nećeš ljutiti ako ja da dodam recept po kojem ih pravim:

    20 dkg tamne čokolade rastopiti na pari. U rastopljenu čokoladu umešati 180 g maslaca, rastopiti i pustiti da se ohladi do mlakog.
    Umutiti 6 jaja i 220 g šećera.
    U smesu jaja i šećera lagano umešati mlaku čokoladu.
    Miksajući dodati 70 g glatkog brašna, 2 kašike kakao praha i 2 kašike mleka.

    Kalupe za muffine napuniti smjesom do malo ispod ruba. Kalup sa smesom staviti na 1 sat u zamrzivač.
    Rernu zagrejati na 180. Muffine direktno iz zamrzivača u rernu na 13 minuta (sredina muffina mora kad ih izvadite bit ijoš malo kao nedopečena, "lelujava" na dodir).
    Kad se prohlade, izvaditi ih iz kalupa i servirati uz kuglicu sladoleda od vanile.

    Pozdrav! Jedva čekam recepte za posna jela!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diiiiiivnooooo! Sada mogu probati oba! Ljubim te, Olja i hvala!

      Delete
    2. Nema na čemu :)

      Delete
  4. Divna si, sasvim slučajno sam uletela na tovj blog, i od sada sam tvoj verni pratilac :) zajedničke teme povezuju ljude, pa tako i mene sa tobom.
    Radujem se posnim receptima...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skačem od sreće!!!! Hvala, Milanka, mnogo mi je drago!!!!!

      Delete
  5. Dora, ja kao neiskusna domacica imam jedno pitanje tehnicke prirode :)
    Sta znaci: Istopite puter i čokoladu na vodenom kupatilu.
    šta je vodeno kupatilo? Istopiti na pari?
    Hvala,
    Pozz
    Ana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš tako! Staviš šerpu sa kipućom vodom (na šporetu, naravno), a preko nje drugu šerpicu ili činiju u kojoj stavljaš puter i čokoladu. Tako se oni polako tope bez opasnosti da izgore na pari. Pozdrav, Ana!

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails