Monday 11 March 2013

Ponedeljak jedne domaćice #9

Odavno vam nisam pisala post na ovu temu. Zaista, ne mogu da kažem da je moje retko pisanje  posledica lenjosti i mrzovolje. Naprotiv! Volela bih da se malo ulenjim, da usporim i da se posvetim više blogu i vama. Dani mi toliko brzo prolaze u prevelikom poslu i obavezama da mi se ponekad čini da ću se srušiti, a zaista ne znam i nije mi jasno kako uspevaju žene koje su zaposlene i  imaju obaveze u kući, decu, muža.
Znam da se ovaj post obično piše ujutru, ali ovoga puta ću napraviti izuzetak iz jednostavnog razloga što sam baš sada našla maaalo vremena za to. Iskreno, ovaj blog me odmara, a to mi sada stvarno treba.

Vreme:

Ima oko 13stepeni, kišovito je, bez vetra. Danas je celoga dana blještalo sunce, bilo je veoma, veoma toplo, skoro neprirodno toplo za ovo doba godine. Bilo je savršeno vreme za plažu i sladoled, a onda je ponovo počela da pada kiša, što nije ništa čudno za ovo podneblje. Navikli smo se na kiše, ali su nam se pomalo i smučile.

Trenutno:

Pokušavam da se opustim i smirim. Ne ide mi. Od silne aktivnosti još uvek ne mogu da se smirim. Gledam na sat, jer uskoro moram da krenem da se spremam za trening. Toliko o relaksaciji....

Razmišljam:

Generalno ovih dana dosta razmišljam na temu roditeljstva i dece. Malo je roditelja koji su zaista 100 %, kompletno posvećeni svojoj deci i njihovoj sreći. Ne želim nikoga da optužujem, ali ponekad se osećam kao budala zbog toga što iako je to zamorno (zbog buke, haosa i loma) jedino ja skupljam društvo moje starije kćeri kod nas kako bi se igrali i lepo proveli. Drugi roditelji (majke) na to gledaju kao na teret, obavezu, što i jeste tačno, ali na kraju krajeva-šta je bitnije: sređen dom ili sreća naše dece? Nema veze, dokle god su moja deca srećna neka budem i ja malo budala.

Čitam:



Ha! Čitanje! Pa, ti mora da se šališ!

Šta je na TV-u?:
"The Simpsons" DVD koji gledaju moja deca. Ovih dana slabo gledam TV, ali se spremam da odgledam ovaj film:




Na jelovniku ove nedelje:

Ovo je poslednja nedelja pred veliki Uskršnji post koja se zove Bela Nedelja. Ne jede se meso, već samo mlečni proizvodi i jaja.
Ponedeljak: omlet, ostale su salate od jučerašnjeg ručka sa gostima- brokoli sa jogurtom i suncokretovim semenkama, cvekla sa fetom i orasima i zelena salata
Utorak: zapečene palačinke punjene kačkavaljem
Sreda: supa sa crvenom lećom + sir + salata
Četvrtak: nešto od krompira
Petak: pica Margarita

Kućni poslovi:

Pranje veša, peglanje, usisavanje, ribanje kupatila i WC, ručak.

Današnji savet:

Ukoliko je nešto jednostavno onda je to i dobro. Jednostavna osećanja, jednostavna garderoba, jednostavni ljudi, jednostavna hrana- sve je to poželjno. Ne jurite za komplikacijama. Verujte mi na reč.

Šta vidim kada pogledam oko sebe:



Veliku plastičnu činiju odakle je malo društvo jelo čips, muževljeve bačene pidžame, bačena školska torba na patosu, sređenu kuhinju (mrzim kada ujutru ustanem i ona je u lomu), puno opranog i osušenog veša koji čeka da bude sortiran i smešten u ormane (neka čeka), a vidim praznu kutiju filter-kafe i trenutno sam strašno iznervirana jer sam zaboravila da je  danas kupim.

Fotka dana:


Šta slušam:
Kate Bush, Mindy Gladhill, Joanna Newsom.

Citat dana:

"Ko u ljubavi očekuje samo sreću, taj nema pojma o ljubavi." ~ Pearl S.Buck

Žurim, jurim, kasnim! Ljubim vas!

9 comments:

  1. Reci mi kako se organizuješ oko pospremanja i čišćenja kuće, da li imaš unapred isplaniran raspored ili kako šta stigneš?

    ReplyDelete
  2. Uglavnom planiram. Ponedeljak je dan za čišćenje: prašina, usisavanje, brisanje podova. Uglavnom stignem dnevnu sobu, kuhinju, i hodnike. Usisavam skoro svaki dan zbog toga što živimo odmah pored ulice, mada me čest mrzi da to radim. Stan u kome živimo je ogroman tako da uglavnom ne stižem da sve završim odjednom. Takođe, kupatilo i WC čistim skoro svakodnevno-ne nešto detaljno čisto da se "održava", prebrišem lavaboe, WC šolje, stavim onu dezinfektivno sredstvo što lepo miriše u šolje itd. Pult u kuhinji prebrišem obavezno jednom dnevno, sudoperu operem. Dečiju i spavaću sobu čistim sledećeg dana ili dana posle toga: prašina, usisavanje ispod kreveta, tako to. Prozore se trudim da brišem jednom mesečno, za nekoga je to mnogo često, a za nekako nije. Meni tako odgovara. Ovde mnogo padaju kiše i živimo u centru pored ulice. Trudim se maksimalno da nema nabacanih stvari, da nije ništa natrpano, da je sve sklonjeno ili "sakriveno" kako ne bih morala da budem stalno pod stresom i da stalno skupljam: knjige, papiri, časopisi, garderoba, cipele, kuhinjske potrebštine.Još uvek sam u fazi kada pokušavam da svedem naše stvari i potrebe (mislim na materijalne) na minimum, ali to je dugačak proces. Mašinu puštam po potrebi: trudim se da štedim struju, jer je ovde dosta skupa, vodu i energiju. U suštini svakoga dana uradim nešto što nisam uradila prethodnog dana, trudim se da održavam kuću u nekom redu, a meni se stalno čini da u tome ne uspevam. Inače, pre nekog vremena sam napisala post i dala jedan raspored kućnih poslova koji meni mnogo pomaže. Vikendom se ne bavim kućom, uglavnom idem na pijaci, kuvam, izlazim sa decom, perem veš. To je sve. Pozdrav!http://happychezmoi.blogspot.gr/2012/06/nedeljni-raspored-kucnih-poslova.html

    ReplyDelete
  3. Eh, plus dodaj na sve to kupovinu namirnica (uvek nešto fali), kuvanje, uzimanje starije ćerke iz škole, njeni treninzi, njen čas engleskog (ja je podučavam), pa mlađa kćer koja ne ide u vrtić, izvesti je u šetnju, igrati se sa njom, pa muž koji nikada nije kod kuće, pa blog, pa računi, banke, krediti, sve na mojim leđima-muž zarađuje, a je radim sve ostalo. Ume da bude straaašno zamorno, uostalom mislim da je to normalno. Većina nas tako danas živi-mnogo rada i obaveza, puno stresa i malo odmora. C'est la vie.

    ReplyDelete
  4. Hvala ti na iscrpnom odgovoru, svaka čast kako sve stižeš,i još sa decom. ja nemam decu, ali mi moj dragi pravi posla kao da imam dete. :) najteže je pored svega toga što je teško naći vremena za sebe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zato, draga moja, pišem ovaj blog, da ne bih poludela. Nema na ćemu, hvala tebi!

      Delete
  5. Zaposlena mama ne čisti svaki dan, već jednom-dva puta nedeljno. Ja uglavnom krenem, pa šta stignem, stignem, jedino sam savladala da se ne uzbudjujem previše zbog onoga što ne stignem. Muž mi pomogne tako što vodi računa o čistoći kupatila i dečijem vešu.
    Uvek imam skuvan ručak. Deca doručkuju u vrtiću. Večera je brzinska. Vikendom zato, kao i većina majki ne izbijam iz kuhinje. Malo perem "savest". :) Kupovinu obavljam na nedeljnom nivou, dokupim hleb, eventualno jogurt i mleko. Malo je spartanski tempo, ali navikneš se.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja mislim da će meni biti mnogo lakše kada mlađa ode u vrtić. Neće imati ko da pravi lom. Mada, opet ovde nema doručka niti užine u vrtićima i školama, pa ću opet to morati da radim ja. Muž mi ne pomaže, niti to tražim od njega, jer radi od ujutru do uveče, uostalom, tako smo se dogovorili, iako se ja stalno žalim.

      Delete
    2. Naravno da hoće. Lično, uvek sam se grozila majki koje misle da su nezamenjljive i za koje je vrtić jedna grozna institucija. Svako traži svoje društvo, pa tako i naša deca.
      Muž? Uf, mislim da je u tome, pardon u njemu suština. Ja nisam radila skoro dve godine (trudničko+porodiljsko), moj muž je "zaboravio" kako se namešta krevet. :) Jednostavno kad je žena kod kuće svi se totalno opuste. To je moje iskustvo. Ali bez brige. Najbolje za tebe tek dolazi!!!!

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails