Tuesday 11 June 2013

Francuski kolač sa limunom

Po zahtevu drage čitateljke koja piše Dnevnik lude građanke delim sa vama recept za ovaj jednostavni kolač. Ovo je jedan od prvih kolača koji sam naučila da spremam. Za njegovu pripremu vam mikser uopšte nije potreban. Nije ni čudo što je ovaj klasični francuski kolač uglavnom prvi kulinarski pokušaj većine dece u Francuskoj. Ja sam bila maaaalo starija kada sam ga prvi put napravila. Tačnije, bila sam na drugoj godini fakulteta i taman sam počela da se zabavljam sa mojim sadašnjim mužem. Htela sam da ga impresioniram i da mu udovoljim nečim lepim i slatkim. Uspela sam. Ovu poslasticu svi vole. Dan pre ekskurzije sam ga napravila tako što sam udvostručila sastojke i ispekla u velikom, dubokom plehu za hleb i pekla ga 10-15 minuta duže. Njime smo se poslužili posle ručka u Nafpliu i svima iz autobusa se dopao.
Meni je ovaj kolač beskrajno elegantan, baš zbog njegove jednostavnosti.


Francuski kolač sa limunom




Za merenje možete koristiti jogurtsku čašu:

1 i 1\2 šolje brašna (1 šolja + pola šolje)
2 kašičice praška za pecivo
3\4 kašičice soli
1 kašika rendane kore od limuna
1 šolja šećera
3\4 šolje punomasne kisele pavlake (malo manje od pune čaše)
1\2 (pola) šolje ulja
2 velika jaja
pola kašičice ekstrakta od vanile

Postupak:

Zagrejte rernu na 180 stepeni C. Podmažite i pobrašnite standardni duboki pleh za hleb dimenzija 20x10x7.5 cm ili obični manji okrugli pleh.

Pomešajte u činiji brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj činiji rukama utrljajte rendanu koru od limuna u šećer dok ne postane vlažan, dodajte kiselu pavlaku, ulje, jaja i vanilu. Promešajte kašikom ili ukoliko želite da kolač bude vazdušastiji upotrebite mikser. Dodajte suve sastojke i promešajte.

Sipajte smesu u pripremljeni pleh i pecite 50-55 minuta ili dok čačkalica kojom ste uboli kolač ne izađe potpuno čista. Izvadite kolač iz rerne i ostavite ga da odstoji u plehu jedno 15 minuta. Ukoliko ste ga pekli u dubokom plehu za hleb izvadite ga i ostavite da se potpuno ohladi pre služenja.

Divan je sa ulupanom slatkom pavlakom i seckanim jagodama. Verujte mi na reč...

(recept iz magazina Bon Appetit i fotografija je moja)

21 comments:

  1. Vanila ok, ali u kojoj formi ? Vanilin secer ili ekstrakt ili sta ?
    Inace, ce pravim o'mak !!!

    ReplyDelete
  2. Sutra cu bas probati napraviti.Javljam utiske :)

    ReplyDelete
  3. Da li imaš predlog čime bih mogla da zamenim kiselu pavlaku? :) Mislim da će Mili Muž da se oduševi ovom francuskom elegancijom. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Dominique, možeš probati sa običnim kiselim mlekom ili jogurtom.

      Delete
    2. Jedino ako si mislila na nešto što nije mlečni proizod, onda možeš isto kao Jarmila da koristiš nešto na bazi soje.

      Delete
  4. Umesto pavlake stavila sam pavlaku za kuvanje od soje Joya finesse i - ozdrali smo se. Hvala za recept!

    ReplyDelete
  5. Savršeno :) Hvala ti od srca za recept, sutra ga s klincima pravim. slika t je predivna. Merci
    MarijaRD

    ReplyDelete
  6. Probacemo i ovo! Hvala za savet. Da, tražila sam neku nemlečnu zamenu. :)
    I da, slažem se sa Marijom, fotka je sjajna! :)

    ReplyDelete
  7. Evo da javim utiske.Sem sto predivno mirise,ukusan je neverovatno.Dora hvala za recept :*

    ReplyDelete
  8. Odlican recept, mene zanima da li u receptu Nasa omiljena pasta sa ove strane nije doslo do greske i pise slatka pavlaka, da li je u pitanju stvarno slatka ili ona za slana jela?! Hvala.:)

    ReplyDelete
  9. Misli se na pavlaku koja se koristi za slana jela, a ne kisela pavlaka koja je poput kiselog mleka.

    ReplyDelete
  10. Kolač je jednostavno S-A-V-R-Š-E-N... Mirisan, prozračan, lagan za napraviti a pruža toliko mnogo. Radila sam ga s klincima, pretražila cijeli plac da nađem prave neprskane limune... Taj miris :) A kako tek dječije ručice mirišu nakon onog dijela kad treba ujediniti limunovu koricu i šečer :) Definitivno ide u favorit biskvitne kolače. Hvala ti za stvarno savršen recept :)
    MarijaRD

    ReplyDelete
  11. Moj komentar nema direktne veze sa ovim kolačem - još ga nisam isprobala ;) - ali ću ga ipak ostaviti baš ovde.
    Elem, sanjala sam noćas da šetam ulicama nekog grčkog gradića (nepoznatog) i sve je kao u snu ;)
    I naletim tako u snu na divnu jednu malenu poslastičarnicu iz koje se širi miris domaćih kolačića, a sa polica se smeše raskupusane od korišćenja knjige-kuvari, čuje se neka tiha muzika, sve je onako maglovito i nekako tajanstveno lepo, kad iz neke zadnje prostorije u kojoj se ti mirisni kolačići i peku, izlazi Dora s keceljom oko struka i brašnom u kosi :)))
    Imala si u nastavku poslastičarnice i prodavnicu lutaka onih starinskih porcelanskih.
    Kupila sam od svega po malo i - probudila se :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sanjala si MOJ san! Rasplakah se sada...baš...<3

      Delete
    2. Znaš kad sanjaš tako neki lep san pa si ceo dan pod utiskom i ceo ti je dan lep :)
      Eto tako :)

      Delete
  12. Pravila sam kolač, konačno, i uvrstila u ga listu omiljenih! Deca su se raspametila, služila sam ga uz jagode i slatku pavlaku pa smo imali jedno predivno nedeljno popodne. Hvala ti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, mnogo mi je drago! Mmmmm, jagode i slatka pavlaka sa ovim kolačem zvuče diiiiiivno! Drago mi je da ste uživali! Hvala tebi!

      Delete
  13. Da li se u ovom receptu misli na kiselu pavlaku (masniju od kiselog mleka li u tom obliku i pakovanju) ili na pavlaku za kuvanje slanih jela (koja je tečna)? Hvala, recept cu isporbati za vikend :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails