Saturday 8 June 2013

Najbolje limunasto pečeno pile sa krutonima (vikend recept)

Rekla sam sebi da ovo neće postati blog o hrani, ali kako da izbegnem nešto što je inače deo moje svakodnevnice? Ruku na srce, ja provodim ceo dan u kuhinji i to volim. Lagala bih kada bih rekla da malo kuvam, stoga ono o što je najautentičnije za mene i moju porodicu je upravo hrana, tako da je ona neizbežna tema na ovom blogu. Recept za ovu piletinu sam našla u knjizi Ine Garten "Barefoot in Paris" koja ja prava riznica starih, dobrih francuskih recepata koji su prilagođeni modernoj ženi sa skromnim iskustvom u kuhinji.
 Pile (piliće) sam pekla na ovaj način mnogo puta, uglavnom za goste, znači kada treba nahraniti puno ljudi. Niko nije ostao ravnodušan i ovo je stvarno najbolji recept za pečeno pile. Uostalom, ni jedan recept na ovom blogu nije neisproban i neproveren. Razlog što često stavljam reč " najbolje" ispred većine recepata je taj što od mnogo recepata na istu temu taj stvarno ispadne najbolji. Na blogu nikada neću podeliti sa vama moje kulinarske neuspehe kojih ima mnogo (nepečeni mus čokoladni kolač, tvrdo pečenje kojim sam mogla 'ladno da usmrtim goste itd), zato pre nego što pomislite da sam utripovala da je sve što  JA skuvam "najbolje" setite se da sam pre toga morala puno puta svako jelo da testiram na sebi i na drugima.

Pile spremljeno na ovaj način je idealno za nedeljni porodični ručak i goste.

Sastojci:

pile teško između 1.8 kg do 2 kg
1 veliki crni luk
kvalitetno maslinovo ulje
so
biber
2 limuna isečena na četvrtine
2 kašike istopljenog maslaca tj. putera (nemojte koristiti margarin)
6 šolja hleba sečenog na kocke (najbolje je koristiti francuski baget hleb, u nedostatku koristite koji god hleb imate pri ruci)

Postupak:
Zagrejte rernu na 220 ºC.

Odstranite vrat i iznutricu, operite pile i osušite ga papirnim ubrusom. U tepsiju* u koju ćete peći pile propržite luk isečen na polumesece na malo maslinovog ulja. Stavite pile preko prženog luka, posolite ga i pobiberite iznutra. U untrašnjost pileta stavite limun isečene na četvrtine. Premažite celo pile topljenim maslacem, posolite ga i pobiberite spolja. Gurnite pile u vrelu rernu i pecite 1sat i 15 minuta do 1 sat i 30 minuta. Izvadite pile iz rerne, pokrijte ga aluminijumskom folijom i ostavite ga da odstoji jedno 15 minuta. Luk će izgoreti, ali neka vas to ne brine, on će dati divan ukus mesu.
U međuvremenu u velikoj šerpi zagrejte oko 3 kašike maslinovog ulja. Kada ulje postane baš vrelo ubacite u šerpu kockice od hleba, smanjite vatru i pržite ih oko 8 do 10 minuta. Dodajte još maslinovog ulja da se svaka kockica "natopi" uljem. Posolite i pobiberite pržen hleb i rasporedite ga po posudi za služenje.
Sada ide najbolji deo: odvojite meso od koski (ja to radim rukama) i naređajte preko hleba.Ulje i sok koji su ostali u tepsiji prelijte preko piletine. Posolite i služite odmah toplo uz jednostavnu zelenu salatu.

*kada pečete pile to uvek činite u što manjoj tepsiji.


Lepo se provedite ovog vikenda!!!!

(fotka sa pinterest)

6 comments:

  1. Savršeno!
    Inače,još za Novu godinu isprobano punjeno pile po receptu sa bloga,bilo je bez greške.

    ReplyDelete
  2. Da, to pilence je fenomenalno. Ovo je bolje. ;-)

    ReplyDelete
  3. Mmmm, zvuci odlicno, bas fino pilence, napravicu jednom upravo ovako.:))

    ReplyDelete
  4. Eno ga u rerni... :) Hihihihi!

    ReplyDelete
  5. Mnjam, uspelo, pojedeno, hvala za receptić! :)

    ReplyDelete
  6. Napravila... Aaaaaaaaaaa !!!! Genijalno, genijalno, njama, njama i jos jednom njama !!!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails