Tuesday 24 June 2014

Šta jesti dok ste na odmoru u Grčkoj?

Ukoliko ste prevazišli nošenje konzervi sa sobom na odmor,evo nekoliko saveta o tome  kako da se hranite u Grčkoj, a da pritom ne oštetite preterano vaš budžet. Zbog ekonomske krize koja je zadesila ovu zemlju, neke cene usluga i proizvoda su pale, grčki ugostitelji su ih prilagodili  ne samo turistima već i domaćim gostima. Ipak, postoje i mnoge zamke sa kojima turisti nisu upoznati, pa stoga vrlo često mogu postati žrtve vlasnika kafića, restorana i prodavnica koji žele na brzinu da zarade pritom nudeći lošu uslugu. Nema razloga da budete opelješeni ili da potrošite više novca nego što je potrebno. Nadam se da ću ovim savetima uspeti da makar malo pomognem onima koji ovoga leta možda prvi put posećuju Grčku.

1. Najjeftinija hrana na ulicama Grčke je...đevrek ili kuluri. Njegova cena se kreće od 0.50 , na nekim mestima košta 0.60, a negde i malo više. Ovo je spolja hrskavo pecivo, sa obilnom količinom susama preko, odlično ide uz jutarnju tursku (ehm, grčku)  kafu. Može se jesti usput na putu do plaže. Ima ga u pekarama i kod uličnih prodavaca kao što je ovaj simpatični čikica.


2. U svakoj pekari možete naći pite, peciva, hleb. Najednostavnije i najjeftnije su pite od lisnatog testa koje mogu biti punjene sirom, šunkom i kačkavaljem. Cene kreću od 1.5 do 2 . U lancima brze hrane  ili kafićima se često nude ponude tipa kafa plus tiropita (pita sa sirom), kafa plus tost ili kafa plus kroasan po ceni od 2.


3. Ako volite da se ujutru zasladite, preporučujem vam slatko pecivo bugaca. Ono se pravi od kora za pitu koje su filovane izvrsnim slatkim kremom. Preko se pospe prah šećerom i mlevenim cimetom. Jedna bugaca sa cafe freddo (kafa na bazi espreso kafe, mleka i leda) može koštati nešto ispod 5. Klasična i neprevaziđena kombinacija je bugaca i čokoladno mleko. Njami!




4. Na svakom ćošku u Grčkoj niču prodavači suvlakija i girosa. Po ceni od samo 2 dobićete pitu (nešto poput debele tortilje) sa suvlakijem i svime što ide uz to. Suvlaki su inače ražnjići najčešće spremljeni od svinjetine, piletine ili čak jagnjetine. Služi se umotan u pitu, sa osvežavajućim tzatziki sosom (koji se pravi od kisele pavlake, belog luka i krastavca), sa nekoliko prženih krompira, malo paradajza, crnog luka i sve to
karakteristično posuto alevom paprikom. Kada budete želeli da naručite, samo recite: " Mia pita suvlaki apo ola, parakalo" ili ukoliko želite giros recite: "Mia pita giro apo ola, parakalo".  Ovo "apo ola" znači da sa mesom želite sve navedene priloge. A, da, ne zaboravite hladno pivo: "Ke mia bira, parakalo".



5. Ukoliko želite da jedete u klasičnoj grčkoj taverni budite spremni da za to odvojite najmanje 15 po osobi za obrok koji se sastoji od manjeg mezetluka, salate i glavnog jela. Ukoliko letujete u nekom popularnijem mestu i želite da istovremeno imate i pogled na more, vaš ručak ili večera će vas koštati nešto više.  Većina taverni nudi besplatan dezert u vidu voća ili neke minijaturne poslastice, mada primećujem da u poslednje vreme u nekim restoranima toga više nema. 


6. Po meni, najbolje mesto u kome se mogu probati prava domaća grčka jela je tradicionalno "magirio"- restoran u kome se spremaju magirefta, tj. kuvana jela. Svakodnevno postoji veliki izbor najrazličitijh jela po cenama od 7-9  po porciji. Tu se može naći pasticio (jelo od mlevenog mesa, šupljih debelih makarona i bešamel sosa), gemista (punjene paprike i paradajz), frikase (jagnjetina sa zelenišem u sosu od jaja i limuna), arnaki sto furno me patates (jagnjetina sa krompirom u rerni), pa čak i jela poput graška, pasulja, ribe.



7. Ukoliko je moguće, pronađite laiki tj. pijacu u mesto u kome letujete. Pijace nema svakoga dana, već uglavnom  jednom nedeljno, najčešće petkom ili subotom. Tu možete naći najsvežije voće,  povrće i predivne, domaće masline po najpristupačnijim cenama. Roba je najčešće najskuplja u onim malim prodavnicama (manaviko) koje su uglavnom smeštene u glavnoj ulici mesta u kome letujete. Voće u velikim supermarketima je znatno jeftinije.
 Ne pokušavajte da se pogađate sa prodavcima na pijaci.

   
Kalo taksidi! Srećan put!

9 comments:

  1. odličan tekst, hvala!!

    ReplyDelete
  2. Bas si dobra Dora. Hvala :)
    Amelie

    ReplyDelete
  3. Bugaca sa slatkim kremom + cokoladno mleko (ako moze bas ono sa Dorine fotografije) = mali, slatki komadic raja! To nemojte nikako propustiti!
    P.S. Najveca pijaca na Halkidikiju je sredom, u Nea Mudanji. Ako nekom zatreba...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooooo,daaaa! I hvala na informaciji! Ljubac veliki!

      Delete
  4. Princess Andjela28 June 2014 at 21:28

    Hvala puno za informacije! Nenadmašna si :)

    ReplyDelete
  5. Sve ovo upražnjavam u Grčkoj, baš lep post!
    Ne znam da li znaš za običaj u Grčkoj koji smo mi naučili početkom sedandesetih. Naručili smo uz ručak 2 piva a kelner donese jedno. Mi u rebusu mislimo nije razumeo naš grčki :-) A on nas poduči, ena ke ena, krio :-)

    ReplyDelete
  6. Ijao, progutalo mi kilometarski komentar.. :( Sad nema sanse da se svega setim..:(

    Jel mogu ja da donesem kafu i ratluk, i da dodjem kod tebe na rucak? :))) Vidim da cu svakog dana jesti djevrek, pomorandzu i uvece suvlaki, cisto da se zasladim. ;)
    Salu an stranu, nije jeftino, ali ni u Beogradu situacija nije bolja. Pljeskavica je na ulici od 1,7-2,5e, a kafa poput nes-a ili freddo varijante se krece od 1,8-3,5e. Za rucak ili veceru u restoranu treba odvojiti min. 15 e po osobi, bez pogleda na more. :)
    Nisam neki paradajz turista, jer ne volim da kuvam na odmoru, ali bez sendvicha, peciva i raznoraznih gricki i sokova, ne idem ni do Novog Sada. Valjda se bojim da ne umrem gladna. :) Ali ono sto volim je da probam lokalnu hranu, bilo da je na ulici, plazi i restoranu, i gledam da uvek jedem isto sto i lokalci. Osim ako nisu pijavice, hobotnice koje mrdaju ocima i sl.

    Inace, post ti je jednostavmo divan, i predlazem grckoj vladi da te uposli kao promotera grcke hrane, turizma i kulture, jer posle ovakvih opisa niko nije ostao ravnodusan. ;)

    ReplyDelete
  7. Hvala za bugacu, uzivali smo svaki dan, neko u slanoj varijanti sa fetom, a ja u vanila varijanti sa cimetomi prah secerom!!! :-)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails