Thursday, 13 November 2014

Čili čorba (odokativna metoda)

Zar čorbe i supe nisu sjajne? Za njih vam nije potreban recept, zar ne? Staviš povrće, malo mesa ako želiš, začiniš po želji i ostaviš sve da  se polako krčka na vatri dok ti nešto drugo čeprkaš po kući. Takva su mi jela omiljena: ona su utešna, laka, podsećaju na detinjstvo, na nešto što bi skuvala mama posle dugog i napornog dana. Znate ono kada vas od vrata sačeka miris nečeg toplog, domaćinskog i ukusnog? E, to. Čorbe su dom, toplina, sigurnost, one te greju, ponekad ume da zaleče i slomljeno srce. Sa tanjirom čorbe ili supe u rukama znaš da će sve biti u redu, makar dok je ne pojedeš, a posle ćeš se već nekako suočiti sa svetom i životom.
Ova čorba je moja "izmišljotina", dobro, ne baš, jer je inspirisana meksičkim čilijem sa mesom. U suštini, nisam gledala neki recept, stavila sam ono što sam imala, a vi se takođe možete igrati sa sastojcima, nešto dodati, nešto oduzeti-to je nabolji deo u pripremanju supica i čorbica. Pa, da krenemo:

 

Čili čorba



(za 4 osobe)

Potrebno:
250 grama mlevenog mesa
2 manje šargarepe
struk celera (ako nemate stavite papriku, zelenu ili crvenu)
1 manja glavica crnog luka
2 čena belog luka
kukuruz (može iz konzerve)
otprilike ista količina kao meso već skuvanog i proceđenog crnog pasulja (ako nemate upotrebite koji god pasulj imate)
goveđa supa (mislim na one Knorr kockice, možete upotrebiti supu od povrća)
šaka-dve neskuvane testenine
maslinovo ulje
1 kašičica mlevenog čilija (ili aleva paprika, ljuta ili slatka, može i Tabasco sos iz flašice)
1 kašičica mlevenog kima
1 kašičica origana
peršun
paradajz tipa Tomatino (oko 300ml, može i manje)
biber


Postupak:

1. Na vrelom ulju u velikoj šerpi propržite mleveno meso dok ne dobije finu, smeđu boju.

2. Iseckajte na sitno luk, šargarepu i celer i dodajte mesu. Pržite par minuta dok ne omekša. Dodajte sitno seckan beli luk, propržite još jedan minut. 

3. Dodajte paradajz i začine (sem peršuna). Promešajte.

4. Nalijte meso sa povrćem vrelom vodom u kojoj ste po uputstvu na pakovanju rastvorili goveđe kockice. Smanjite vatru.

5. Kuvajte na tihoj vatri poklopljeno oko pola sata do 45 minuta. 

6. Dodajte testenine, kukuruz iz konzerve i kuvajte dok se testenina ne skuva (vreme piše na pakovanju). Po potrebi dodajte još vrele vode u čorbu ukoliko vam se čini da je previše gusta.

7. Dodajte kuvani pasulj i krčajte još jedno 5 minuta.

8. Pobiberite, dodajte sveže naseckan peršun pred služenje. 

9. Čorbu poslužite sa kiselom pavlakom preko, a umesto nje super ide i neki fini, rendani kačkavalj koji se lepo topi.

10. Ja sam uz čorbu napravila i proju po ovom receptu i ispekla je u velikom prehu, jer najviše volim kada je proja onako baš tanka.




Prijatno!!!!




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails