Friday, 1 June 2012

Nedeljni raspored kućnih poslova

Kućni poslovi su neminovnost i za neke od nas veliki izvor stresa. Ponekad se uz pomoć njih možemo vratiti u prošlost, naročito u srednjoškolsko doba. Ja sam, kao i neke od vas, bila kampanjac: panično, danonoćno bih učila pred ispitivanje ili pismene zadatke. Posle bih sebi obećavala da ću krenuti da učim planski i redovno kako ne bih sebe dovodila u tako stresnu situaciju. Tako je i sa kućnim poslovima. Ukoliko se oni nagomilaju, osećaj pretrpanosti, nervoza i preterani umor su nepoželjni rezultati loše organizovanosti i kampanjskog rada. Dobro je imati program pomoću koga možemo sebi znatno olakšati život. Ja već odavno praktikujem metodu "svaki dan po nešto", jer me to sprečava u tome da se nađem u situaciji kada ne znam odakle da počnem. Ne, nisam savršeno organizovana , niti je moja kuća u savršenom redu, zaboga imam dvoje dece i muža!!! Da li je to uopšte moguće? Međutim, sama činjenica da svakoga dana uradim po nešto me smiruje i omogućava da nađem vremena i za nešto drugo. U program nije uključeno kuvanje, jer ne kuvaju svi, ali svi moraju da čiste. U svakom slučaju, poenta je u tome da iako je danas život žene jedno pravo žongliranje i trka, postoje načini, prividno naporni, koji ipak mogu olakšati svakodnevnicu. Neka vas ne obeshrabruje činjenica da će biti dana kada se nećete moći pridržati plana, ma nismo roboti niti mašine, a vreme od 30 min. koje je navodno potrebno za završavanje dnevnih poslova je samo gruba procena. Priznajem da je meni potrebno više vremena, jer su tu "skretači pažnje" kao što su internet, TV, deca, telefon, a ponekad mi jednostano dosadi i sve batalim! Ne budite stroge prema sebi! Ženama koje su zaposlene je mnogo teže, ali smatram da će im sve mnogo lakše pasti ukoliko se pridžavaju plana i urade makar deo stvari na listi. Pustite neku lepu, energičnu muziku i bacite se na posao, pa koliko stignete, niko vas ne juri niti dolazi u inspekciju, a oni koji vas kritikuju ili nalaze zamerke, neka gledaju svoja posla ili još bolje: neka se late usisivača i krpe, pa da tako makar budu od neke koristi!

SVAKOGA DANA

(30 min.)
Oprati sudove
Baciti đubre
Obrisati šporet
Raščistiti lom
Oprati lavaboe, obrisati ogledala u kupatilu i WC-u, prebrisati WC šolje
Namestiti krevete
Usisati po potrebi
Veš mašina

SREDA

(30 min.)
Glavna spavaća soba
Obrisati prašinu sa nameštaja, kreveta,natkasni, lampe, luster, obrisati vrata, ogledalo, promeniti posteljinu, staviti garderobu na vešalice,
obrisati prozor, usisati, obrisati pod.

PONEDELJAK

(30 min.)
Kuhinja & Trpezarija
Usisati, obrisati kuhinjske elemente
Obrisati vrata
Srediti fijoke, špajz, frižider,očistiti rernu, mikrotalasnu
Obrisati prašinu, očistiti roletne (ako ih imate na prozoru) od prašine, odstraniti paučinu
Obrisati prozor


ČETVRAK

(30 min.)
Dečija soba
Ukoliko su deca dovoljna velika mogu sama da srede svoj prostor:
skupiti igračke, naređati knjige, obrisati prašinu, paučinu, prozor, istresti prostirke, staviti garderobu na vešalice, usisati, obrisati pod.

UTORAK

(30 min.)
Dnevna soba
Usisati, obrisati prašinu, prebrisati nameštaj sredstvom za čišćenje, raščistiti novine, časopise, baciti za reciklažu, rastrebiti od suvišnih stvari, obrisati roletne, prozore, paučinu,vrata luster, obrisati pod, istresti prostirke, pokrivače, ukrasne jastuke.

PETAK

(30 min)
Kupatilo &WC
Očistiti WC šolje, lavaboe, ogledala, srediti kozmetiku, oprati kadu, pločice,isprazniti kante, prebrisati slavine , vrata, prozor, pod, zameniti peškire (oprati prljave peškire i prostirke u kupatilu), sortirati veš za pranje.
Vikend- vreme za porodicu, opuštanje i provod!

3 comments:

 1. U jednom trenutku je moja majka napravila raspored pranja sudova za nedelju dana,koji je zalepila iznad kuhinjske slavine:))))
  Brat i ja smo tada bili u osnovnoj skoli, pa smo i mogli da se ukljuimo u kucne poslove. Ali kad su ti deca mala....bas je naporno.

  ReplyDelete
 2. Kao da sam prepisivala od tebe a tek sad naiđoh na ovaj tekst. I ja sam napravila sličan plan, samo sa mnogo manje obaveza, samo ono osnovno i neophodno (beba od tri mjeseca ne dozvoljava više) da kuća liči na dom. A vikend, takođe, slobodan za porodicu i prijatelje. Organizacija je čudo.

  ReplyDelete
 3. Ubih se placuci i kukajuci za mojom spremacicom koju sam ostavila u Srbiji! Pokusacu s ovim spiskom do jeseni a onda opet spremacica ili cu da skocim sa mosta. Boze kako mrzim kucne poslove!!!!! Mrzim! Kuvanje obozavam ali to nije kucni posao.

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails