Tuesday 19 February 2013

Mala misija u okviru velike misije "Pojednostaviti život"

Mislim da su već i ptičice na grani naučile da je jedan od mojih najvećih trenutnih  životnih ciljeva pojednostaviti život. Želim da naučim da živim jednostavno, bez gomile stvari i predmeta, da svoje potrebe svedem na minimum.


Manje je više...


Recimo da sam sa sprovođenjem te misije u delo krenula odmah nakon što sam donela tu odluku, ali moram da priznam da je to mnogo teže ostvariti nego što sam mislila. Količina nagomilanih stvari u kući, po fijokama i ormanima me većinom vremena čine da se osećam kao da se gušim. Ja znam da sam u duši  neostvareni minimalista, ali eto, moj muž nije. Ja ću kupiti na primer jedan šampon, a on će kupiti tri, ja ću kupiti jednu čokoladu, a on pet, ja ću kupiti pet para novog veša, on će kupiti deset. Njemu nije dovoljan jedan računar u kući, već tri. Voli da pravi kolekcije, da skuplja, da ima, da kupuje,  mnogo je više potrošački raspoložen od mene. Ja sam uvek ta koja pokušava da ga odvrati od neke kupovine ili nepotrebnog troška. Nemojte me pogrešno razumeti-on nije ništa nalik onim jadnim ljudima u emisiji "Živi zatrpani" na TLC kanalu. Taman posla! Ponekad mi se čini da su naše jedine (doduše retke) rasprave upravo one u vezi sa tim "problemom". Ja hoću manje, on hoće više.
I tako, napokon smo se dogovorili i složili da ću ja taj deo našeg života preuzeti na sebe. On se neće mešati niti uticati na mene. Jedini njegov zadatak je da prebaci sve filmove sa jedno zilion CD-a na HDD, a ostalo preuzimam ja.
Odakle da počnem? Prvo treba utvrditi željene ciljeve:


  •  nemati dug i uštedeti novac
  •  manje stresa i više zdravlja
  •  manje stvari i više vremena
  •  manje obaveza i više uživanja.


a s obzirom da je to jako dug proces koji zahteva mnogo rada, dobru strategiju i disciplinu trebaće mi puno vremena da sve to ostvarim onako kako sam zamislila. Ipak, ukoliko sebi zacrtam određene male misije svakodnevni rezultati će doprineti približivanju konačnom cilju ili ciljevima, a s obzirom da se te misije mogu odmah ostvariti onda ću se u samom startu osećati dobro zbog postignutog rezultata ma koliko on bio mali. Kako?

Mala misija- 5 stvari za 10 minuta


Za ovu misiju je potrebno samo 10 minuta. Otišla sam do ormana i iz njega izvadila 5 odevnih predmeta koje nisam obukla NI JEDNOM u poslednjih 6 meseci do godinu dana. Stavila sam ih u kesu koju sam smestila pored izlaznih vrata iz stana kako bih je ponela sam sobom na izlasku iz kuće. Međutim, ja sam uzela zalet i napunila još 3 kese dok sam neke bluze koje su mi male dala mami, takođe sam joj poklonila jedan džemperić,  plus jednu jaknu i jedan blejzer. Moj orman je počeo lakše da "diše", a Boga mi, i ja! Mami super stoje, a ja sam super srećna! Nije mi žao stvari:
1.  zbog toga sam ih kupila "na gomili" za malo para.
2. zbog toga što sam ih dobila od nekoga kome nisu trebale.
3. zbog toga što ih imam već puno godina.
4.  zbog toga nikada ih nisam obukla ili sam to učinila vrlo retko.

i najvažnije
5. zbog toga što sam ih u međuvremenu zamenila stvarima koje su nove i koje rado nosim.

Ovo je moj prvi korak (dobro, možda drugi) ka jednoj većoj misiji koja se zove

Pojednostaviti Garderobu
Ukratko ću objasniti "proces". Svaki put kada se smenjuju godišnja doba ja obično napravim reviziju stvari. Međutim, ona se uglavnom svede na "sipanje iz šupljeg u prazno" što znači da većinu stvari zadržim iako ih kasnije uopšte i ne nosim. Jedini način da uradim nešto što će izroditi nekim plodom je sledeće:
treba izvaditi sve stvari iz ormana, staviti ih na krevet (tako ću biti u obavezi da ih do kraja dana sredim), isprazniti fijoke i dobro razmisliti o tome koliko je novca potrošeno na određeni odevni predmet i koliko prostora zauzima u ormanu, a zatim treba sebi postaviti sledeća pitanja:
  •  Da li mi je taman? Ne kroz godinu dana ili kada smršam, nego SADA, da li mi je SADA taman?
  • Da li mi se baš sviđa?
  • Da li je u dobrom stanju?
  • Da li se uklapa u filozofiju "manje je više"?
Ako odgovor na sva četiri pitanja bude "da", onda ću taj odevni predmet zadržati, a ako nije onda: bye-bye!

Inače, jako mi privlačno zvuči jedan projekat koji kruži blogosferom, a koji se zove "Projekat 333". Naime, izazov je sledeći: treba za jednu sezonu ( na primer prolećnu) izabrati od celokupne garderobe samo 33 odevna predmeta koja ćete nositi u naredna 3 meseca koliko traje određeno godišnje doba. U ta 33 predmeta se ne uključuju veš ili čarape, ali se uključuju ukrasni odevni predmeti kao što su nakit, šeširi, marame ili cipele. Kada to učinite, ostalu garderobu treba spakovati i skloniti. Imate pravo da nosite samo one odevne predmete koje ste odvojili.
Hmmm, meni to zvuči  teško, ali moram da priznam da ću makar pokušati. Naravno, o tome ću pisati na blogu kada dođe vreme.

Za sada sam zadovoljna mojim napretkom i nadam se da ću istrajati u mojoj odluci da živim jednostavnije u što jednostavnijem  okruženju.


3 comments:

  1. Divan post!!! I ja sam planirala sličan projekat i to onaj čuevni 30x30 koji je pokrenula Kendy tj. 30 komada odjeće sa kojima se kreira 30 outfita :) ali start mi je uvijek najteži....možda uspijem bar na proljeće da to uradim!!!

    ReplyDelete
  2. Ne gomilam garderobu,nosim par oprobanih kombinacija dok mi se ne smuče(a i ljudima iz moje okoline)ali me izluđuje skupljanje i skladištenje papira,računa,izveštaja,etiketa,najlon kesa,ambalaže...Kako se toga rešiti???
    Čini mi se da je to pravi Sizifov posao

    ReplyDelete
  3. Moraš jednog dana da napišeš knjigu od svega što si do sada kreirala! Jeste teško, jeste skupo, naporno, ali biće to dobra, ženska knjiga!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails