Monday 18 February 2013

Šta je to "hygge"?

Hygge {izgovara se ovako (pritisni plavo play dugme)}  je danska reč koju je teško prevesti, još teže izgovoriti, dok se veoma lako može opisati:
to je osećaj ili raspoloženje koje proističe iz iskrenog uživanja u malim, običnim stvarima koje pritom postaju neobične i posebne. To može biti boli šta od otvaranja flaše dobrog  vina za prijatelje, pečenja kolača u rerni do ukrašavanja jelke novogodišnjim svetiljkama.
Hygge znači udobnost, toplina, okupljanje porodice i prijatelja u prijatnom ambijentu. U Danskoj je to način života. On znači posedovanje predmeta koje volimo i u kojima stvarno uživamo. Oni nisu samo lepi, već i korisni. To je prisutnost u momentu, svest o ovom i samo ovom trenutku. To je ulepšavanje našeg životnog prostora bez ikakve ambicije i tendencije da nekoga ili nešto imitiramo, a to se postiže bez preteranog trošenja novca i rasipanja na skupocene stvari. Hygge je stvaranje lepe atmosfere, prijatnog ambijenta za nas, naše ukućane i prijatelje koje se može postići paljenjem sveća uz jednostavnu večeru, prijatnom i mekom svetlošću lampi, šarenim, mekanim pokrivačima na fotelji, jedinstvenim ćilimom na podu, pripremom čaja, kuvanjem kafe, sipanjem toplog napitka u lepe šolje, služenjem domaćeg kolača, aranžiranjem jednostavnog cveća u vaze.

Reči kao što su : udobnost, prijatnost, toplina i jednostavnost najbolje opisuju ovaj pojam. On na neki način znači umetnost kreiranja intimnosti (udobnosti) za prijatelje i porodicu.
Danci umeju da uživaju u životu, a to čine tako što pokušavaju da u svoju svakodnevnicu "ubace" stvari koje im posebno predstavljaju zadovoljstvo, to su mali rituali, sitna zadovoljstva koja umiruju duh i krepe telo: pristavljanje vode, ubacivanje listića omiljenog čaja u nju, čekanje, sipanje, ispijanje čaja iz lepog servisa u tišini, u društvu ili uz knjigu. To može biti i odlazak do pijace, kupovina svežeg voća, povrća i za Dance neizbežnog  cveća, njihovo ređanje po činijama, stavljanje cveća u vazu kako bi krasilo  trpezarijski sto za vreme svakog obroka.
"Prvo cveće na sto, a zatim jelo!", kaže se u Danskoj.

Danci na svoj kućni i privatni  život gledaju kao na još jedan umetnički izraz kojim se bore protiv svakodnevnog stresa, rutine i dosade.
Večere su na primer jednostavno pripremljene, sveće su obavezne, cveće na stolu u vazi takođe,a  prijatna i intimna atmosfera se nešto čemu teži svaka domaćica ili domaćin. Spoljašnji sveti ne postoji, on se svodi samo na sto, jelo i priču. Postoji samo taj momenat apsolutnog predavanja i uživanja u ambijentu i gostoprimstvu.


Hygge može biti sve ono što nam predstavlja zadovoljstvo: pivo uz utakmicu, kafenisanje sa drugaricama, tuširanje nekim mirisnim gelom, vatra u kaminu, čaša vina uz TV.
Hygge gubi na značaju ukoliko uživanja postanu isuviše ekstravagantna, luksuzna i skupa. Odsustvo potrošačke groznice je važni uslov za uživanje u životu na hygge način.

Danci kažu da život treba da bude niz malih trenutaka sreće i upravo ovim rečima se može najbolje opisati danska filozofija života iliti hygge.

Imam za vas (i za sebe) jedan zadatak. Ustvari, imam više malih zadataka i to sve u cilju da naučimo zajedno umetnost hygge življenja:

1. Nabaviti sveće. Ovo će biti prilično teško za mene s obzirom da se bojim vatre i požara, ali evo prilike da se suočim sa strahom.

2. Kupiti buket cveća. Ne moraju da budu skupe ruže ili neki fensi buket.


3. Napraviti listu omiljenih sitnica u kojima uživate. Moje su:
crna kafa bez šećera, listanje kuvara, keksići, serija "Girls" (slobodno me upucajte), gel za tuširanje sa mirisom ruže, filmovi Nancy Meyers, kuvanje za prijatelje, engleski čaj, masaža, crno vino.

4. Obećati sebi da ćete u narednih 6 nedelja pokušati da svakodnevno uključujete ove male "rituale" u život sa sve svećama, cvećem i udobnim trosedom.

Potpuno sam svesna da Danci imaju neuporedivo bolji standard od nas, ali neka vas to ne obeshrabruje. Kvalitet života često nema nikakve veze sa materijalnim mogućnostima. Ja nisam upoznala puno bogatih koji umeju da uživaju u životu i da cene te "trenutke malih sreća".

"Hygge" je postala moja nova omiljena reč, a nadam se će uskoro postati i moj novi (dopunjeni) način života.

6 comments:

  1. Ooooo, napokon tekst! Hvala ti! Šta god da si napisala mene bi usrećila. Ali ovo, u ovom trenutku..nemam reči..NAJBOLJA SI!

    ReplyDelete
  2. i tvoj blog je nekome HYGGE ;) ja imam hygge - kupujem cveće kod onih baka što prodaju na ulici za 100 din, i držim ga i na poslu i kod kuće. Onda, prva jutarnja kafica, tuširanje gelom sa mirisom čokolade, pa mackanje mlekom sa mirisom nekog voća, pijenje vina uz ručak (ali još nisam kupila čaše za vino, to mi je sledeće), sveće sam kupila, ali ih još nisam upalila :) sve u svemu, malo po malo ga uvodim u svoj život..

    ReplyDelete
  3. Draga Dora,
    vec sam se zabrinula sto te nema. Ali vredelo je cekati ovaj tvoj tekst. On je bio moja danasnja "Hygge" inspiracija. Predivan, inspirativan, topao tekst, kao i uvek. Hvala ti, draga prijateljice, ulepsala si mi dan. Kiss, Lara

    ReplyDelete
  4. Stvarno ste savršene! Ljubim vas, hygge-rke moje!

    ReplyDelete
  5. odusevljena !

    ReplyDelete
  6. Divno podsećanje! Btw, i ja volim Girls. :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails