Monday, 13 January 2014

Dan 23. Čulo ukusa (30 dana zahvalnosti)

                                                                  (foto sa vogue.com)







Ako moram da izaberem jedan ukus onda bi to verovatno bila kafa. Hm, možda je taj odgovor malo dosadan, ali sačekajte. Moj omiljeni ukus je vruća, kvalitetna kafa bez šećera sa nečim finim i slatkim na tacnici sa strane. Verovatno bi to bio neki mirišljavi, vanilasto- puterasti keksić. Jako sam osetljiva na ukuse. Ne želim da zvučim previše pretenciozno, ali smatram da ne mogu da jedem bilo šta, a opet nisam ni malo probirljiva. Retko se oduševim nečijim kuvanjem, ubeđena sam da ja najbolje kuvam. Hehehehehee, znam, znam kako to zvuči, ali nemojte me shvatiti pogrešno. Jednostavno, smatram da se kod kuće najbolje jede.  Restorani me iznova i iznova razočaravaju. Uživam u domaćinskoj, ali jednostavnoj hrani. Volim lagane, blage ukuse, jela sa začinskim biljem, sa svežim i pažljivo izabranim sastojcima. Volim meso, ali volim i povrće, volim slatkiše, limunaste i voćkaste (dajte mi kolač sa višnjama ili jabukama i biću vaša zauvek), ali volim i sveže voće. Ne volim teška i začinjena jela sa previše masti ili ulja. Nemam omiljeno jelo, jednostavno moje kuvanje zavisi od raspoloženja. Kada sam tužna i neraspoložena, jela su mi brza, ponekad nemaštovita, kada sam srećna jela su bogata, puna ukusa i boja. Uživam u raznobojnim salatama, volim da seckam povrće, da pravim prelive za salate. Volim da jedem moje ovsene pahuljice sa mlekom od badema, medom, urmama, bananama, ponekad ih jedem sa šumskim voćem ili jabukama i cimetom. Volim sveže smoothie-je, tek pečen hleb sa maslacem i džemom od jagoda, veliku činiju vrelih testenina sa pesto sosom, ponekad mi prija obična šargarepa ili sirov kupus. Volim ukuse, volim boje, volim sirovo, kuvano, volim sve, čak i prženo. Samo ponekad. I to lignje. O, da. Ne mogu svakoga dana da jedem isto, uvek težim da jedemo raznovrsno i bogato. Ono što jedem mora lepo da miriše. Jedno bez drugog ne ide. Volim dobro vino u malim količinama, samo ponekad, vrlo retko. Mmmm, obožavam crnu, najcrnju čokoladu. Mogla bih do sutra ovako, ali neću.Čulo ukusa mi je omiljeno čulo. Gle, čuda!

6 comments:

  1. Slatko,slatko i slatko.
    Cokolada u svim oblicima.
    Ja za razliku od tebe sam gurman koji ne uziva u sopstvenoj kuhinji,tudje mi je uvek bolje,kuvam jer moram.
    U zadnje vreme turska kafa sa kasicicom eurokrema.
    Jesam li rekla da volim slatke i cokoladne stvari..da ,da jesam!

    ReplyDelete
  2. Volim bujne i socne stvari, mnogo vise slane nego slatke... ALi cokoladni kolac uvek prihvatam...
    Piletinu u sosu od tri sira na primer nikad ne odbijam, ali ne odbijam ni sarenu salatu od sveze cvekle, celera, kupusa i sargarepe... :)
    Obozavam morske plodove, ali i mirisne, slase slane kroasane koji se tope u ustima... :)
    Veliki sam gurman i sto se tice hrane, a volim i dobra vina...
    Mogla bih i manje da uzivam u jelu, narocito zato sto se u poslednje vreme kilogrami bas lepe za mene, ali ima i tome leka...

    ReplyDelete
  3. Stvarno sam zahvalna Bogu što mi je podario zdravo ovo čulo, ne mogu ni da zamislim kako je živeti a ne upoznati predivne ukuse koji nas okružuju. Ne mogu da se odlučim šta mi je omiljeni uklus: jednostavno - volim sve! I slano i slatko, i kiselo i ljutkasto...sve. Nemam omiljeno jelo i uživam u svemu što mi priroda (i moja bašta) ponudi, a toga je poprilično dosta. Veoma, veoma sam zahvalna za to :)

    ReplyDelete
  4. Volim jednostavna jela, bez previše različitih ukusa, čulo ukusa mi je jako razvijeno i osjetim i najmanje primjese u hrani.Imam i omiljene kombinacije hrane npr. jabuke i cimet, narandža i crna čokolada, banana i petit keks, pita od sira i kompot od šljiva, pečeni krompir i mladi sir sa mileramom, špinat na mlijeku i faširane šnicle, riba sa blitvom i kuhanim krompirom... i bilo bi toga još ... hoću reći ukusi trebaju biti komplementarni

    ReplyDelete
  5. Frau SDa to je ta kraljica ukusa - kafa! Espreso u Italiji, dok sedim na nekom doku u kafani, spansko vino sangre de toro zacinjeno borovnicama iz tanke kristalne case, kolac sa crnom cokoladom,sirom i malinama, onda feta sir sa sitnim zelenim maslinama sa kosticom, domce zuto hladno cedjeno maslinovo ulje, onda burgundski gulas - posebno pecurke, fetucini testenine sa alfredom, junece meso, gulas od divljaci, vojvodjanska domaca strudla, hleb!!! U zemlji sa preko trista vrsta hlebova, imam veliki problem da nadjem pravi, zato ga cesto napravim sama. Prepelice u sosu od borovnica, peceni beli luk, ko krv crveni skoro prezreo paradajz, rukola sa semenkama i balzamikom, dzejmijeva supa od oslica....prestcu dok me nisu prijavili drustvu za zastitu zivotinja. Ah da, voda - rosa, prohladjena iz staklene case.14 January 2014 at 21:03

    Da to je ta kraljica ukusa - kafa! Espreso u Italiji, dok sedim na nekom doku u kafani, spansko vino sangre de toro zacinjeno borovnicama iz tanke kristalne case, kolac sa crnom cokoladom,sirom i malinama, onda feta sir sa sitnim zelenim maslinama sa kosticom, domce zuto hladno cedjeno maslinovo ulje, onda burgundski gulas - posebno pecurke, fetucini testenine sa alfredom, junece meso, gulas od divljaci, vojvodjanska domaca strudla, hleb!!! U zemlji sa preko trista vrsta hlebova, imam veliki problem da nadjem pravi, zato ga cesto napravim sama. Prepelice u sosu od borovnica, peceni beli luk, ko krv crveni skoro prezreo paradajz, rukola sa semenkama i balzamikom, dzejmijeva supa od oslica....prestcu dok me nisu prijavili drustvu za zastitu zivotinja. Ah da, voda - rosa, prohladjena iz staklene case.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails