Thursday 29 September 2016

Moja jutarnja rutina


Osoba sam koja voli rutinu. Ja sam stvorenje koje ima svoje navike i uživam u njima. Takođe, najbolje funkcionišem kada sam organizovana, kada unapred znam kako će moj dan da izgleda. Ne volim iznenađenja (dobro, volim samo iznenadne poklone), ne volim kada mi dan počne u haosu i bez nekog plana. Nije teško zaključiti da mi Opuštena nije drugo ime.
Zbog svega onoga što me dodatno stresira (haos, nered, neorganizovanost) vremenom sam sama sebi izgradila jutarnju rutinu koja se sastoji iz nekoliko sitnih poslova koji mi pomažu da dan počne lepo i da protekne koliko-toliko glatko.

Ustajem pre svih: Pred spavanje napravim deci užine za škole, spakujem ih u kutije i stavim u frižider (u Grčkoj postoji samo jutarnja smena što se tiče škola), tako ujutru imam par minuta samo za sebe da popijem nekoliko gutljaja kafe pre nego što probudim decu. Dok se deca polako bude, umivaju i oblače, ja spremim nešto brzinski za doručak.

Sređivanje sudova: Nakon što ispratim devojčice u školu, malenog stavim u njegovu stolicu, vežem ga i stavim mu da jede doručak. On je već vrlo rano naučio sam da jede ručicama. Jutros je to bio tostić, jaje, banana i malo grožđa. Za to vreme, ja ispraznim mašinu za sudove i ubacim u nju sudove od doručka. Operem tiganj, očistim toster. Obrišem radnu površnu u kuhinji. Skupim metlom mrve sa poda. U međuvremenu, maleni završava svoj doručak.


Nameštam krevet(e): Krevete nikada ne ostavljam nenameštene. Starija kćer obično namesti svoj, ukoliko ne stigne, to onda učinim ja. Rastrebim garderobu, sortitam za pranje, trpam u korpu za prljav veš ili odmah u mašinu. Nameštam krevetac i krevet u spavaćoj sobi, vetrim sobe.


Puštam mašinu za veš: Petočlana porodica znači mnogo prljavog veša. Mašinu puštam kako bi se veš tokom dana lepo osušio na suncu.


Obučem se: Da, možda vam to zvuči čudno, jer normalno je da osoba ima na sebi odeću, ali kada kažem "obučem" mislim na pravu garderobu, ne na kućnu haljinu, ogrtač ili pidžame. Stavim na sebe ono što bih obukla kada bih izašla napolje da obavim neki posao ili da odem u šetnju: uglavnom su to neke udobne pantalone ili donji deo trenerki, bluza ili majica. Ukoliko sam baš dobro raspoložena, sakrijem podočnjake, stavim malo maskare, parfem je obavezan.


Doručak nikada ne jedem s nogu: Spremim sebi doručak i SEDNEM ZA STO da bih ga pojela. Uglavnom jedem hleb sa puterom i džemom\medom ili ovsenu kašu sa nekim voćem.Volim jednostavan doručak i uglavnom uz njega popijem i svoju kafu. Ne žurim,ne žderem, trudim se da uživam. Doručak mi pomaže da imam dovoljno snage i energije za izazove sa kojima se susrećem u toku dana.


Bacim pogled na mejl, komentare, fejsbuk, Instagram,  odgavaram na poruke i slično: Volim internet, volim ovaj način komunikacije i ujutru uvek nađem vremena za to. Oduzme mi nekoliko minuta, nije mnogo, ali dovoljno da se napunim pozitive, da saznam novosti, da postavim neki status o početku novog dana.


Što se tiče ručka, tu nema stresa, jer naše obroke uvek unapred isplaniram. Uglavnom nešto podgrejem, izvadim iz zamrzivača, dodam salatu, voće,  mada u poslednje vreme često koristim moj crock pot. Staviš ujutru (ili uveče) sve sastojke unutra za jelo, uključiš tajmer i posle nekoliko sati je jelo gotovo, bez mešanja, bez nadgledanja, spavaš, šetaš, odeš na posao i vratiš se-imaš gotovo jelo. Ehm, kašljuc, kašljuc-može čak i muškarac da ga koristi! Idealan je za velike porodice. I ne samo to-kada se završi program, jelo ostaje toplo. Većina žena pripremi unapred sastojke za nekoliko različitih jela, stave u zamrzivač i vade po potrebi. Kuva sve, od pasulja do mesa.Žene u Americi ga masovno koriste, na našim prostorima još uvek nije popularan. U Grčkoj nisam još uvek čula da ga žene nabavljaju i koriste. Ova divna mašina mi spašava život. Vrlo često umem da je u naletu ljubavi i zahvalnosti onako baš izljubim.





Eto, toliko od mene za danas. Rutina, navike, disciplina, organizacija, mene to spašava. Ja ne umem drugačije. Ako ste vi jedna od onih žena koje kroz život hodaju opuštene, sa stilom, bez nerviranja i stresa, da znate da vam se divim. Međutim, lepota upravo leži u toj našoj različitosti. A, sve vi koje biste volela da budete organizovanije, efikasnije i za trunku manje opterećene  nadam se da vam ovaj post (i moj blog uopšte) u tome pomaže.

1 comment:

  1. Nasmejala si me sa detaljem ljubljenja crocpot-a :)
    Ja često svojoj mašini za veš kažem mila moja :)

    I ništa bez doručka na miru i u tišini.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails