Kao što sam obećala, evo mog plana obroka usred petka, umesto u ponedeljak. Ovako sve vi koje koristite moje planove kao neku smernicu i pomoć imate vremena da za vikend obavite kupovinu i da se pripremite. Plan je napravljen tako da:
1. ne moram da kuvam svakoga dana,
2. tako da možemo jesti ostatke ili podgrejati jelo,
3. da jela budu ukusna, zasitna i zdrava.
Kod nas je glavni obrok ručak, tako da se većina mog kuvanja "vrti" oko tog obroka. Doručak i večera su fleksibilniji.Doručak je skoro uvek isti:
hleb, puter (margarin sredom i petkom), džem, med,
Nutella,
pržena jaja,
kuvana jaja,
prženice,
ovsena kaša,
corn-flejks i mleko,
čokoladno mleko (više ne kupujem čokoladu u prahu, već im promešam običan kakao i šećer sa maalo vruće vode i dodam mleko),
vikendom pravim američke palačinke, slaninu i jaja, prženice.
Za večeru uglavnom jedemo:
ostatke od ručka,
sendviče (šunka, kačkavalj, feta sir, puter od kikirikija),
tost,
voće,
kokice,
deca piju mleko.
Užina je uglavnom
voće,
puding od vanile i čokolade,
krema karamel,
kokice,
voćni jogurt,
Nutella i hleb,
crna čokolada,
slane perece.
U toku nedelje uglavnom napravim neki kolač i palačinke kao dodatak večeri.
Zato neću posebno navoditi šta jedemo za doručak i večeru, jer kako ste već primetili uvek rotiramo iste stvari.
Subota:
Ručak: pijačni je dan, obavljam kupovinu na pijaci, supermarketu i mesari. Uzeću kilogram junećeg mlevenog mesa, jedno veliko pile, sveža jaja. Subotom se na pijacu donosi i sveža riba, koju ćemo verovatno jesti za ručak + krompir salatu. Kupiću jabuke i grožđe. Od povrća ću uzeti nešto za salatu, peršun, paprike za punjenje. Supermarket: mleko za narednu nedelju, šunku, sir, kačkavalj (za sendviče i tostiće), smznutu picu.
Večera: pica (u supermarketu "Contra" ima divnih zamrnutih, domaćih pica po veoma povoljnoj ceni. Bolje su nego one u piceriji i dobro rešenje za brz obrok.)
Nedelja:
Ručak: pasticcio (šuplje makarone sa sosom od mesa + preko ide bešamel sos) + sveža salata
Od kilograma junećeg mesa ću napraviti sos tipa bolonjeze, pola ću ohladiti i zamrznuti za neku od narednih nedelja kao sos za špagete. Drugu polovinu sosa ću iskoristiti da napravim veliku tepsiju pasticcio. Jelo je veoma izdašno i imaće i za ponedeljak. Čak je i ukusnije sledećeg dana. Odlično se zamrzava. U nedelju ću skuvati i nekoliko jaja da se nađu tokom nedelje za doručak, užinu ili večeru. Uvek mi nečemu posluže. Često naseckam kuvano jaje, pomešam sa tunjevinom u ulju, dodam malo majoneza, seckanog luka i celera i eto lepog namaza na hleb sa listom zelene salate preko.
Jaja su najjeftini izvor proteina, od njih se mogu napraviti sijaset ekonomičnih, zasitnih jela.
Ponedeljak:
Ručak: pasticcio od prethodnog dana + salata
Utorak:
Ručak: celo pečeno pile sa šargarepom, prazilukom (puna ga je pijaca), krompirom + salata + sir
Sreda:
Ručak: Napuniću veliku tepsiju posnih punjenih paprika (punim ih pirinčem, dodam začinsko bilje, paradajz, nasečem krompir na komade i stavim ga između paprika, prelijem sve sa maslinovim uljem, dodam malo vode i sve polako se krčka poklopljeno u rerni, kasnije sklonim poklopac\foliju i pustim da se lepo zapeče) + salata + hleb + masline
Četvrtak:
Ručak: Čorba od ostatka piletine sa avgolemono da "pojača" čorbu (sos od jaja i limuna) sa testeninom od jaja (noodlama) + hleb
Petak:
Ručak: Posne punjene paprike od srede + salata + masline
Toliko od mene!!!!
No comments:
Post a Comment