Friday, 30 September 2016

Plan obroka za celu nedelju 01\10\2016-07\10\2016




Kao što sam obećala, evo mog plana obroka usred petka, umesto u ponedeljak. Ovako sve vi koje koristite moje planove kao neku smernicu i pomoć imate vremena da za vikend obavite kupovinu i da se pripremite. Plan je napravljen tako da:

1. ne moram da kuvam svakoga dana,
2. tako da možemo jesti ostatke ili podgrejati jelo,
3. da jela budu ukusna, zasitna i  zdrava.


Kod nas je glavni obrok ručak, tako da se većina mog kuvanja "vrti" oko tog obroka. Doručak i večera su fleksibilniji.Doručak je skoro uvek isti:
 hleb, puter (margarin sredom i petkom), džem, med, 
Nutella, 
pržena jaja, 
kuvana jaja,
 prženice,
 ovsena kaša,
 corn-flejks i mleko, 
čokoladno mleko (više ne kupujem čokoladu u prahu, već im promešam običan kakao i šećer sa maalo vruće vode i dodam mleko),
 vikendom pravim američke palačinke, slaninu i jaja, prženice.

 Za večeru uglavnom jedemo:

ostatke od ručka, 
sendviče (šunka, kačkavalj, feta sir, puter od kikirikija),
 tost, 
voće, 
kokice, 
deca piju mleko. 

Užina je uglavnom 
voće,
puding od vanile i čokolade, 
krema karamel,
 kokice, 
voćni jogurt, 
Nutella i hleb, 
crna čokolada, 
slane perece.

U toku nedelje uglavnom napravim neki kolač i palačinke kao dodatak večeri.

Zato neću posebno  navoditi šta jedemo za doručak i večeru, jer kako ste već primetili uvek rotiramo iste stvari.


Subota:

Ručak: pijačni je dan, obavljam kupovinu na pijaci, supermarketu i mesari. Uzeću kilogram junećeg mlevenog mesa,  jedno veliko pile, sveža jaja. Subotom se na pijacu donosi i sveža riba, koju ćemo verovatno jesti za ručak + krompir salatu. Kupiću jabuke i grožđe. Od povrća ću uzeti nešto za salatu, peršun, paprike za punjenje. Supermarket: mleko za narednu nedelju, šunku, sir, kačkavalj (za sendviče i tostiće), smznutu picu.
Večera: pica (u supermarketu "Contra" ima divnih zamrnutih, domaćih pica po veoma povoljnoj ceni. Bolje su nego one u piceriji i dobro rešenje za brz obrok.)



Nedelja:

Ručak: pasticcio (šuplje makarone sa sosom od mesa + preko ide bešamel sos) + sveža salata

Od kilograma junećeg mesa ću napraviti sos tipa bolonjeze, pola ću ohladiti i zamrznuti za neku od narednih nedelja kao sos za špagete. Drugu polovinu sosa  ću  iskoristiti da napravim veliku tepsiju pasticcio. Jelo je veoma izdašno i imaće i za ponedeljak. Čak je i ukusnije sledećeg dana. Odlično se zamrzava. U nedelju ću skuvati i nekoliko jaja da se nađu tokom nedelje za doručak, užinu ili večeru. Uvek mi nečemu posluže. Često naseckam kuvano jaje, pomešam sa tunjevinom u ulju, dodam malo majoneza, seckanog luka i celera i eto lepog namaza na hleb sa listom zelene salate preko.
Jaja su najjeftini izvor proteina, od njih se mogu napraviti sijaset ekonomičnih, zasitnih jela.


Ponedeljak: 

Ručak: pasticcio od prethodnog dana + salata


Utorak:

Ručak: celo pečeno pile sa šargarepom, prazilukom (puna ga je pijaca), krompirom + salata + sir



Sreda: 

Ručak: Napuniću veliku tepsiju posnih punjenih paprika (punim ih pirinčem, dodam začinsko bilje, paradajz, nasečem krompir na komade i stavim ga između paprika,  prelijem sve sa maslinovim uljem, dodam malo vode i sve polako se krčka poklopljeno u rerni, kasnije sklonim poklopac\foliju i pustim da se lepo zapeče) + salata + hleb + masline


Četvrtak: 

Ručak: Čorba od ostatka piletine sa avgolemono da "pojača" čorbu (sos od jaja i limuna) sa testeninom od jaja (noodlama) + hleb



Petak: 

Ručak: Posne punjene paprike od srede + salata + masline




Toliko od mene!!!!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails