Monday 3 October 2016

Štedite na mesu, uštedite novac





Za mnoge ljude je obrok bez mesa  nezamisliv. Međutim, svi mi dobro znamo da meso ne samo da je skupo, već je i njegove svakodnevo konzumiranje prilično nezdravo. O tome imate puno informacija na internetu, na televiziji, neprestano nas savetuju da treba jesti manje mesa, više povrća, voća, ribe i mahunarki. Ukoliko ste tanki sa novcem pretpostavljam da pronalazite načine kako da "rastegnete" meso, da kuvate ekonomično, a opet...zdravo. U tome su naše majke bile šampionke, ali nije na odmet da se malo podsetimo njihovih caka, ali na malo savremeniji način koji odstupa od klasičnih fazona  kao što su grašak, pasulj i boranija sa mesom.

Skuvajte jednom, jedite više puta

Ono što ja često radim je sledeće: ispečem jedno veliko celo pile sa povrćem  (krompir, šargarepa, luk). Za ručak podelim pola pileta kako bi ga pojeli za ručak. Istina je da se jedno pile lagano pojede ukoliko ga ne poslužite sa nekim dodatkom. Osim povrća i pečenog krompira, možete napraviti kremasti krompir pire i dodati svežu salatu uz malo sira. U Grčkoj najčešće se dodajte pirinač koji se sa piletinom uglavnom jede uz kiselu pavlaku. Drugu polovinu pileta sačuvam u frižideru. Od nje možete napraviti sledeća jela:

1. Propržite povrće po želji sa lukom i belim lukom, začine, cepkano meso. Poslužite ga preko kuvanog pirinča.

2. Napravite sendviče: uzmite dve kriške hleba, premažite ih majonezom, stavite piletinu,krišku paradajza i list zelene salate.

3. Napravite čorbu sa puno povrća, nudlama, knedlama ili nekom drugom testeninom i  pilećim mesom.

4. Iseckajte zelenu salatu, dodajte povrće po želji, nacepkajte meso, napravite omiljeni preliv tipa onoga za Cezarovu salatu.

5. Napravite piletinu u lisnatom testu.

6. Sačuvajte kosti od pileta i stavite u zamrzivač. Ako imate vremena, odmah od kostiju skuvajte supu: dodajte kosti, kožice, vrat i sve ono što vam je ostalo, nalijte vodom, dodajte šargarepu, paškanat, celi luk, peršun, list lovora, so, biber. Kuvajte baš dugo. Iscedite supu, šargarepu iseckajte, luk, peršun, lovor i paškanat  bacite,  skinite meso sa kostiju (ukoliko je ostalo) i vratite u šerpu. Pustite da ponovo provri. Napravite supu po želji ili podelite bujon na par dela i zamrznite. Kada poželite da jedete supu izvadite ranije iz zamrzivača. Ovaj bujon možete koristiti za puno stvari:

1. za rižoto,
2. za čorbu sa jajima,
3. za čorbu od leća\sočiva,
4. za paradajz čorbu.


Ova ista metoda uštedete može da se koristi i za druge vrste mesa: svinjetinu, jagnjetinu ili teletinu.

Ispecite komad mesa i podelite na pola. Prvu polovinu pojedite sa pireom, krompirom, povrćem ili pirinčem. Drugu polovinu možete koristiti za:

1. sendviče u lepinji: isecite lepinju na pola, stavite neki namaz ukoliko želite, nacepkano meso, salatu od kupusa ili kisele krastavčiće (sve ono što volite), nekoliko prženih krompira (ako baš morate), hladno pivo i eto super obroka.


2. ispecite celi krompir, isecite ga onako vrućeg na pola, dodajte kajmak, sir ili urnebes, ili samo maslac, stavite preko naseckano meso, uz salatu, naročito uz nešto nakiselo ovo je super.

3. od ostatka teletine napravite čorbicu sa povrćem, pirinčem i zaprškom. Idealan obrok za decu.



A, šta je sa mlevenim mesom?

Moja porodica "'ladno" pojede za ručak kutiju špageta sa sosom bolonjeze napravljenim od pola kilograma mlevenog mesa. To im je čak i omiljena stvar na svetu. Ipak, ne bi ja bila Piroćanka na mamu kada ne bih pronašla način da tih 500 grama mlevenog mesa "rastegnem" na dva obroka. Za to je idealan pasticcio, jelo koje je toliko izdašno i ukusno da je sada postalo omiljeno jelo br.1 moje dece i ono što mene posebno raduje je to što ga jedemo dva dana. I niko se ne buni! Jeeee, pobeda je moja!
Na internetu ima mnogo recepata.  Pasticcio uvek poslužim sa puno salate, obično to bude zelena salata sa paradajzom i krastavcem ili mešana kupus\šargarepa salata. Moji vole da pojedu i parče sira kao dodatak.

Ukoliko ste "trendi" pa pravite za vašu porodicu tacose na primer, a to isto važi i za bolonjeze sos, vekne od mlevenog mesa, pljeskavice, deo mesa možete da zamenite i mahunarkama ili ovsenim pahuljama. Da, da, dobro ste čuli. Dodajte kuvano leće, pasulj, čak i pirinač. Niko neće primetiti razliku. Inače, u receptima kao što su pasticcio, lazanje ili bolonjeze, slobodno možete deo mesa nadomestiti sitno seckanim pečurkama, rendanim tikvicana, šargarepom. Dobićete više u količini, a o ukusu da ne govorim! Hej, ma dodali ste povrće! Jelo je automatski zdravije, zar ne?

Ovo su moji omiljeni načini da uštedim na mesu, načini koji odgovaraju mojoj porodici i našem mesečnom budžetu. Nadam se da sam vam i ovoga puta bila makar malo od koristi.

Pozdrav i srećna vam ušteda!!!

2 comments:

  1. Super usteda!
    Mislim da isto razmisljamo kada je u pitanju hrana. Dakako da je puno ekonomicnije, ali sto je meni puno bitnije da je i zdravije. Ali eto malo mesa cini ljepsi okus jelima, zar ne? Kod nas u Bosni pite su cesto na meniu, a meni je najdraza ona s krompirom u koju dodam jako malo mesa, gotovo sacicu na veliku tepsiju, ali je jako ukusna a rekli bi i ekonomicna. A sve neprivlacne dijelove mesa i kostiju kuham u vodi koju kasnije procijedim i koristim Za juhu ili neko drugo jelo.eto upravo tako kako to ti radis.Mislim da smo mi zene od pamtivijeka racionalne a pritom i kreativne, jer ekonomicnost trazi i odredjenu dozu kreativnosti. Sreca pa mi kreativnosti ne nedostaje.
    Puno pozdrava draga Dora , i pisi nam uvijek svoje planove, recepte, razmisljanja.... uvijek te rado citam.

    ReplyDelete
  2. Hvala, draga Slađana, uvek mi je mnogo drago kada tako nešto čujem!!! Veliki najveći pozdrav i zagrljaj za tebe!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails