Monday, 10 October 2016

Banana bread u mini-pekari

Mini pekaru uglavnom puštam u pogon čim vreme zahladi. Preko leta zbog vrućine nisam posebno raspoložena za uključivanje rerne. Izbegavam je koliko god je to moguće. Međutim, evo, dani su sada hladniji i kraći, vreme zahteva đakonije iz rerne, sve od sveže pečenog hleba, kiflica i do slatkog peciva.

Što se tiče hleba, već odavno ga ne pečem u mini pekari. Nju koristim samo za mešenje testa i nadolaženje istog. Kada se taj proces završi, testo izvadim i oblikujem ga onako kako želim, a zatim hleb pečem u rerni. U mini pekari mesim testo za picu, za slatki cureki, brioš, za kiflice, a u njemu sam od nedavno počela da pečem banana bread tj. slatki hleb od banana.

Što se tiče programa, koristim program za "brzi hleb" koji traje 1 sat i 20 minuta. Ako mi se učini da banana bread nije dovoljno pečen, pokrenem program "pečenje" i produžim proces na 10 do 20  minuta.

Za ovaj recept se koriste prezrele banane, što su zrelije to je bolje. Ukoliko banane koje imate na raspologanju nisu prezrele, postoji rešenje i za to: stavite banane u mikrotalasnu na minut do dva i eto vam banana koje su spremne za recept.


Ukoliko nemate mini pekaru, možete koristi ovaj moj provereni i omiljeni recept za banana bread.

BANANA BREAD U MINI PEKARI

Pričvrstite posudu u mini pekari. Dobro je podmažite biljnim uljem sa svih strana, do vrha. Dodajte u posudu ovim redosledom sledeće sastojke:

1 šolju mleka
1\4 šolje biljnog ulja
4 jaja (umutite ih viljuškom u posebnoj činiji, pa onda sipajte u mini pekaru)
1-2 šolje pasiranih prezrelih banana (1 šolja su oko 2 do 3 pasirane banane) možete slobodno napraviti banana bread sa jednom šoljom pasiranih banana, ali sa dve ispada savršeno
1 šolju šećera (možete koristiti pola žutog, pola belog)
1 šaku komadića čokolade ili seckanih oraha (po želji, nije neophodno)
3 šolje brašna (može pola integralnog, pola belog)
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičia soli

Uključite program.
Dok pekarica meša sastojke, gumenom spatulom gurajte testo na dole da se sve lepo promeša i da se ne testo ne zalepi.
Kada se hleb ispeče, ostaviti ga u posudi jedno 10 minuta pre vađenja.


Eto, to je  recept koji se odlično može primeniti na moju mini pekaru. Koliko sam ja shvatila ovaj recept uspeva u svim pekaricama, pa na vama ostaje da probate.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails