"Dragi, imaš zadatak da na povratku kući doneseš najbolje belo vino koje nađeš!", poslala sam mu juče sms,"danas slavimo". Odgovor, uvek kratak i jasan: "OK". Posle fijaska za Dan ljubavi (ne pitajte, samo ću reći da mi zvezde nisu bile naklonjene) za koji sam uglavnom ja sama kriva, juče sam rešila da se bolje osećam i učinim sve da se iskupim za ružno proveden dan. Prezirem taj glupi sekularni praznik. Verovatno je zbog toga prošao nekako neprimetno, u nekoj žurbi, u poslovima, nervozi (sa jednim prijatnim iznenađenjem). Ako ste doneli odluku da dan provedete samosažaljevajući se, ljuteći se i tako što ćete biti nervozni i umorni, najverovatnije će te upropastiti i drugima raspoloženje. To vam sve govori.
"A, šta slavimo?", pitao je otvarajući i sipajući vino u visoke čaše, "Hoću da se iskupim za juče. Eto, zaslužio si" . Dok sam prelivala pečurke slatkom pavlakom, videla sam njegov razvučeni osmeh...nešto je pevušio...i vrteo se nestrpljivo oko šporeta.
Sve je u rešenosti, tajna je je u tome da treba jednostavno odlučiti: danas će biti drugačije. Čemu ovaj lični, romantični uvod? Well, iza svega ovoga stoji moja želja da podelim sa vama jedan recept. Gle, iznenađenja! Opet hrana!
~ Od trenutka kada sam servirala mojim ljubljenima Supremes de Volaille aux Champignons krenulo je ispuštanje čudnih zvukova; mmmmm,aaaaaa, oooooo...Naziv zvuči kranje glamurozno i très gourmet, zar ne? Bolje zvuči i teže se izgovara od Pileće grudi sa pečurkama i slatkom pavlakom. Ovo je jelo ljubavi: kremasto, svilenaksto, raskošno i meko. Nećete zažaliti....(photo Sugar & Spice by Celeste)
Sve je u rešenosti, tajna je je u tome da treba jednostavno odlučiti: danas će biti drugačije. Čemu ovaj lični, romantični uvod? Well, iza svega ovoga stoji moja želja da podelim sa vama jedan recept. Gle, iznenađenja! Opet hrana!
~ Od trenutka kada sam servirala mojim ljubljenima Supremes de Volaille aux Champignons krenulo je ispuštanje čudnih zvukova; mmmmm,aaaaaa, oooooo...Naziv zvuči kranje glamurozno i très gourmet, zar ne? Bolje zvuči i teže se izgovara od Pileće grudi sa pečurkama i slatkom pavlakom. Ovo je jelo ljubavi: kremasto, svilenaksto, raskošno i meko. Nećete zažaliti....(photo Sugar & Spice by Celeste)
Supremes de Volaille aux ChampignonsIzvor : Mastering the Art of French Cooking, Vol. I by Julia Child, Louisette Bertholle and Simone Beck (Knopf, 1961)
Sastojci:4 pileće grudi isečene na veće komade1/2 kašičice soka od limuna1/4 kašičice solibiber5 kašika maslaca (nemojte slučajno da mi koristite margarin, neće biti tako lepo)1 mladi luk ili jedan manji crni luk sitno iseckanoko 150 grama svežih šampinjona isečenih na uzdužne komade
Za sos:1/4 šolje kipuće vode + manje od pola goveđe ili pileće Knorr kockice1/4 šolje suvog belog vina ili vermuta1 šolja tečne, slatke pavlakeso i biber2 kašike sitno seckanog, svežeg peršuna
Ja sam postupak znatno pojednostavila:
Potrebna vam je veća šerpa sa poklopcem. Zagrejte u njoj 2 kašike maslaca. Za to vreme istrljajte meso solju, biberom i stavite ga u šerpu. Brzo izmešajte tako da svako parče bude pokriveno i "umiveno" maslacem, smanjite vatru i poklopite dobro šerpu. Bez mešanja, ostavite meso da se dinsta jedno 20-ak minuta. Kada bude gotovo, izvadite ga na tanjir i ostavite na stranu. U istu šerpu dodajte 3 kašike putera i propržite luk, dodajte pečurke i dinstaj ih oko 6 minuta, dodajte supu (voda + kockica), vino i kuvajte dok tečnost ne počne da liči pomalo na sirup, neće za to trebati više od 5 minuta, dodajte slatku pavlaku i prokuvajte još jedno 2-3 minuta, dok se sos pomalo ne zgusne. Probajte i dodajte so, biber i malo soka od ceđenog limuna po želji. Ubacite meso i tečnost koje je ispustilo na tanjiru u gotovi, beli sos. Pospite seckanim peršunom i...uživajte. Ja sam služila uz običan, kuvani pirinač, ali kladim se da ide bajno uz neku testeninu.
~ Citat dana~
No comments:
Post a Comment