Monday, 5 December 2011

Keksići od ovsenih pahuljica (posno)

Sinoć, shvativši da nema više mojih digestive keksića za kafu (čudna mi čuda!), reših da na brzinu napravim neku dostojnu zamenu. Kome se po kišurini usred mrklog mraka ide do prodavnice? Želela sam nešto ukusno, zdravo, posno i slatko, ali bez mnogo šećera i bez mogućnosti da pokisnem ko crkveni miš. Bila je to prava prilika da probam recept za keksiće od ovsenih pahuljica, oraha i suvih šljiva iz knjige "The Kind Diet" koju je napisala Alicia Silverstone. Ustvari to je bio samo još jedan izgovor da eksperimentišem i lečim nervozu. Takođe, mislim da je u pitanju zavisnost. Zavisnot od keksića, od pravljenja kolača i pisanja bloga. Sa kim bih drugim podelila moje recepte, uspehe i neuspehe u kuhinji ako ne sa vama? Evo, sada ću se opet raznežiti! Prelazim odmah na tehnički deo. U mojoj verziji sam izostavila orahe, umesto javorovog sirupa upotrebila sam med i koristila sam žuti šećer umesto javorovog. Sledeći put neću izostaviti orahe, jer će baš oni dati krckavost ovim keksićima. S obzirom da u njih ne ide puter, niti margarin, već suncokretovo ulje,oni su mekani i time više podsećaju na male, tanke kolačiće nego na keks. Ništa zato, veoma su ukusni, mirisni i nadasve zdravi. Moj muž koji inače mrzi ovsene pahuljice se jedva suzdržao da ih ne pojede sve sam. Punih ustiju je izrazio svoje odušveljenje,iako zna da strašno mrzim kada neko priča i jede istovremeno. Opet skrećem sa teme.
Šta je lepše od mirisa meda i cimeta u hladnoj, kišnoj večeri?Recept zahteva još rada na njemu.Možda je dobro pokušati deo masnoće zameniti margarinom ne bi li se postigla željena krckavost. Za sada su i ovako neodoljivi. Zlatnu trakicu sam kupila sa ciljem da keksiće ovako uvezane poklanjam dragim osobama. Danas ih poklanjam vama, doduše putem fotografije i recepta, ali od srca.


Recept za keksiće od ovsenih pahuljice adaptiran iz knjige "The Kind Diet".

Sastojci:
- 1 šolja ovsenih pahuljica
- 1 šolja brašna
- šolje žutog šećera
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- ¼ kašičice soli
- šolje meda
- ½ šolje suncokretovog ulja (može i maslinovo)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- ¼ šolje seckanog sušenog voća kao što su suvo grožđe (ne seckati) ili suve šljive

Postupak:

- Zagrejte rernu na 180°C. Obložite pleh papirom za pečenje.
- Pomešajte ovsene pahuljice, brašno, šećer, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so u velikoj posudi. U odvojenoj posudi pomešajte med, ulje i ekstrakt vanile. Dodajte vlažne sastojke suvim i mešajte dok se ne sjedine. Dodajte sušeno voće.
- Rukama uzmite smesu (otprilike jednu supenu kašiku) i oblikujte loptice. Ređajte ih u pripremljen preh i blago ih pritisnite ne bi li se izravnjale. Pecite 8-12 minuta dok ne porumene. Kada se ispeku i prohlade vadite ih pažljivo špatulom.

Takođe možete umesto sušenog voća upotrebiti seckanu čokoladu.

3 comments:

  1. It is not my first time to pay a quick visit this site, i am browsing this web page dailly
    and obtain good facts from here everyday.

    Also visit my weblog ... top 10 products

    ReplyDelete
  2. continuously i used to read smaller content which as well clear their motive,
    and that is also happening with this article which I am reading at this place.



    my web site ... special compilation

    ReplyDelete
  3. Pravimo stalno, Ogi voli, samo ubacujemo kakao da ima boju čokolade ;)

    Lijep pozdrav iz Doboja :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails