Sinoć, shvativši da nemam više mojih digestive keksića za kafu, reših da na brzinu napravim neku dostojnu zamenu. Želela sam nešto ukusno, zdravo, posno i slatko, ali bez mnogo šećera. Bila je prava prilika da probam recept za keksiće od ovsenih pahuljica, oraha i suvih šljiva iz knjige "The Kind Diet" koju je napisala Alicia Silverstone. Ustvari to je bio samo još jedan izgovor da eksperimentišem i lečim nervozu. U mojoj verziji sam izostavila orahe, umesto javorovog sirupa upotrebila sam med i koristila sam žuti šećer umesto javorovog. Sledeći put neću izostaviti orahe, jer će baš oni dati krckavost ovim keksićima. S obzirom da u recept ne ide puter, niti margarin, već suncokretovo ulje,oni su mekani i time više podsećaju na male, tanke kolačiće nego na keks. Ništa zato, veoma su ukusni, mirisni i nadasve zdravi. Moj muž koji inače mrzi ovsene pahuljice se jedva suzdržao da ih ne pojede sve sam. Šta je lepše od mirisa meda i cimeta u hladnoj, kišnoj večeri?Recept zahteva još rada na njemu.Možda je dobro pokušati deo masnoće zameniti margarinom ne bi li se postigla željena krckavost. Za sada su i ovako neodoljivi. Zlatnu trakicu sam kupila sa ciljem da keksiće ovako uvezane poklanjam dragim osobama. Danas ih poklanjam vama, doduše putem fotografije i recepta, ali od srca.
Recept za keksiće od ovsenih pahuljice adaptiran iz knjige "The Kind Diet".
Sastojci:
- 1 šolja ovsenih pahuljica
- 1 šolja brašna
- ⅓ šolje žutog šećera
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- ¼ kašičice soli
- ⅓ šolje meda
- ½ šolje suncokretovog ulja (može i maslinovo)
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- ¼ šolje seckanog sušenog voća kao što su suvo grožđe (ne seckati) ili suve
Postupak:
- Zagrejte rernu na 180°C. Obložite pleh papirom za pečenje.
- Pomešajte ovsene pahuljice, brašno, šećer, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so u velikoj posudi. U odvojenoj posudi pomešajte med, ulje i ekstrakt vanile. Dodajte vlažne sastojke suvim i mešajte dok se ne sjedine. Dodajte sušeno voće.
- Rukama uzmite smesu (otprilike jednu supenu kašiku) i oblikujte loptice. Ređajte ih u pripremljen preh i blago ih pritisnite ne bi li se izravnjale. Pecite 8-12 minuta dok ne porumene. Kada se ispeku i prohlade vadite ih pažljivo špatulom.
Takođe možete umesto sušenog voća upotrebiti seckanu čokoladu.
No comments:
Post a Comment