Thursday 25 July 2013

37.

Danas mi je rođendan. Trideset sedmi. Prva mi je čestitala  svekriva. Nisam dobila nikakav poklon, ako ne računam sandale i haljinu koje sam kupila na muževljev račun pre dva dana. Ja sam nešto utripovala da će da me čeka ruža na jastuku, jutarnja kafa, možda neki bajati kroasan. Možda neki crtež od dece. Nešto. On mi jutros odlazivši na posao nije ni poželeo srećan rođendan. Šta ja znam, možda je to bilo zbog toga što sam se probudila nakostrešena i ljuta, zbog toga što je ostavio stolnjak sa mrvicama od sinoć na stolu (ja sam već uveliko spavala), pa sam možda "malo" vikala i govorila nešto u stilu: "nisam ja tvoja služavka" i tako to. Poznata vam je već ta ploča.
"Vidim da si lepo raspoložena", zaključio je i onda zalupio vrata na izlasku. Svekriva i njen poziv su mi odmah popravili raspoloženje. Gadno je kada ti se poklope PMS i rođendan. Stvarno gadno.
Starija kćer je već dva kod najbolje drugarice, ja joj uopšte i ne padam na pamet, a mlađa još uvek nema pojma šta znači "mamin rođendan", jer me inače ne bi skakutajući pitala: "A, šta ćeš da mi kupiš?".


"Izvini, malo sam bezveze, loše sam spavala", kažem mu ja preko telefona.
"Nema veze. Srećan ti rođendan. Volim te", kaže mi on.

Eto, to je sređeno.

Dan kao i svaki drugi. Išla sam u kupovinu, čistila, prala kupatilo, kuvala. Sve isto. Sećam se jednog leta u Parizu su me prijatelji iz Japana iznenadili večerom za moj rođendan. Rekli su mi da je kod njih tako-prijatelji časte slavljenika, a ne obrnuto. Kod nas i na tvoj rođeni rođendan moraš da se ubiješ od posla: čistiš, praviš tortu, kuvaš večeru, gostiš, služiš, a onda sve moraš da skupiš, da opereš, da ispratiš goste. Dobiješ 2-3 poklona i kao ti si tu sad  nešto slavio.  Jes, cvrc.



Šta bih  poželela za svoj rođendan:

~ želim još jednu bebu, jednu trudnoću  bez hiperemesis gravidarum-a koji me je dobro namučio tokom obe trudnoće.

Hipermesis gravidarum ili prekomerno povraćanje u trudnoći pogađa mali broj žena, ali se one upravo zbog toga suočavaju sa nerazumevanjem, iako trudnoća za njih predstavlja pravi pakao.Postoji jutarnja mučnina, koja pogađa 90 procenata žena u nekom stepenu, i postoji njen čudovišni rođak, hiperemesis gravidarum. 
Samo jedan do dva procenta trudnih žena su pogođene ovim stanjem. Preterano povraćanje koje traje danima (kod mene nedeljama) navodi trudnice da pomisle kako nisu u stanju da iznesu trudnoću, a može da dovede do halucinacija zbog dehidratacije. 


~ želim da naša drugarica S. ozdravi i bude kao pre, da se ponovo družimo, smejemo, da nije više tužna i bolesna.   #sklerodermija

~ želim da mi deca i muž budu zdravi i srećni.

~ želim da se naučim radosti i da mi ona postane navika.


Čime ću sebe danas častiti:

~ kolačem koji se ne peče od karamele i banana.



~ branjem lavande sa mojom mlađom kćerkom.




~ Kardašijankama na E! kanalu.




Vidite ja sam jednostavna žena i od svog rođendana ne pravim big deal.

Srećan mi rođendan!

16 comments:

  1. Draga Dora, šaljem ti punoooo pozdrava iz Srbije. Srećan ti rođendan, hvala ti na divnom blogu koji mi ulepšava život. Nadam se da ti se radost koju pružaš nama čitaocima vraća mnogostruko. (svakako će se vratiti, nema šta!). Uživaj što više... poklanjam ti jedan paketić od ova tri http://evonnz.com/wp-content/uploads/2012/07/guerlain-la-petite-robe-noire-2009-2011-2012-550x346.jpg
    Nadam se da ti se ovaj (virtuelni) poklon sviđa :D
    Puno pozdrava,
    Tajana :)

    ReplyDelete
  2. sretan ti rođendan Dora,i da uvijek širiš pozitivu i dobre vibracije oko sebe,kao što to već radiš.... puuuuno pozdrava iz malenog gradića na vodopadu , iz BIH...

    ReplyDelete
  3. Srecan ti rodjendan, generacijo! :) Obozavam da citam tvoje postove! Pozdravi iz Beograda!

    ReplyDelete
  4. Srećan rođendan Doro,sve najbolje!
    Ako ništa drugo neka te muž i deca slušaju,nekada je i to puno.

    ReplyDelete
  5. Draga Dora, srecan rodjendanko, nadam se da je danasnji dan ipak lepo protekao, svidja mi se obicaj tvojih prijatelja iz Japana, mislim da bi svaki rodjendan zapravo tako i trebao da se proslavi... saljem ti puno lepih pozdrava!:)) p.s. rado bih probala i parcence rodj.tortice, mislim ako je ostalo viska... tanjiric cu uredno vratiti.;)))

    ReplyDelete
  6. Srećan rođendan i neka ti se ispune sve želje :)

    ReplyDelete
  7. Najdraza Dora,srećan ti rodjendan!Zelim ti puno zdravlja ,ljubavi i da pises jos bolje postove..Sve najbolje

    ReplyDelete
  8. Hvala svima na lepim željama!!!!

    ReplyDelete
  9. Joj kako dobar post... Srećan rođendan od srca!
    Ovako i ja nekad. Nervozna pa vičem, a oni ne razmeju, pa se ljute a ja samo želim zagrljaj... I onda gosti koji mi ni ne trebaju... Baš, baš dobro si napisala...

    ReplyDelete
  10. Draga,od srca ti zelim da jos jedno detence ulepsa i upotpuni tvoj zivot!I,ne manje vazno,da se naucis radosti i da uzivas!

    ReplyDelete
  11. Draga Doro!
    Sretan ti rodjendan, i nek ti se tvoje zelje ostvare!!!

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. recept nisam stavila iz razloga što se koristi kondenzovano slatko mleko kojeg nema kod vas u Srbiji. Naime, ono se prodaje u konzervama i da bi se dobila karamela te konzerve se kuvaju u vodi oko 1 i po sat. Naređa se keks u dva sloja, zatim se on prelije dobijenom karamelom (ohlađenom), naseču se banane, zatim se sve pokrije šlagom i narendanom čokoladom.

      Delete
  13. Hvala, hvala i hiljadu puta hvala!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails