Tuesday 23 July 2013

Ravnoteža

Postoje ljudi koji pune svoje baterije događajima i ljudima. Ja nisam jedna od njih. Društvene obaveze, susreti sa ljudima, dešavanja, putovanja,  proslave, sve to prazni moje baterije. Volim moj mirni, mali život: moje muvanje po kuhinji, kasna popodneva na plaži sa decom, sebe nedoteranu, bosonogu i slobodnu. Život ti ponekad "nametne" to da moraš izaći iz svoje komforne zone kako bi nešto lepo (a, novo) video ili doživeo. Međutim, čudno je to što uvek kada se napunim utisaka ja poželim da se zatvorim u moje malo carstvo i samo budem...svoja. Najviše sam svoja u mom domu i kuhinji...

Hilopites (χυλοπίτες) ili rezanci su vrsta tradicionalne, grčke testenine koja se pravi od jaja, brašna i kozijeg mleka. Oni su oličenje svega onoga što je jednostavno i skromno. Ja sam isuviše lenja da bih razvijala kore, a zatim sušila i seckala, ali uvek se nađe neka fina i vredna starija poznanica koja mi pokloni punu kesu ovih rezanaca koje volim da čuvam u lepim teglama.

Spremaju se na puno načina. Ovog puta ja sam skuvala malo piletine sa lovorom, celim crnim lukom i šargarepom. U tečnosti u kojoj se kuvalo meso sam skuvala rezanca, nacepkala meso i sipala u tanjire.Služim ih sa fetom posutom origanom.



Već nekoliko dana mi se stalno vrzma po glavi želja da napravim kolač "Baba sa rumom" (Baba au rhum) iz knjige Ine Garten. Moj muž ne voli rum, a ja ne volim pijanu decu, pa sam stoga rešila da napravim ovu poslasticu bez alkohola.


 testo koje nadolazi


 džem od kajsija za premazivanje vrućeg kolača


 gotov kolač koga je najlepše ostaviti u frižideru i jesti sledećeg dana

 sunđerast, sočan i mekan...a neko je strašno halapljiv

mali detalj iz moje kuhinje



jedan zalazak sunca sa naše plaže



~Sreća nije stvar intenziteta, već ravnoteže, reda, ritma i harmonije.~ Tomas Merton

6 comments:

  1. a jel primate goste?
    kad sam videla onaj tanjir s rezancima i piletinom posla mi je voda na usta. odo' da spremam veceru.
    bisous

    ReplyDelete
  2. Divan je kolac, ocekujem recepec... I da... Najvaznije je ciniti stvari koje nas same cine srecnima, zadovoljnima i ispunjenima... I druziti se sa takvim ljudima... Ti si jedna od onih koje mene cine blagom, mekom i zeljnom da isprobam tvoje nove recepte... ;)

    ReplyDelete
  3. Kako ti sve lepo napises bas kao sto i sama nekada osecam, a jos onda sve lepo ukomponujes sa divnim recepticima i slicicama.:)

    ReplyDelete
  4. Uh,al ovo lepo izgleda!Recept molicu lepo!:)

    ReplyDelete
  5. Nemam sto reci osim - predivno!

    ReplyDelete
  6. To se zove umeće življenja... :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails