Wednesday 24 July 2013

Večerinka za prijatelje bez stresa i grešaka (ali, kako?)

Volim da gostim i hranim ljude. Nažalost, često umem sebe da precenim, pa iz želje da nekoga impresioniram ili da mu udovoljim rezultati moga truda budu katastrofalni. Ustvari, ne mogu da kažem da su u tom slučaju moja jela nejestiva, već ja sebe i moje kuvanje doživljavam  kao totalni neuspeh:
1. zbog toga što se premorim,
2. zbog toga što se unervozim i
3. zbog toga što jela ne ispadnu baš onako kao sam želela.
 Jedna od mojih "katastrofa" je izgledala ovako: skuvala sam tri glavna jela: svinjetina u soku od pomorandže i limuna sa pečenim krompirom, pečeno pile sa pirinčem i zapečene rigatone sa mlevenim mesom. Šta sam time želela da postignem? Želela sam udovoljim onima koji možda više vole piletinu i onima koji preferiraju jela od testenine. Bilo je tu salata, sireva, umaka, krekera i dva dezerta: jedan čokoladni i jedan "beli", za svaki slučaj. Pored toga što sam se jako umorila, gosti su bili pomalo "pretrpani" izborom koji sam im ponudila, probali su od svega po malo i na kraju je ostalo mnogo jela u frižideru koje se danima tu vuklo. Moja prva greška je bila upravo ta što sam najpre mislila na...goste, a ne na sebe. Da, da. Nisam bila sigurna u svoj izbor jela, pa sam da bih svima udovoljila skuvala sam još dva. Velika greška! A, o tome koliko je sve to koštalo da ne govorim! Druga greška je bila ta što su jela koja sam pripremila zahtevala mnogo posla, pripreme,  pribora i pranja. Ne, ja nisam isuviše stroga prema samoj sebi, samo želim da budem opuštena i nasmejana domaćica koja će svojom pojavom i kuvanjem učiniti da se gosti lepo osećaju. Kako to postići? Evo nekoliko saveta do kojih sam došla pravljanjem istih grešaka iznova i iznova:

Jelovnik:

  • izaberite proverene jela koja ste već ranija kuvali.
  • izaberite recepte koje možete spremiti unapred.
  • izaberite jednostavna jela.

Planiranje:

  • obavite kupovinu dan-dva unapred
  • sve stavite na papir da ne bi nešto zaboravili.
  • tok stvari pred večerinku je uglavnom sledeći: 1. sve pripremi i stavi u frižider, 2. sredi haos u kuhinji, 3. postavi sto, 4. izvadi posuđe za serviranje, 5.tuširanje, oblačenje, šminkanje

Najvažnije stvari koje treba imati na umu su sledeće: vaši prijatelji dolaze da vide vas i nije potrebno nikoga  impresionirati.

Kako ja to sada radim?

Pošto su moji prijatelji uglavnom mesožderi (kao i većina Grka) i nisu baš ludi za egzotičnim jelima ili povrćem ja spremim ono što svi vole: meso. Izaberem najlakši način njegove pripreme: mariniranje, trpanje u rernu i za to vreme mogu biti slobodna radeći nešto drugo. Moj recept za pileći giros je doživeo veliki uspeh:

Pileći giros u rerni


(za 4 osobe)

Za serviranje:
 4 pite (grčke debele tortilje)
seckani paradajz
luk na polumesece
seckani peršun (ja volim svež umesto suvog, ali vi upotrebite šta god više volite)
tzatziki sos

Za piletinu:

4 komada pilećih grudi 
4 čena belog luka sitno seckanog
sok od jednog limuna
2 kašičice sirćeta od crvenog vina
2 kašike maslinovog ulja
2 pune kašike kisele pavlake
1 kašika suvog origana
so i biber

Pomešajte sve sastojke sem piletine. Dodajte u marinadu pileće grudi, pomešajte i ostavite u frižideru da odstoje oko sat vremena.

Brzi tzatziki sos:

450 grama kisele pavlake
1 krastavac, očišćen, sa odstranjenim semenkama i iseckan na sitne kockice
3-4 rendana čena belog luka
1 kašičica belog sirćeta
limunov sok po želji
so, biberi i malo maslinovog ulja

Očišćeni i seckani krastavac iscediti od suvišne tečnosti (koristi cediljku, krpu ili papirni ubrus), pomešati sa ostalim sastojcima, staviti u činiji i odložiti u frižideru da se sjedine ukusi i da se ohladi.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Obložite veliki pleh aluminijumskom folijom.  Izvadite piletinu iz marinade i naređajte je na pleh. Peći 20-30 minuta. Izvadite piletinu i ostavite je da odstoji jedno 10-ak minuta, a zatim je isečite poprečno na trakice.
Stavite na tortilju piletinu, zatim tzatziki sos, paradajz, luk i malo seckanog peršuna, umotajte i uživajte!



Pošto nemamo mogućnosti da pravimo roštilj, a smatram da je lepo da na večerinki postoje makar dve vrste mesa, ja lepo naručim suvlaki tj. ražnjiće iz obližnjeg "giradiko".
 Tzatziki uvek napravim dan unapred.
Prženi krompir je obavezan. Ja ga oljuštim, isečem i natopim ga vodom da ne pocrni. Kada dođu gosti ja ga ispržim u puno vrelog ulja. Druga varijanta je "moj" čuveni manastirski krompir.

Nekako volim, ne znam zašto, da pored mesa imam i neko jelo od testenina. Naročito mi je brzo i lako napraviti zapečenu testeninu sa sirevima, mada kada je vrućina obično to bude neka salata sa makaronama, kobasicom, kačkavaljem, paprikama, krastavcem i lukom.



Tu je grčka "seljačka" salata: luk isečem unapred, krastavac takođe, paradajz dodam pred služenje i začinim je uljem, sirćetom, origanom. Tanjir sa sirom i kačkavaljem stoji spreman u frižideru.

Pivo, belo vino i sokove stavim dan unapred da se dobro ohlade. Koktele nikada ne mućkam, a uvek pri ruci imam neki aperitiv za one koje vole.

Dezert pravim dan unapred. Ne bakćem se kolačima koje nikada nisam pravila, a torte se ne usuđujem da pravim naročito ako se radi o nekoj komplikovanoj i teškoj. Sada to obavezno bude neki lakši kolač po mogućstvu čokoladni kao što je na primer brownies ili neki recept iz knjige Najdžele Loson koji nikada ne "omane". Sladoleda uvek ima u zamrzivaču , kao i činija sezonskog voća na stolu.

Što se tiče postavljanja stola, e tu sam baš jednostavna: moje večerinke su uglavnom u stilu "posluži se sam". Naređam jela, stavim tanjire "na gomilu", pribor za ručavanje i salvete , pa svako sebi servira ono što želi. U tom slučaju, kada je u pitanju pileći giros, ja isečem tortilje na četvrtine, stavim piletinu u posudu za posluživanje, pa gosti "umaču" tortilje u tzatziki i viljuškom jedu meso. Uvijanje girosa je nekako isuviše komplikovano za goste.

To je to. Jednostavno i brzo, bez mnogo truda i muke.

A, kako vi gostite ljude? Šta spremate? Imate li i vi neki savet? 



4 comments:

  1. Hmmm.... Mi takodje obozavamo vecerinke, vecere, zezanja i sve sto uz to ide... S tim da ja imam veliku pomoc u kuhinji, jer moj muz obozava da kuva, pa rado podelimo posao... Elem, ja sam majstor za pite, pa ih veoma rado i pravim, a volim i da eksperimentisem, a moj chilli je very rado vidjen u stomacima nasih prijatelja... ;)
    Elem, prvo pravilo jeste ono sto si pomenula, a to je nikako ne praviti jela bas tad, prvi put, vec se osloniti na ona proverena... Kako za slanise, tako i za slatkise... elem, veoma je bitno u koje doba godine pravimo zuraju, pa kad je leto, moj muzic sprema neverovatan rostilj, a njegova riba na rostilju je razlog za " jos"... Uz to mnogo salate, od pecenih paprika, nakiselo od pasulja, od celera, sve one koje volimo i pravimo... Tortu pravim laganu, od voca i jogurta, koja apsolutno uvek uspeva...
    ZImi idu pite, mada se potkradu i leti, malo teza jela, spomenuh moj chilli, ponovo salate, sa testom, bez testa, ovaj put u tezoj varijanti malo, s obzirom da jaca jela jedemo zimi, eventualno pravim pravu spansku sangriju, a naravno pivo i vino dobro ohladimo...
    Ono sto si pomenula je upravo savet koji ja svima koji prave zurkicu dam, a to je , nikako ne praviti to nesto po prvi put, ono sto mozemo napraviti dan ranije, a to je uglavnom sve osim onog sto se pece taj dan, a i pite napravim dan ranije, pa ih samo guram u rernu. Dan kada je zurka ostavim za mincanje, sredjivanje i dobro se odmorim da na zurkici ne budem jedino ja kao cedjena krpa... ;)

    ReplyDelete
  2. Ja svojim gostima gotovo uvijek spravljam vegetarijanska jela, jer i sama sam odnedavno vegan (prestala sam jesti i sireve, jaja, med...), ali za goste i mog muza se kadkad nadje i nesto od ribe, suseni losos, ili susena pastrva, koja se samo stavi na stol, ne iziskuje dodatne pripreme...
    A ono sto im spravljam, a da i ja mogu jesti su najcesce salate od tjestenine i povrca, ili krumpirova salata sa sampinjonima ( i jos kojecim)...
    Gosti su mi vecinom zadovoljni, jer znaju za moj nacin prehrane, pa kako kazu - to je i njima prilika da probaju nesto drugacije, bezmesno.
    Moram priznati da su mi jedino deserti malo teza prica. U skoro sve sto znam praviti idu mlijecni proizvodi i jaja, ali zato mi najbolje leze veganske palacinke, sa sojinim mlijekom i bez jaja, i to mi je onda najjednostavnije praviti, a gosti si ih nek nadjevaju sa cim zele, djemom, javorovim sirupom, veganskom "nutellom", i sto vec tko hoce...
    Uglavnom, to sta kazes - zlatno pravilo je prvenstveno olaksati sebi, i bitna je ugodna atmosfera.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jao Ankice, ti si moj idol!!!! Tvoji prijatelji su divni, jer moji kada čuju bilo šta o vegan ishrani, povrću ili sličnom odmah negoduju. Grci vole meso, meso i meso! Volela bih da spremam više jela od povrća za moje goste, ali takva jela većina koju znam ne želim ni da proba. Šmrk.Mogla bi da pišeš blog o tvom načinu ishrane, da stavim po neki recept...meni bi to bilo strašno zanimljivo!

      Delete
    2. Ajoj, Doro draga sad se crvenim :)... Hvala ti na komplimentu, doduse, moram priznati da je moj muz veci expert u kuhinji po pitanju pravljenja vegetarijanskih i veganskih jela, slozi cesto iz nicega - nesto.
      Ja jos uvijek trazim inspiraciju po kuharicama, na kulinarskim portalima, na tvom blogu (ako je nesto mesno, ja ga samo izbacim, i(li) zamjenim povrcem), ali njemu je dovoljno da ima dvije tri namirnice, od kojih slozi neko ukusno, samo njemu znano jelo. Najvise sam naucila od njega. Probat cu ga nagovoriti da pise blog :)...
      Pusa *

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails