Thursday, 31 October 2013

Far Breton (mlečni kolač sa suvim šljivama iz Bretanje)

Pošto vas mnogo volim i poštujem, toliko da moram sa vama da podelim sve ono što je lepo ili korisno (više ono prvo)  dok mi se evo suše terase i prozori čekaju na brisanje, reših da napravim pauzu i napišem vam jedan recept dok još mogu, dok nisam zašla još dublje u mračnu šumu kućnih poslova kojima izgleda nikada nema kraja. Znate već onu moju priču: brzo je, lako i ukusno, dolaze prijatelji ili želite nešto slatko. Napravite ovo i nećete pogrešiti. Zato se odmah bacam na recepis.

  Far Breton




Potrebno je:

2 šolje punomasnog mleka
3 sveža jaja
1/2 šolje šećera
5 kašika putera istopljenog i ohlađenog
1/4 kašičice ekstrakta od vanile
prstohvat soli
3/4 šolje belog brašna
1 šolja manjih suvih šljiva bez košpica
1/2 šolje vode
1/4 ruma ili brendija
šećer u prahu

Postupak: 
Mikserom mutite oko 2-3 minuta jaja, mleko, šećer, so, vanilu i puter. Ukoliko imate blender miksajte oko 1 minut. Dodajte brašno i promešajte kašikom. Nemojte mnogo miksati. Činiju sa umućenom smesom poklopite i stavite u frižider najmanje 3 sata do 1 dan.

Kada rešite da pečete kolač, stavite suve šljive sa vodom u šerpicu i kuvajte na laganoj vatri dok ne ispari sva voda, oko 10 minuta i manje. Sklonite sa vatre, sipajte preko kuvanih suvih šljiva alkoholno piće po izboru i ostavite da odstoji sve dok se šljive potpuno ne ohlade.

Zagrejte rernu na 180 stepeni C. Izvadite smesu iz frižidera i ponovo je lagano promešajte. Dno okrugle tepsije za kolače prečnika oko 20 cm obložite papirom za pečenje, premažite papir i strane pleha puterom, pospite brašnom i istresite višak.

Pola testa (ono je veoma tečno, neka vas to ne brine) sipati u pleh, naređajte suve šljive i sipajte preko njih ostatak testa. Peći u zagrejanoj pećnici sve dok ivice kolača ne postanu pufnaste i ne dobiju smeđu boju, tačnije oko sat vremena. Kolač će pri dodiru biti mekan. Pečen je onda kada čačkalica ili nož kojim bocnemo kolač bude čist.

Izvadite kolač iz rerne i ostavite ga da se potpuno ohladi u plehu. Kada se ohladi pažljivo pređite nožem kružnim ivicama kolača. Poklopite pleh velikim tanjirem, okrenite tanjir i izvrnite kolač. Skinite papir i okrenite kolač na tanjir. Pospite ga prah šećerom i uživajte.


Javite mi kako je ispao.

3 comments:

  1. Pravo je osveženje kada, posle dana provedenog slušajući ljude kako ogovaraju i omalovažavaju jedni druge, svratim ovde kod tebe i ono čeka kolač :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eto vidiš, svaki put kada imaš bezvezan dan ti ovde svrati. ;-)

      Delete
    2. Hvala draga Dora :) Meni je svaki dan super, a tvoji kolači mi dođu kao šlag na tortu :D

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails