
Morate se složiti da čak i pržena jaja (uovo fritto) lepše zvuče na italijanskom. Budino di Cioccolato je ništa drugo do puding od čokolade. S obzirom da je ovo recept Najdžele Loson može vam u startu biti jasno da egzotični naziv ove poslastice nagoveštava nešto božanstveno. Ovde govorim o čistom blaženstvu, čokoladnom orgazmu, zagarantovanoj ekstazi u trenutku kada svilenkasti krem dodirne nepce i klizne niz grlo. Šokantno zadovoljavajuća čokolada koja je podjednako dobra direktno iz šerpe ili ohlađena do sobne temperature sa oblakom šlaga na vrhu, a može i bez. Mmmmmmm...Pa, evo idemo:
Potrebni sastojci:
250 ml punomasnog mleka
125 ml tečne slatke pavlake
60 gr šećera
15 gr gustina (jedna supena kašika)
35 gr (oko 2 i po supene kašike) gorkog kakaa dobrog kvaliteta
2-3 supene kašike vrele vode
2 žumanca
1 vanila (ekstrakt ili vanilin šećer)
60 gr gorke čokolade za kuvanje isečenu na komadiće
Postupak:
1. Stavite vodu da vrije. Zagrejte u šerpici mleko i slatku pavlaku (ne sme da ključa).
2. U drugu šerpu stavite šećer, gustin i kakao prah. Dodati oko 2-3 kašike vrele vode
i promešati. Dobićete gustu smesu.
3. Dodajte jedno po jedno žumance mešajući žicom, a zatim dodajte zagrejano mleko i pavlaku.
Dodati vanilu.
4. Uključite ringlu. Na niskoj temperaturi mešajte smesu i kuvati dok se ne zgusne oko 5 minuta.
5. Skloniti sa vatre i dodati seckanu čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Sipati u 4 činijice za puding ili šoljice.
6. Pokrijte činije providnom/plastičnom folijom da se ne bi stvorila skramica usled hlađena. Kada se ohlade staviti u frižider. Pre služenja izvaditi iz frižidera da puding dostigne sobnu temperaturu. Tada je ukus je najintenzivniji.
Može se služiti sa malo ulupane slatke pavlake/ šlagom na vrhu.
Prijatno!
(recept iz knjige "Nigella Express", str.311)
"Nema ničeg boljeg na svetu od dobrog prijatelja. Osim dobrog prijatelja sa čokoladom." Linda Grejson
Potrebni sastojci:
250 ml punomasnog mleka
125 ml tečne slatke pavlake
60 gr šećera
15 gr gustina (jedna supena kašika)
35 gr (oko 2 i po supene kašike) gorkog kakaa dobrog kvaliteta
2-3 supene kašike vrele vode
2 žumanca
1 vanila (ekstrakt ili vanilin šećer)
60 gr gorke čokolade za kuvanje isečenu na komadiće
Postupak:
1. Stavite vodu da vrije. Zagrejte u šerpici mleko i slatku pavlaku (ne sme da ključa).
2. U drugu šerpu stavite šećer, gustin i kakao prah. Dodati oko 2-3 kašike vrele vode
i promešati. Dobićete gustu smesu.
3. Dodajte jedno po jedno žumance mešajući žicom, a zatim dodajte zagrejano mleko i pavlaku.
Dodati vanilu.
4. Uključite ringlu. Na niskoj temperaturi mešajte smesu i kuvati dok se ne zgusne oko 5 minuta.
5. Skloniti sa vatre i dodati seckanu čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Sipati u 4 činijice za puding ili šoljice.
6. Pokrijte činije providnom/plastičnom folijom da se ne bi stvorila skramica usled hlađena. Kada se ohlade staviti u frižider. Pre služenja izvaditi iz frižidera da puding dostigne sobnu temperaturu. Tada je ukus je najintenzivniji.
Može se služiti sa malo ulupane slatke pavlake/ šlagom na vrhu.
Prijatno!
(recept iz knjige "Nigella Express", str.311)

Probala sam ga! Divan je!Dora, super su ti recepti. I stvarno lepo pises...
ReplyDelete