Morate se složiti da čak i pržena jaja (uovo fritto) lepše zvuče na italijanskom. Budino di Cioccolato je ništa drugo do puding od čokolade. S obzirom da je ovo recept Najdžele Loson može vam u startu biti jasno da egzotični naziv ove poslastice nagoveštava nešto božanstveno. Ovde govorim o čistom blaženstvu, čokoladnom orgazmu, zagarantovanoj ekstazi u trenutku kada svilenkasti krem dodirne nepce i klizne niz grlo. Šokantno zadovoljavajuća čokolada koja je podjednako dobra direktno iz šerpe ili ohlađena do sobne temperature sa oblakom šlaga na vrhu, a može i bez. Mmmmmmm...Pa, evo idemo:
Potrebni sastojci:
250 ml punomasnog mleka
125 ml tečne slatke pavlake
60 gr šećera
15 gr gustina (jedna supena kašika)
35 gr (oko 2 i po supene kašike) gorkog kakaa dobrog kvaliteta
2-3 supene kašike vrele vode
2 žumanca
1 vanila (ekstrakt ili vanilin šećer)
60 gr gorke čokolade za kuvanje isečenu na komadiće
Postupak:
1. Stavite vodu da vrije. Zagrejte u šerpici mleko i slatku pavlaku (ne sme da ključa).
2. U drugu šerpu stavite šećer, gustin i kakao prah. Dodati oko 2-3 kašike vrele vode
i promešati. Dobićete gustu smesu.
3. Dodajte jedno po jedno žumance mešajući žicom, a zatim dodajte zagrejano mleko i pavlaku.
Dodati vanilu.
4. Uključite ringlu. Na niskoj temperaturi mešajte smesu i kuvati dok se ne zgusne oko 5 minuta.
5. Skloniti sa vatre i dodati seckanu čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Sipati u 4 činijice za puding ili šoljice.
6. Pokrijte činije providnom/plastičnom folijom da se ne bi stvorila skramica usled hlađena. Kada se ohlade staviti u frižider. Pre služenja izvaditi iz frižidera da puding dostigne sobnu temperaturu. Tada je ukus je najintenzivniji.
Može se služiti sa malo ulupane slatke pavlake/ šlagom na vrhu.
Prijatno!
(recept iz knjige "Nigella Express", str.311)
"Nema ničeg boljeg na svetu od dobrog prijatelja. Osim dobrog prijatelja sa čokoladom." Linda Grejson
Potrebni sastojci:
250 ml punomasnog mleka
125 ml tečne slatke pavlake
60 gr šećera
15 gr gustina (jedna supena kašika)
35 gr (oko 2 i po supene kašike) gorkog kakaa dobrog kvaliteta
2-3 supene kašike vrele vode
2 žumanca
1 vanila (ekstrakt ili vanilin šećer)
60 gr gorke čokolade za kuvanje isečenu na komadiće
Postupak:
1. Stavite vodu da vrije. Zagrejte u šerpici mleko i slatku pavlaku (ne sme da ključa).
2. U drugu šerpu stavite šećer, gustin i kakao prah. Dodati oko 2-3 kašike vrele vode
i promešati. Dobićete gustu smesu.
3. Dodajte jedno po jedno žumance mešajući žicom, a zatim dodajte zagrejano mleko i pavlaku.
Dodati vanilu.
4. Uključite ringlu. Na niskoj temperaturi mešajte smesu i kuvati dok se ne zgusne oko 5 minuta.
5. Skloniti sa vatre i dodati seckanu čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Sipati u 4 činijice za puding ili šoljice.
6. Pokrijte činije providnom/plastičnom folijom da se ne bi stvorila skramica usled hlađena. Kada se ohlade staviti u frižider. Pre služenja izvaditi iz frižidera da puding dostigne sobnu temperaturu. Tada je ukus je najintenzivniji.
Može se služiti sa malo ulupane slatke pavlake/ šlagom na vrhu.
Prijatno!
(recept iz knjige "Nigella Express", str.311)
"Nema ničeg boljeg na svetu od dobrog prijatelja. Osim dobrog prijatelja sa čokoladom." Linda Grejson
Probala sam ga! Divan je!Dora, super su ti recepti. I stvarno lepo pises...
ReplyDelete