Friday 2 December 2011

Melomakarona- grčki medenjaci (posni)


Nekada davno, postojao je jedan blog. Zvao se Sugar Glazed Fairy Tales (šećerom glazirane bajke). Krenula sam da ga pišem u zimu 2009. godine dok sam bila trudna sa mojom mlađom ćerkicom. To su bila divna vremena; kao pčelica sam zujala po ceo dan, kuvala, mesila kolače, hranila sve i svakoga, dekorisala stan, menjala zavese, prostirke, svijala gnezdo i pripremala se za veliki dan. Blog je pao u zaborav, najviše zbog moje nemarnosti, zbog dolaska bebe i malo vremena za čeprkanje po kuhinji.
Pre neki dan mi je drugarica zatražila proveren recept za grčke medenjake- melomakarona koji su neizostavna poslastica u Grčkoj u predbožićnom periodu. Svaka kuća ih ima i gde god otišli domaćica će vas ponuditi njima i gurabijama (kurabjedes). Danas se setih mog zaboravljenog bloga sa receptom i priče koja me je podsetila na jedno lepo, bezbrižno i spokojno vreme:

To veče je bilo magično, svaki ugao kuće je ispunjavao začinjeni, topli miris medenjaka, negde u pozadini se osećala pomorandža koja kao da je želela da ublaži slatkoću i mednu silinu. Dok sam utapala pečene kolačiće u sirup menjali su boju, postajali tamniji i aromatičniji, upijali su tu čarobnu tečnost i harmonija je postignuta. Magija je upotpunjena seckanim orasima posutim preko medenjaka koji su bili spremni da ponosno paradiraju na stolu i čekaju isprobavanje koje je odmah usledilo. Kako im odoleti?Nemoguće.

Recept za medenjake


Za testo:

oko 9 šolja za čaj brašna
1 šolja šećera
3 šolje maslinovog ulja
2 kafene kašičice praška za pecivo
1 kafena kašičica sode bikarbone
1/2 supene kašike mlevenog karanfilića
1/2 supene kašike mlevenog cimeta
rendana kora od cele pomorandže
šolja isceđenog soka od pomorandže

Za sirup:

1/2 isceđenog soka od limuna
4 šolja šećera
2 šolje meda
4 šolja vode


Postupak: Pomešati brašno sa praškom za pecivo. U drugom sudu razmutiti sodu bikarbonu u sok od pomorandže, dodati šećer, mešati da se delimično istopi šećer, dodati ulje, promešati, dodati karanfilić, cimet i rendanu koru od pomorandže, promešati sve zajedno. Sada dodajemo brašno malo po malo, možda neće trebati da iskoristite celu količinu brašna, dodajemo ga sve do trenutka kada tečnost upije brašno i testo postane veoma meko. Tajna u dobrim medenjacima je da se testo NE SME INTENZIVNO MESITI, jer inače postaju tvrdi i neće dobro upiti sirup. Znači, testo mora biti veoma mekano, ali dovoljno tvrdo da se oblikuje u željeni oblik. Tepsiju za pečenje obližiti papirom za pečenje, a svaki medenjak tu i tamo nežno probosti viljuškom. To se čini da kasnije sirup prodre u unutrašnjost medenjaka i postanu sočni i mekani.
Peći na temperaturi od 160-170
°C , oko 25 minuta dok ne dobiju rumenu boju. Nemojte ih prepeći! Izvaditi iz rerne i ostaviti ih da se potpuno ohlade.
Pomešajte sve sastojke za sirup u šerpicu i kuvajte ga nekoliko minuta. Smanjiti vatru, ne sklanjati šerpicu sa sirupom sa ringle, ali paziti da sirup ne vrije, već samo da se održava toplim, ubacujte pečene kolačiće u isti. U zavisnosti od veličine šerpe, ubacujte po 5-6 kolačića. Ostavite ih u sirupu sa jedne strane oko 2-3 minuta, zatim ih okrenite i ponovite postupak naredna 2-3 minuta. Na taj način medenjaci upiju dovoljno sirupa da bi bili mekani. Naravno, ako želite da spolja budu mekani, a iznutra krckaviji, ostavite kolačiće oko 1-1,5 min. u sirupu sa obe strane.
Vaditi medenjake kašikom sa rupicama u veliki tanjir i svaki posuti, dok su vrući, seckanim orasima.

Obećavam da će vas miris i ukus ovih medenjaka potpuno osvojiti, ali PAZITE- možete steći zavisnost od njih!



(photo from pinterest and sugarglazedfairytales)

1 comment:

  1. Hvala ti za recept! Melomakarone obožavam. Imam kumove Grke (nisam ih posjetila već podosta) i svaki put me neki grčki recept podsjeti na njih.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails