Thursday, 23 February 2012

Kobler sa breskvama


Iako sam "zimski tip", moram da priznam da ovih dana prilično žudim za letom. S obzirom na to da mi vreme to ne dozvoljava, pokušavam da makar hranom prizovem toplije dane i "ugrejem" se. Ukoliko ste preko leta bile vredne i stavile nešto letnjeg voća u zamrzivač ili napravile neki kompot, ovaj recept, veoma brz i lak, će vas na trenutak transportovati u jedan od onih lenjih, vrelih, letnjih dana. Pošto mi često nedostaje letnje voće tokom zime tu i tamo kupim gotov kompot od bresaka u obližnjem supermarketu (da, nisam vredna i nemam ostavu u stančiću),ponekad napravim neki kolač ili smutim domaći voćni jogurt. Ovaj kobler sam napravila juče koristeći breskve iz kompota, slobodno možete koristiti višnje ili bilo koje drugo voće. Dok jedete ručak, gurnite slatkiš u rernu, biće gotov dok ne završite sa jelom. U međuvremenu ulupajte slatku pavlaku ili ako želite da u potpunosti dočarate leto, služite topli kobler uz sladoled od vanile. Ne nadajte se da će ostati i za sledeći dan. Ukoliko želite duplirajte količinu sastojaka za dupli užitak.

Kobler sa breskvama




* 1 velika konzerva (otprilike oko 820 g) bresaka u sirupu, zadržati sirup
* 1/3 šolje žutog šećera
* 1/4 šolje šećera
* sok od 1 limuna
* 1/4 kašičice cimeta
* 1/4 kašičice mlevenog muškatnog oraščića
* prstohvat soli
* 1 kašika putera
* 2 kašike skrobnog brašna
* 1 šolja brašna
* 1 kašičica praška za pecivo
* 1/2 kašičice soli
* 2 kašike šećera
* 1/4 šolje ohlađenog putera
* 1/3 šolje mleka

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

Isecite breskve na kriške i naređajte ih u manjoj vatrostalnoj posudi koju ste prethodno podmazali sa malo putera.

Izmerite jednu šolju sirupa i sipajte u šerpicu, dodati obe vrste šećera, sok od limuna (ja sam od žurbe limun zaboravila, kolač je bio super i bez njega), začine, prstohvat soli, kašiku putera i skrobno brašno. Prokuvati oko 5 minuta. Prelijte sos preko voća i stavite posudu u zagrejanu rernu dok pripremate testo.

Pomešajte brašno, 1/2 kašičice soli, prašak za pecivo i 2 kašike šećera. Dodajte puter sečen na komadiće i utrljajte ga rukama u brašno sve dok smeša ne počne da liči na prezle ili krupni pesak. Dodajte mleko i promešajte. Testo će biti prilično gusto. Izvadite posudu sa voćem iz rerne i kašikom nanesite testo. Ne brinite ako ne uspete da to učinite ravnomerno ili ako ne možete da pokrijete celu površinu (vidi sliku), u ovom slučaju ne zanima nas estetika, "fora" je u voću i sosu.

Peći jedno 20-ak minuta dok testo ne porumeni. Izvaditi i ostaviti na kratko da se prohladi. Sipati u činije ili tanjiriće velikom kašikom sa brdom slatke pavlake ili sladoleda.


(photos from pinterest)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails