Monday 12 March 2012

Volim te (rekoh odrazu u ogledalu)


Aaaaah, dobra stara samomržnja, najomiljeniji hobi svih vremena, naročito kod žena. Ja sam, drage moje, rešila da volim sebe i da krenem sa tom ljubavi danas (ustvari mnogo, mnogo pre), a ne onda:
1. kada skinem ovih 7 kg viška
2. kada postanem uspešna
3. kada otplatim kredit
4. kada , kada, kada....

Danas je pravo vreme, koliko god zvučalo kao najveći kliše, istina je da jedino voleći sebe možemo naučiti da volimo druge:


~ Iskopaj stari album sa fotografijama. Niko od nas nije imao savršeno detinjstvo, ali to je svakako bilo vreme kada još uvek nismo umeli sami sebe da umanjujemo i kritikujemo. Bili smo apsolutno slobodni, totalno udubljeni u ono što sam radili u trenutku slikanja: igrali se u pesku, pevali, plesali, crtali, jeli grisine. Oslobođeni krivice i granica, kao deca volimo sebe, a negde na putu kao odrastanju tu sposobnost gubimo. Izvadite tu fotku iz albuma, stavite je na vidljivo mesto i pokušajte da setite kako je to biti ono što jesi bez izvinjavanja i krivice.



~ Svi smo u nečemu dobri. Napravi listu stvari u kojima smatraš "da rasturaš": dobar si matematičar? Imaš odlično pamćenje? Lepo crtaš? Umeš da napraviš lepu tortu? Vešta si u nekom kompjuterskom programu ili u šminkanju? Umeš da šiješ? Plešeš? Pevaš? Bilo šta! Imaj tu listu uvek pri ruci, čitaj je, podsećaj sebe na to koliko vrediš.



~ Koliko god to ironično zvučalo, suština u učenju da zavoliš sebe nije u tome da se fokusiraš na sebe, već u posvećivanju drugima. Šta to znači? Podeli svoj talenat! Ako lepo kuvaš, pozovi na ručak komšije, prijatelje i nahranu ih. Pokloni tortu tužnoj prijateljici. Ako lepo crtaš, nauči neko dete koje nema novca za časove slikanja osnovnim tehnikama. Ako si strpljiva i ljubazna, pravi društvo usamljenoj bakici u komšiluku. Deli, deli, deli!~



~ Seti se događaja koji ti je pružio veliku sreću. Prelistavaj uspomene kroz mozak, seti se tih momenata svaki put kada se osećaš loše u vezi sa sobom. Identifikuj trenutke koji ti pružaju radost i pokušaj da ih ponovo dočaraš u sadašnjosti.~



~ Sastavi listu sa tvojim najboljim osobinama i karakteristikama. Da li ti često govore da imaš lepe oči, kosu ili osmeh? Možda ti se dive na smislu za humor ili logičnom umu? Da li ti prijateljice "zavide" na zaraznom optimizmu? Uzmi papir i olovku SADA!



~...a, šta je sa osobinama koje bi voleli da posedujete? Možda više strpljenja, manje impulsivnosti? Ne volite kod sebe činjenicu da stalno kasnite na zakazani sastanak? Uvek sebi izaberete pogrešnog muškarca? Prvi korak ka ispravljanju naših mana je svest o tome da ih imamo, a zatim treba pronaći konkretne mere koje će nam pomoći da ih dovedemo u red.


~ Znate ono kada nekome pružite kompliment i odmah se osećate lepo, srećno i pozitivno. Jedan od najlakših načina da se osećaš dobro u vezi sa sobom je učiniti nekog drugog da se oseća isto tako. Kompliment treba biti iskren, nikako lažan, jer ljudi itekako umeju da osete iskreno upućenu lepu reč.



~ Pokreni se. Aktivnost i kretnja su stvari za koje su naša tela predodređena, ako njemu ne pružamo dovoljno onoga za šta je stvoreno, telo će reagovati na određeni, negativni način. Činjenica je da čak najmanji pokušaj da se fizički više aktiviramo utiče jako pozitivno kako ne telo tako i na um: osećamo se bolje u vezi sa sobom i samim tim raste i samoljubav.


~ OK, naslov ovog posta je skroz u Ruška Jakić fazonu i moram da priznam da sam ga upotrebila ne bi li privukla vašu pažnju. Potvrđujte svoje sposobnosti, ohrabruj te sebe svaki put kada se pogledate u ogledalo: "Činim najbolje što mogu", "I ovo će proći", "Ja to mogu", "Dajem sve od sebe", "Jača sam od ovoga", "Drži se!"... Izaberite svoj moto i živite po njemu.


(fotke via pinterest)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails