Thursday, 18 October 2012

Granola štanglice sa komadićima čokolade

Ovde u Grčkoj su granola štanglice veoma skupe, uglavnom ima onih marke Kellogg's koje su "nabudžene" kukuruznim sirupom i bezbroj konzervansima. Najgore od svega je to što se reklamiraju u medijima kao "zdrave", a zapravo se ne razlikuju mnogo od bilo koje druge čokoladice. Ja sam pronašla lak i brz recept za granola štanglice koji od srca preporučujem. Moja ćerkice su ih lepo prihvatile (danas je ovaj zdravi slatkiš bio deo školske užine), a muž još bolje. Njemu se najviše sviđaju dok su vruće. Mora da je to zbog čokolade...


Granola štanglice sa komadićima čokolade
  • 4 šolje ovsenih pahuljica (ne instant)
  • 1/4 šolje integralnog brašna
  • 1/2 šolje mlevenog kokosa
  • 1/3 šolje žutog šećera
  • 1 šolja komadića čokolade
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 šolje biljnog ulja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/2 šolje meda
1. Zagrejte rernu na 160 stepeni C. 2. U većoj činiji pomešajte prvih 6 sastojaka. 3. U drugoj činiji, izmešajte ostale sastojke. 4. Sipajte mokre sastojke u suve i dobro pomešajte. 5. U pravougaoni pleh koji ste obložili papirom za pečenje izručite smesu, ona  neće biti sjedinjena zbog toga što nema ničega u njoj što može povezati sastojke, neka vas to ne plaši, vlažnim rukama pritiskajte smesu u pleh dok se ravnomerno ne rasporedi. 6. Peći oko 40 minuta (zavisi od rerne). 7. Kada se potpuno ohladi iseći na štanglice.

Moja granola štanglice su ispale prilično tamne (fotku kao deo školske užine možete videti ovde) to je zbog toga što sam umesto žutog šećera koristila tamni muskovado šećer, a med koji imam je toliko taman da podseća na melasu.

(recept sa weelicious i fotka sa skinny taste)

3 comments:

  1. super, super, super!! probaću i ovo!
    mada već vidim sebe kako od ostalih ukućana krijem i ovu turu :D

    ReplyDelete
  2. Ahahahaha, sjajno! Podsećaš me na nekoga (namig, namig).

    ReplyDelete
  3. Ово је тако доброоо!Сестро Дора, свака ти част. Најбољи рецепт из мусли/гранола репертоара који сам пробала. Фантастична крцкавост. Само бих посаветовала да се пази на време печења, мени је доста било и 25 мин.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails