Monday 21 January 2013

Kako biti "happy chez moi" iliti srećna kod kuće

Posle nekoliko godina ozbiljnog bavljenja ovom temom mislim da mogu sa pravom reći da sam doktorila u ovoj oblasti, stoga smatram da je moja dužnost da vam prenesem u kratkim crtama, pregledno i sve na jednom mestu male "fazone i fore" koji vam mogu pomoći da budete mnogo srećniji u svom domu. Šala na stranu, ovom prilikom se ne obraćam samo majkama koje nisu zaposlene i koje "prinudno" provode najviše vremena kod kuće, ovaj post je namenjen apsolutno svima.

1. Budite zadovoljni onim što imate. Prestanite da fantazirate o kući iz snova i krenite da uživate u domu u kome živite.

2. Bilo da živimo u palati ili kolibi moramo se potruditi  da nam u našem domu bude prijatno. Ispunimo ga našim omiljenim bojama i predmetima od sentimentalne važnosti.

3. Neka svaki ugao kuće bude ispunjen toplinom: ovde je lampa sa mekim svetlom, tamo je mala gomilica časopisa ili knjiga, na patosu je veliki, šareni jastuk, na stočiću bakin stari milje, tu je i lepi čajnik i naređane starinske šoljice za kafu.

4. Otarasite se svega onoga što nije lepo ili korisno. Ne gomilajte.


5. Kuvajte u lepim šerpama, jedite često iz "svečanog" servisa za ručavanje, servirajte dezert u lepim tacnama, imajte svoju omiljenu šolju iz koje ćete piti čaj ili kafu, lepo se obucite i sredite čak iako nigde nećete ići, ne čekajte specijalne prilike, neka trenutci koje provodite u vašem domu budu svakoga dana specijalni.

6. Naređajte cveće u lepim, malim saksijama, teglama i vazama. Ja najviše volim da ih imam na prozoru.

7. Kuvajte i mesite kolače. To miriše na sreću i dom.

8. Ako volite klasičan i starinski stil to je vaše pravo. To je vaš dom i ne moram biti ultra-moderan samo zato što tako diktira tamo neki časopis.

9. Imajte svoj prostor u kome ćete se opuštati bilo da je to udoban kauč ispred TV-a, omiljena fotelja za čitanje, trpezarijskis sto, veliki, mekani krevet u spavaćoj sobi.

10. Jedite doručak rano izjutra uz svetlost sveća.

11. Slušajte opuštajuću muziku.

12. Gostite prijatelje i strance. Kuvajte im, priređujte sedeljke i razna okupljanja.

13. Utvrdite mali ritual koji ćete isključivo obavljati u svom domu: popodnevni čaj, mirišljava kupka nakon napornog dana, gledanje omiljene serije.

14. Okružite sebe sitnicama koje vam znače i koje su vam lepe: naređajte parfeme, kozmetiku, raznorazne suvenire, lepe knjige, slike i fotografije.

15. Ne poštujte nikava pravila dekorisanja. Postoji samo jedno pravilo koje se zove "meni se baš sviđa". Ako vam se sviđaju tirkizni zidovi, četku u ruke i krenite da farbajte!

16. Sklonite sav nepotrebni lom naročito u prostorijama u kojima provodite najviše vremena. Kod mene je to kuhinja.

17. Kada ugledate nešto u prodavnici što vam sviđa i ako taj predmet možete zamisliti u svom domu (a možete ga priuštiti) vi ga onda ODMAH kupite, jer ga sutra možda tamo više neće biti. Ukoliko to ne učinite verovatno ćete se kasnije pokajati. Meni se to desilo dvesta puta do sada.


18. Posadite  začinsko bilje i koristite ga u kuvanju.

19. Slušajte veselu muziku dok radite poslove u kući. Ja često pustim ovu luckastu u pesmicu.



20. Neka svaka prostorija u vašem domu ima svoju funkciju. Organizujte svoj prostor.

Volite vaš dom, on je divan i sjajan baš takav kakav je, a znate zašto? Zato što vi živite u njemu.

11 comments:

  1. Dora uzivala sam al zaista dok sam ovo citala.Hvala ti :*

    ReplyDelete
  2. Ovo je divna prica o slobodi i autenticnosti zivljenja. Spoj saveta i fotografija je bas zabavan. Samo, kod mene se ne pojavljuje link za tu veselu pesmicu pod rednim br.19.

    ReplyDelete
  3. Baš ste divne i mnogo mi je drago da vam se dopalo. Što se tiče pesme samo idite na youtube, ukucajte "happy working song enchanted" i slušajte. to je moj soundtrack kada radim po kući. ljubim vas.

    ReplyDelete
  4. Kraljice! Što crveniš kad te nazovem Umetnica Života? Ti to i jesi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ih, pa sad. Skromna sam ti ja. Nisam navikla na pohvale takve vrste. Hvala ti, srce.

      Delete
  5. Doro:ti si kraljica "malih" stvari.
    Divan je post.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, Radmila. Ja stvarno procvetah od ovih vaših komentara.

      Delete
  6. Komplimenti i od mene!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails