Thursday 24 October 2013

Srećni četvrtak

Kakve ste vi za vreme PMS-a? Ja sam nepodnošljiva. Recimo da sam ovoga puta u napadu besa i dokurčenosti povadila sve iz muževljevog ormana i naterala ga da sve to ponovo skupi i vrati nazad u orman. Ne pitajte me zašto sam pobesnela, mislim da mi je nešto prebacio u vezi sa mojim sređivanjem i organizovanjem stvari. E pa bratiću, ako ti se ne sviđa, onda sredi svoje stvari sam, onako kako umeš i znaš!
Nego, to je sada prošlo. Ponovo sam smireni i brižni anđeo, kupujem, mesim, kuvam i sređujem, sve volim i niko me ne nervira. Dobro, nije to baš potpuno tačno, ali barem nisam više ona psihotična kučka koja baca stvari na patos i otima mužu daljinski iz ruke.

"Kada budeš sledeći put imala PMS, ja ću spavati u ordinaciji".

Pametan čovek. Zato sam se i udala za njega.

Nego, da pređemo na lepše i vedrije teme. Ove nedelje sam sve nešto sređivala, vadila, vraćala na svoje mesto, premeštala, prala, umirisala, peglala. Padale su mi na pamet svakakve ideje zbog kojih sam jako uzbuđena. Sređivala sam police u kuhinji, ređala moje kuvare, činijice i neke sutnice. Htela sam da mi budu na dohvat ruke, da ih gledam, da im se divim,  ionako u kuhinji provodim najviše vremena. Plan je da jedan kuhinje (koja je inače ogromna) postane moj prostor, kao neka mini-kancelarija,  gde ću staviti moj radni sto sa laptopom, smestila bih moje beleške, časopise, tu bih pisala, kuvala i pila kafu. Radim na tome, ne znam kada će biti gotovo i na šta će ličiti. Držite mi fige.


Ove nedelje se mnogo kuvalo i mesilo, skoro do odvratnosti. Ne znam, nešto me je uhvatilo, i evo, već me je prošlo. Nakuvala sam se, namesila i prejela.

 (pica sa pesto sosom za mene i "obična" pica za ostale)


 (domaće kore za pitu od kupusa)



(mesce i karfiol sa bešamel sosom)

 ( slani krekeri sa karamelom i čokoladom)

~ Stigla mi je ova knjiga. Rešila sam da napokon krenem da učim da šijem. Moja mašina za šivenje je jako tužna, jer stoji tako neupotrebljena, usamljena i sama. Šteta je. Videla sam neke fenomenalne materijale na pijaci nalik na ove sa slike. Moraću prvo da vežbam na nekim bezveznim starudijama. Uzbuđena sam i srećna, pomalo nesigurna u svoje sposobnosti, ali vežbanjem ću uspeti.


~ Ovo je moja nova šolja za kafu i čaj. Kupila sam je u Atini gde sam otišla sama, na jedan dan zbog neodloživog posla u Ambasadi. Vozila sam se metroom, obišla Monastiraki gde sam popila kafu i pojela sendvič na prelepom Trgu gde se održavao i Sajam Cveća. Videla sam i Akropolj, pomalo izdaleka, ispunila sebi i tu želju i doklackala se autobusom nazad kući. Sveukupno 8 sati provedenih u autubusu, ali isplatilo se. Stvarno sam uživala. Nažalost, aparat nisam ponela sa sobom, jer sam se plašila lopova i džeparoša. U poslednje vremem svačega sam se naslušala.


~ Moja starija kćer  je počela da prati seriju "The Middle". Čujem je tako povremeno kako se kida od smeha bukvalno valjajući se na pod. Morala sam da joj se pridružim. Sada se valjamo zajedno.




~ Pazite šta deca jedu u francuskim školama. Ja sam se oduševila i zapitala kada će ovako nešto zaživeti u Grčkoj? U Srbiji ne znam kako je, mi nikada nismo imali ručak u školi. U Francuskoj se on služi u obdaništima, osnovnim i SREDNJIM školama.


 A, sada vas napuštam, imam puno posla. Idem da skuvam sebi čaj, a vi ako već niste, predlažem da spremite sebi neki topli napitak  i pročitate moj i Draganin razgovor na njenom blogu Kondom Preko Srca.

11 comments:

  1. Ja ti od srca preporučujem da pročitaš knjigu "Žensko telo, ženska mudros", pisac je Kristiana Nortrup. Posle te knjige značenje PMSa će dobiti sasvim novu ulogu u tvom životu :)
    I držim palčeve za kuhinju!

    ReplyDelete
  2. progutala sam neka slova, izvini... "Žensko telo, ženska mudrosT"

    ReplyDelete
  3. U vrticima nam deca jedu ovako ,zdravo ,kuvano sa puno povrca i voca ,u osnovnim skolama ne ..tu jedu sta se ponese od kuce. Ali u dnevnom boravku-ako deca ostaju nakon skole, se kuva isto i dosta se pazi sta .
    A u nemacko-francuskoj skoli je ishrana upravo ovakva

    ReplyDelete
  4. Elem, sto se tice pms-a, ja sam i inace prilicno bitchy jedna zena :), pa se kod mene pms i ne primeti... :D
    Inace, takodje drzim fige za kujnu ti tvoju ;)

    ReplyDelete
  5. Ja sam naučila da taj PMS gledam kao neku mesečnu inicijaciju. Imam strategiju;
    1. prepoznam PMS kad dođe, baš kao neki tamni oblak misli.
    2. suzbijem ga veselim srcem.
    I onda kada sve prođe osećam se srećnija i duhovno jača. I prijatnija sam sebi i svojoj okolini :)

    ReplyDelete
  6. ..e da! Zaboravih da kažem, a bitno je. Ako tako radiš, vremenom, uticaj PMS-a se sve više smanjuje.Barem je kod mene takav slučaj

    ReplyDelete
  7. Konačno! Nedostajala si mi...
    Onaj kutak u kuhinji je divan, čekamo nastavak...
    A sva ona hrana? SVE izgleda njami! Nisam doručkovala još, tako da mi je zlo :)
    Svaka čast za šivenje i volju za tim. Mislim da je to veoma pohvalno u današnje vreme. Ja sam kao student završila neki osnovni kurs, ali se sve na tome završilo, jer nikada nisam kupila mašinu...Verovatno ću jednog dana, kada skupim parice baš za to.Puno sreće!
    Veliki pozdrav!

    ReplyDelete
  8. Slatko se nasmijah na izbacivanje stvari iz ormara. Tako i meni dođe, samo neka nešto prigovori, eto mu posla. Sad sam u fazi da ne peglam njegove košulje dok ne dođe do toga da nema šta da obuče. Mada, i to će trajati dok me ne prođe ljutnja.
    Pozdrav

    ReplyDelete
  9. mmmm sve je njami, drzimo ti fige za tvoj kutak, ideja ti je super, nema trckaranja dok se rucak krcka, ti se mozes posvetiti drugim interesovanjima.
    Eh taj pms... svi imamo te dane, a nekad i bez pms-a poludim :)) i ja sam razmisljala da naucim da sijem, nisam se oprobala sve mislim da mi nece ici...
    Pozdrav

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails